Furnizimi me mish i SH.B.A-së është në prag të një krize, si shkak i koronavirusit. Bifteku dhe hamburgeri mund të jenë në furnizim të shkurtër në rrugicat e supermarketeve. Vendi, i izoluar në shtëpi, është në dëshpërim – dhe është i shqetësuar për mbarimin e mishit.
Shumë dyqane të mishit janë mbyllur përkohësisht ose ngadalësuar prodhimin, sepse punëtorët janë sëmurë ose kanë qëndruar në shtëpi për të mos u sëmurur, duke ngritur shqetësime për mungesat e mishit.
Situata është aq ekstreme, sa që Donald Trump, duke aktivizuar fuqitë e luftës në bazë të Ligjit për Prodhimin e Mbrojtjes, urdhëroi fabrikat e përpunimit të mishit të mbeten të hapura për të mbajtur furnizimet vitale.
Ndërkohë, një studim i kryer në Francë sapo ka gjetur një arsye tjetër për të shmangur mishin.
Arsyeja? Mund të ndihmojë në shkaktimin e Alzheimerit. Dhe me sa duket e vetmja gjë më e keqe për trurin tuaj sesa të hani burgers, biftek, sallam ose mish të përpunuar është t’i hani ato me karbohidrate tradicionale si të skuqura.
Gjetjet e tyre u bazuan në një studim mbi 1.522 qytetarëve të moshuar në rajonin e Bordeaux për një periudhë 12-vjeçare, duke ndërthurur një studim të dietave të tyre dhe ekzaminimin çdo vit për shenja të dëmtimit njohës.
Zbulimi i tyre kritik ishte i rolit të të ashtuquajturave “rrjete ushqimore”. Me fjalë të tjera, nuk ka të bëjë vetëm me ato sende individuale që hani, por për grupet e ushqimeve që konsumoni dhe dietën tuaj të përgjithshme. Njerëzit që përfunduan me dëmtim konjitiv dhe çmenduri, ata zbuluan se kishin më shumë të ngjarë të hanin mish të kuq dhe ushqime, domethënë mish të përpunuar, krahas niseshteve.