Nurenberg, fillimi i drejtpërdrejtë i drejtësisë penale ndërkombëtare

113 563 lexime

77,451FansaPëlqeje

Gjykata që gjykoi midis nëntorit 1945 dhe tetorit 1946 24 udhëheqësit kryesorë të qeverisë gjermane dhe të ushtrisë të kapur në grahmat e Rajhut të Tretë , si dhe institucionet e lidhura me regjimin, ndodh të jetë precedenti i parë i madh i Gjykatës Penale International , themeluar në 1998 në Hagë.

Dhe kjo pavarësisht se ishte një gjykatë e jashtëzakonshme ushtarake, e krijuar në mënyrë të qartë dhe e shënuar nga fillimi i saj nga dyshime serioze për juridiksionin e saj, anësi dhe retroaktivitet.

Krijimi i një dhome për të gjykuar udhëheqësit dhe bashkëpunëtorët e nazizmit ishte objekt i një diskutimi të gjatë midis aleatëve, i cili filloi qysh në vitin 1942 në Moskë . Konfigurimi i vështirë i një gjykate të pajisur me legjitimitetin për të ndjekur dhe dënuar kriminelët e luftës pa një korpus ndërkombëtar kriminal nuk e bindi, në parim, as Londrën, as Uashingtonin .

Presioni Sovjetik i bëri gjyqet e ardhshme një realitet në Konferencën e Potsdamit të vitit 1945, me argumentin me peshë për të legjitimuar pozicionin aleat dhe, për rrjedhojë, politikën e tij për të provuar dhe dënuar drejtuesit e regjimeve të vendeve që ishin nën juridiksionin e tij.

Përtej procesit kryesisht përgjegjëse për Holokaustit dhe të tjera krime lufte , kjo gjykatë emergjente akuzuar më shumë se pesëqind e ushtarëve , profesionistët dhe sipërmarrësit të cilët kanë kontribuar për të kryer të gjitha llojet e krimeve të frymëzuar apo të lidhura me nazizmin gjatë Lufta e Dytë Botërore në 12 procese të tjera të ndryshme.

Në të gjitha rastet, për krimet që vetë gjykata i klasifikoi si krime kundër paqes , krime lufte , krime kundër njerëzimit dhe komplot kundër paqes, bazuar në Traktatin e Versajës (nënshkruar nga Gjermania në dorëzimin e saj pas Luftës së Parë Bota ) dhe Konventa e Gjenevës e vitit 1907 (në fuqi në 63 shtete në fillim të luftës, përfshirë në Gjermani).

Gjykata gjithashtu kishte miratimin e Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara , e cila njeh njëzëri parimet e së drejtës ndërkombëtare të përfshira në Statutin e Kushtetutës së këtij Gjykata Ushtarake Ndërkombëtare të vetë-emëruar , si dhe gjykimet e saj. Kushtetuta e saj ishte në krye të katër vendeve aleate që në atë kohë kishin pushtuar Gjermaninë dhe kishin ushtruar juridiksionin e tyre ushtarak dhe civil : Shtetet e Bashkuara , Mbretëria e Bashkuar , Franca dhe Bashkimi Sovjetik .

Në këtë mënyrë, dhoma ishte e përbërë me magjistratët titullarë Geoffrey Lawrence , të emëruar nga Mbretëria e Bashkuar; Francis Biddle (Shtetet e Bashkuara); Henri Donnedieu de Vabres (Francë); dhe Iona Nikítchenko (Bashkimi Sovjetik). Secili prej tyre kishte një gjyqtar zëvendësues. Si kryeprokuror, Gjykatësi amerikan Robert H. Jackson veproi , me ndihmën e prokurorëve Hartley Shawcross (Mbretëria e Bashkuar), Roman Rudenko (Bashkimi Sovjetik), François de Menthon dhe Auguste Champetier (Francë). Proceset e ndryshme u hapën pas punës sëKomisioni për Hetimin dhe Ndjekjen e Kriminelëve të Luftës , gjithashtu përbëhej jashtëzakonisht për këtë rast.

Gjatë gjyqit Hermann Göring, të cilin Hitleri e kishte caktuar si pasardhës të tij

Të pandehurit në këtë gjyq të parë ishin Hermann Göring , i emëruar nga Adolf Hitler si pasardhësi i tij dhe komandant i Luftwaffe ; Rudolf Hess , toger i Hitlerit; Joachim von Ribbentrop , Ministër i Punëve të Jashtme; Wilhelm Keitel , Komandant i Përgjithshëm i Forcave të Armatosura ; Ernst Kaltenbrunner , drejtor i Zyrës Qendrore të Sigurisë Reich , i cili kontrollonte Gestapo , policinë, shërbimin e inteligjencës ushtarake dhe menaxhimin e kampeve të përqendrimit; Hans Frank , Ministri i Drejtësisë dhe Guvernatori i Përgjithshëm i Polonisë; Wilhelm Frick , Ministri i Brendshëm; Julius Streicher , redaktor i javës antisemite Der Stürmer ; Hans Fritzsche , kreu i Departamentit Kombëtar të Shtypit e të Ministrisë Propaganda dhe kreu i Departamentit të Transmetimit ; Alfred Rosenberg , Ministër për territoret e okupuara Lindore; Albert Speer , Ministër i Armatimeve dhe Prodhimit të Luftës; Konstantin von Neurath , Ministër i Punëve të Jashtme; Martin Bormann , kreu i Kancelarisë së Partisë Kombëtare Socialiste , u gjykua në mungesë; Walther funk, Ministri i Ekonomisë; Hjalmar Schacht , ish Ministër i Ekonomisë; Karl Dönitz , komandant i përgjithshëm i Marinës ; Erich Räder , ish komandant i përgjithshëm i Marinës; Baldur von Schirach , kreu i Rinisë Hitler midis 1933 dhe 1940; Fritz Sauckel , fuqiplotë për mobilizimin e forcës punëtore nga 1942 deri në 1945; Alfred Jodl , Shefi i Shtabit të Operacioneve ; Franz von Papen , Kancelari i Gjermanisë në 1932 dhe Zëvendës Kancelari midis 1933 dhe 1934, dhe Arthur Seyss-Inquart , Kancelari i Austrisë, Guvernatori Lejtënant i Polonisë nga 1939 deri në 1940 dhe Komisioneri i Reich në Hollandë .
Asnjë akuzë nuk u paraqit ndaj asnjë aleati përgjegjës për të njëjtat krime
Gjykata është dashur të gjykojë gjithashtu Robert Ley , kreun e Frontit Gjerman të Punës , por kreu vetëvrasje pas arrestimit të tij, dhe Gustav Krupp , një industrialist që përdorte punë skllevër dhe që nuk shkoi në gjyq për shkak të gjendjes së tij gati vegjetative në kohën e gjykimit.

Nga ana tjetër, gjykata e deklaroi veten të aftë për të gjykuar penalisht persona juridikë siç është kabineti i Reich , së bashku me Këshillin e Mbrojtjes Sekrete dhe Këshillin e Ministrave , SS (këmisha të zeza), SA (këmisha kafe), SD o Shërbimi i Sigurisë dhe Inteligjencës i partisë naziste, Gestapo, Shtabi i Përgjithshëm dhe Komanda e Lartë e Forcave të Armatosura Gjermane dhe Korpusi i Udhëheqësve Politikë të Partisë Kombëtare Socialiste.

Lexo edhe :  Bojkoti i superiores, Denaj: Sporti s'mund të jetë çështje shantazhi

Në të dëshirës së shprehur të britanikëve dhe pushtimit amerikan në juridiksionin e tyre nuk është hetuar apo akuzuar liderët politikë dhe ushtarakë internuar në kampet koshin e plehrave dhe Ashcan apo ndonjë lider italiane , edhe pse gjykata u krijua zyrtarisht të gjykojë të Kriminelët e boshtit .

Në mënyrë të ngjashme, nuk u ngrit asnjë akuzë kundër asnjë aleati përgjegjës për të njëjtat krime për të cilat u gjykuan të pandehurit. Paradigmatike në këtë kuptim ishte akuza e Keitel, Jodl dhe Ribbentrop për komplotin që i parapriu pushtimit të Polonisë , përfshirë në Paktin Molótov-Ribentropp të 1939 nënshkruar ngaQeveria sovjetike .
Gjyqi

Procesi kryesor u hap në 20 nëntor 1945 në Pallatin e Drejtësisë të Nurenbergut , i cili në mënyrë paradoksale kishte qenë skena në të cilën qeveria naziste kishte aprovuar ligjet e saj kryesore të ndarjes racore. Skenari i caktuar ishte një imponim nga Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara, të cilët okupuan këtë sektor dhe kishin avantazhin e burgut të aneksuar, ku transferoheshin të akuzuarit.

Seanca filloi pas orës 10 të mëngjesit dhe konsistoi në leximin e akuzave të secilit nga të pandehurit, si dhe në ndërhyrjen, nga mbrojtja, të një avokati të vetëm, Otto Stahmer . Siç ishte e parashikueshme, Stahmer iu drejtua parimit të retroaktivitetit, pasi krimet për të cilat u akuzuan 24 të pandehurit nuk u penalizuan para fillimit të gjykimit me gojë.

Mbrojtjet, gjatë këtij procesi, vunë në dyshim edhe legjitimitetin territorial të gjykatës dhe anësinë e saj, pasi ajo ishte plotësisht e përbërë nga përfaqësues të vendeve fituese.
Gjyqi u zhvillua në 261 seanca në të cilat morën pjesë prokurorët për prokurorinë dhe 27 avokatët mbrojtës, duke thirrur më shumë se njëqind dëshmitarë në mbrojtje të klientëve të tyre.

Sesionet u zhvilluan me përkthim të njëkohshëm në anglisht , gjermanisht , frëngjisht dhe rusisht . Më shumë se 300,000 deklarata të shkruara dhe rreth 3,000 dokumente u dorëzuan . Seancat dëgjimore u pasuan nga 250 gazetarë të akredituar dhe njëqind qytetarë që hynë në dhomë sipas radhës. Gjatë seancave u shfaqën filma të ndryshëminkriminuese.

Një nga fotografitë e marra nga katalunasi Francesc Boix që paraqitet në përmbledhje si prova inkriminuese

Seancat dëshmuan si qëndrimin e mbyllur të mbrojtjeve në ankesën e tyre për mungesën e legjitimitetit të gjykatës dhe akuzat – të lidhura në disa raste me ligjin gjerman – si dhe mungesën e koordinimit dhe politizimit të prokurorëve. Gjatë gjyqit, prokurori sovjetik madje propozoi që gjykata të reflektojë se populli Sovjetik – dhe prandaj popujt sllavë – kishin qenë viktima e madhe e nazizmit, dhe jo populli hebre , i përcaktuar në një mënyrë abstrakte.

Gjyqi u pa për dënime në 30 shtator 1946 , kur të katër gjyqtarët paraqitën konkluzionet e tyre, në të cilat ata erdhën për të konfirmuar akuzat fillestare ndaj secilit prej të pandehurve, me përjashtim – për habinë e audiencës – të katër prej te pandehurit.

Më 1 tetor 1946 , leximi publik i dënimeve u mbajt në prani të të akuzuarit. Një lexim që zgjati për dy seanca. I dënuar për një ose më shumë nga katër veprat e pretenduara, ai u dënua me dënim me vdekje për 12 të pandehurit (Goering, Ribbentrop, Keitel, Kaltenbrunner, Rosenberg, Frank, Frick, Streicher, Sauckel, Jodl, Seyss-Inquart and Bormann) tre me burgim të përjetshëm (Hess, Funk dhe Räder) dhe katër me burg për 10 deri në 20 vjet (Dönitz, Schirach, Speer dhe Neurath). Ata u liruanSchacht, Von Papen dhe Fritzsche. Göring kreu vetëvrasje pasi dëgjoi dënimin me një pilulë cianide që siç duket i dha një zyrtar amerikan, duke besuar se ishte një ilaç që një grua e panjohur i kishte dhënë gjatë seancës së fundit të gjykimit.

Nga ana tjetër, gjykata gjithashtu e shpalli fajtor për disa prej krimeve të dhëna ndaj Korpusit të Udhëheqësve Politikë të Partisë Kombëtare Socialiste; te Gestapo dhe SD me përjashtim të stafit të tij administrativ dhe stenografëve, dhe SS, me përjashtim të rekrutëve që nuk morën pjesë në veprime kriminale.

Kabineti i Reich, Shtabi i Përgjithshëm dhe Komanda e Lartë e Forcave të Armatosura Gjermane dhe SA u shpallën jo-kriminelë.
Data e ekzekutimeve , duke u varur , u ishte komunikuar atyre që u dënuan me vdekje natën e 15 tetorit, dhe ato u kryen një ditë më vonë në palestrën e burgut, pa një audiencë. Trupat u krijuan dhe u hodhën në një degëzim të lumit Isar . Bormann, i cili u gjykua dhe u dënua në mungesë, kishte vdekur gjatë marrjes në sovjetik të Berlinit , siç u bë e njohur më vonë.

Shtatë të pandehurit që ishin dënuar me burg, vuajtën dënimet e tyre si të burgosurit e vetëm në burgun Spandau në Berlinin Perëndimor. Me përjashtim të Hess, i cili vdiq në burg në 1987 , të gjithë u lanë të lirë, në disa raste përpara se të vuanin dënimin për probleme shëndetësore.

Me.Ra/Fjala.al

Të fundit

Zjarri nuk kursen kodrat e Priskës, prej ditësh mes flakëve

Prej disa ditësh  kodrat e Priskës në kryeqytet janë përfshirë nga zjarret të cilat vijojnë ende. Sipërfaqe të mëdha...

Arrestohet algjeriani në ish-bllok

Policia ka arrestuar një shtetas pasi prishi qetësinë publike dhe kërcënoi me thikë pronarin e një lokali në rrugën “Ibrahim Rugova” në ish-bllok. 22-vjeçari do...

Vëzhgim/ Golemi, turizmi që po i jep frymëmarrje qytezës

Nga Leonard Veizi Po të pyesësh pushuesit, jo nga ata që vijnë prej Prishtine, por nga ata të Tiranës, askush nuk është në gjendje të...

Tiranë/ Nga kanosja me thikë tek dhuna ndaj bashkëshorteve, arrestohen 4 persona

Policia e Tiranë ka arrestuar 4 persona në Tiranë gjatë orëve të fundit, pasi akuzohen për vepra të ndryshme penale. Sipas burimeve zyrtare, të arrestuarit...

Itali/ Tjetër zjarr masiv, këtë herë flakët përfshijnë portin e Ankonës

Një shpërthim dhe një zjarr i dimensioneve të mëdha ka përfshirë gjatë natës portin e Ankonës në Itali. Zjarri filloi në një kapanon rreth mesnatës,...

Lajme të tjera

Web TV