Projektligji “Për të huajt”, leje qëndrimi për pensionistët kur vërtetojnë se kanë të ardhura vjetore deri në 1.2 mln lekë

113 563 lexime

106,048FansaPëlqeje

Projektligji “Për të huajt” është depozituar tashmë në Kuvend dhe është në procedurë diskutimi në komisionet parlamentare.

Në total drafti sjell një sërë elementesh të reja që lidhen me lejet e qëndrimit, vizat për të huajt nga shteti shqiptar por një element që bie në sy është edhe ai i lejeve të qëndrimit për pensionistë. Projekti parashikon për herë të parë se vizat mund të jepen me afat 1 vjeçar dhe të drejtë ripërsëritje por vendos kusht të ardhurat e qëndrueshme që duhet të provohen.

Sipas projektligjit shtetasit e huaj, që janë në pension në vendin e tyre, mund të aplikojnë për një leje qëndrimi për pensionistë, pranë autoritetit përgjëgjës për kufirin dhe migracionin në Republikën e Shqipërisë.
“Autoriteti përgjegjës për kufirin dhe migracionin e pajis të huajin me “leje qëndrimi për pensionistë”, me afat deri në 1 vit, për herë të parë, në rastet kur shtetasi i huaj është me qëndrim të ligjshëm në Republikën e Shqipërisë dhe: a) provon se ka të drejtë për të ardhura vjetore nga pensioni deri në vlerën 1 200 000 lekë, nëpërmjet dokumenteve të lëshuara nga vendi i origjinës dhe të legalizuara nga një noter publik” thuhet në draft.

Po kështu të huajt që aplikojnë për këtë lejë duhet të  provojnë se kanë të ardhura të mjaftueshme për të mbajtur veten dhe personat në ngarkim gjatë qëndrimit në Republikën e Shqipërisë.

Së treti vërteton nëpërmjet dokumenteve të lëshuara nga një bankë në Republikën e Shqipërisë, që ka një llogari të vlefshme bankare, në të cilën do të bëhen transferime të rregullta të pensionit të tij/saj. së katërti  zotëron dëshmi të akomodimit dhe adresës në Republikën e Shqipërisë si dhe ka një policë të sigurimit shëndetësor të vlefshme për të paktën 1 vit.

Lexo edhe :  Rritet kredia për banesa, pavarësisht krizës së pandemisë

Po kështu nje i huaj nder kushtet e tjera duhet qe te provoje se ka  një certifikatë/dëshmi penaliteti nga vendi i tij i origjinës, ku detajohet nëse ka apo jo një rekord penal.”Leja e qëndrimit për shtetasin e huaj në pension mund të ripërtërihet çdo vit, në rast se i huaji vazhdon t’i përmbushë kriteret e pikës 2, të këtij neni. Mbajtësi i një lejeje qëndrimi të dhënë në bazë të pensionit jashtë vendit mund të kërkojë bashkim familjar në Republikën e Shqipërisë për bashkëshortin osepartnerin e tij/saj jo në pension.

Leja e qëndrimit për pensionistë nuk i jep të drejtën të huajit të kryejë asnjë lloj aktiviteti ekonomik ose profesional në Republikën e Shqipërisë” thuhet në projektligj.

Të fundit

Projektligji “Për të huajt”, leje qëndrimi për pensionistët kur vërtetojnë se kanë të ardhura vjetore deri në 1.2 mln lekë

Projektligji “Për të huajt” është depozituar tashmë në Kuvend dhe është në procedurë diskutimi në komisionet parlamentare. Në total drafti...

Policia në kërkim të saj, Fjolla Morina shijon jetën/ E mbuluar me petale, nuk pyet për shtet

Këngëtarja e njohur, Fjolla Morina vazhdon të jetë në kërkim nga policia, pasi u arratis ndërkohë që ishte në arrest shtëpie. Mbrëmjen e djeshme, ajo...

Tjetër akuzë në SPAK për mjekun Edvin Prifti/ Qytetari: I dhashë para për operacion, i afërmi më vdiq, më ktheu gjysmat

Drejtoria e QSUT-së, ka përcjellë në prokurori të gjitha ankesat për mjekun Edvin Prifti. Sipas informacioneve për mediat, një paciente është ankuar në faqen e...

Si t’i shmangni problemet e makinës? Ja disa këshilla për shoferët gjatë dimrit

Dimri është përgjithësisht një periudhë e vështirë për shoferët, pasi muajt e ftohtë shpesh nxjerrin në pah shqetësimet më të mëdha të automjeteve. Ndryshimi...

Moti i keq, Ministria e Mbrojtjes/ “Po dërgojmë pako me ushqime në zonat e bllokuara”

Ministria e Mbrojtjes ka bërë një njoftim zyrtar lidhur me situatën e rrugëve në vendin tonë, pas ditëve me temperatura ekstremisht të ulëta. Sipas njoftimit,...

Lajme të tjera

Web TV