Yuval Noah Harari: Leksione nga një vit me Covid

113 563 lexime

106,048FansaPëlqeje

Si mund ta përmbledhim vitin Covid nga një perspektivë e gjerë historike? Shumë njerëz besojnë se koronavirusi i tmerrshëm i taksave tregon pafuqinë e njerëzimit përballë fuqisë së natyrës. Në fakt, 2020 ka treguar se njerëzimi është larg nga i pafuqishëm. Epidemitë nuk janë më forca të pakontrollueshme të natyrës. Shkenca i ka kthyer ato në një sfidë të menaxhueshme. Atëherë, pse ka pasur kaq shumë vdekje dhe vuajtje? Përgjigja: Për shkak të vendimeve të këqija politike.

Në epokat e mëparshme, kur njerëzit përballeshin me një murtajë si “Vdekja e Zezë”, ata nuk kishin ide se çfarë e shkaktoi atë ose si mund të ndalet. Kur goditi gripi i vitit 1918, shkencëtarët më të mirë në botë nuk mund ta identifikonin virusin vdekjeprurës, shumë nga kundërmasat e miratuara ishin të padobishme dhe përpjekjet për të krijuar një vaksinë efektive ishintë kota. Ishte shumë ndryshe me Covid-19.

Këmbanat e para të alarmit për një epidemi të re të mundshme filluan të bien në fund të dhjetorit 2019. Nga 10 janari 2020, shkencëtarët jo vetëm që kishin izoluar virusin përgjegjës, por gjithashtu sekuencuan gjenomin e tij dhe publikuan informacionin në internet. Brenda disa muajve të tjerë u bë e qartë se cilat masa mund të ngadalësojnë dhe ndalojnë zinxhirët e infeksionit. Brenda më pak se një viti, disa vaksina efektive ishin në prodhim masiv. Në luftën midis njerëzve dhe patogjenëve, kurrë njerëzit nuk kanë qenë kaq të fuqishëm.

Zhvendosja e jetës në internet

Krahas arritjeve të papara të bioteknologjisë, viti Covid gjithashtu ka nënvizuar fuqinë e teknologjisë së informacionit. Në epokat e mëparshme njerëzimi rrallë mund të ndalonte epidemitë sepse njerëzit nuk mund të monitoronin zinxhirët e infeksionit në kohë. Në vitin 1918 ju mund të karantinoni njerëz që vinin nga gripi i tmerrshëm, por nuk mund të gjurmonit lëvizjet e transportuesve para-simptomatik ose asimptomatik. Dhe nëse do të urdhëronit të gjithë popullsinë e një vendi të qëndronin në shtëpi për disa javë, kjo do të kishte rezultuar në shkatërrim ekonomik, shkatërrim shoqëror dhe uri masive.

Ndërsa në vitin 2020 mbikëqyrja dixhitale e bëri shumë më të lehtë monitorimin dhe përcaktimin e vektorëve të sëmundjes, që do të thotë që karantina mund të jetë edhe më selektive dhe më efektive. Edhe më e rëndësishmja, automatizimi dhe interneti e bënë të mundshme që “shtetrrethimet” të zgjasnin më tej, të paktën në vendet e zhvilluara. Ndërsa në disa pjesë të botës në zhvillim, përvoja njerëzore ende kujtonte plagët e së kaluarës, në pjesën më të madhe të botës së zhvilluar revolucioni dixhital ndryshoi gjithçka.

Merrni parasysh bujqësinë. Për mijëra vjet prodhimi i ushqimit mbështetej në punën e njeriut dhe rreth 90 përqind e njerëzve punonin në bujqësi. Sot në vendet e zhvilluara kjo nuk ndodh më. Në SH.B.A., vetëm rreth 1.5% e njerëzve punojnë në ferma, por kjo mjafton jo vetëm për tu ushqyer të gjithë në shtëpi, por edhe për t’i bërë Shtetet e Bashkuara një eksportues kryesor të ushqimit. Pothuajse e gjithë puna e fermës bëhet nga makineritë, të cilat janë imune ndaj sëmundjeve. Prandaj bllokimet kanë vetëm një ndikim të vogël në bujqësi.

Imagjinoni një fushë gruri në kulmin e Vdekjes së Zezë. Nëse u thoni fermerëve që të qëndrojnë në shtëpi gjatë kohës së korrjes, ju vjen uria. Nëse u thoni punëtorëve të fermave të vijnë dhe të korrin, ata mund të infektojnë njëri-tjetrin. Çfarë të bëjmë?

Tani imagjinoni të njëjtën fushë gruri në vitin 2020. Një kombinat i vetëm i drejtuar nga GPS mund të korrë të gjithë fushën me efikasitet shumë më të madh dhe me shanse zero të infektimit. Ndërsa në 1349 një fermë mesatare korri rreth 5 arka në ditë, në vitin 2014 një kombinat vendosi një rekord duke korrur 30,000 arka në ditë. Si pasojë Covid-19 nuk kishte ndonjë ndikim të rëndësishëm në prodhimin global të prodhimeve kryesore si gruri, misri dhe orizi.

Për të ushqyer njerëzit nuk mjafton të korrni drithëra. Ju gjithashtu duhet ta transportoni atë, ndonjëherë mbi mijëra kilometra. Për pjesën më të madhe të historisë, tregtia ishte një nga keqbërësit kryesorë në historinë e pandemive. Patogjenë vdekjeprurës lëvizën nëpër botë me anije tregtare dhe karvane me distanca të gjata. Për shembull, Vdekja e Zezë bëri autostop nga Azia lindore në Lindjen e Mesme përgjatë Rrugës së Mëndafshit dhe ishin anijet tregtare gjenoveze që më pas e bartën atë në Evropë. Tregtia paraqiste një kërcënim kaq vdekjeprurës sepse çdo kamion kishte nevojë për një kamionçinë. Bujtinat e mbushura me njerëz ishin vatrat e sëmundjeve.

Në vitin 2020, tregtia globale mund të funksionojë pak a shumë pa probleme sepse përfshinte shumë pak njerëz. Një anije konteinerësh e sotme kryesisht e automatizuar mund të mbajë më shumë tonë sesa flota tregtare e një mbretërie të tërë të hershme moderne. Në vitin 1582, flota tregtare angleze kishte një kapacitet total transportues prej 68,000 tonë dhe kërkonte rreth 16,000 marinarë. Anija me kontejner OOCL Hong Kong, e pagëzuar në vitin 2017, mund të mbajë rreth 200,000 tonë ndërsa kërkon një ekuipazh prej vetëm 22 personash. E vërtetë, anijet e lundrimit me qindra turistë dhe aeroplanë të mbushur me pasagjerë luajtën një rol të madh në përhapjen e Covid-19. Por turizmi dhe udhëtimet nuk janë thelbësore për tregtinë.

Turistët mund të qëndrojnë në shtëpi dhe njerëzit e biznesit mund të zhvillohen, ndërsa anijet fantazmë të automatizuar dhe trenat pothuajse pa njerëz mbajnë në lëvizje ekonominë globale. Ndërsa turizmi ndërkombëtar ra në 2020, vëllimi i tregtisë globale detare ra me vetëm 4 përqind. Automatizimi dhe dixhitalizimi kanë pasur një ndikim edhe më të thellë në shërbimet.

Në vitin 1918, ishte e paimagjinueshme që zyrat, shkollat, gjykatat apo kishat të vazhdonin të funksiononin në mbyllje. Nëse studentët dhe mësuesit ulen në shtëpitë e tyre, si mund të mbani orë mësimore? Sot e dimë përgjigjen. Jo që puna online nuk ka të meta, ai ka krijuar situata të paimagjinueshme më parë, të tilla si avokatë që paraqiten në gjykatë si mace. Por fakti që kjo mund të ndodhë është befasuese.

Në vitin 1918, njerëzimi banonte vetëm në botën fizike dhe kur virusi vdekjeprurës i gripit përfshiu këtë botë, njerëzimi nuk kishte ku të drejtohej. Sot shumë prej nesh banojnë në dy botë – fizike dhe virtuale. Kur koronavirusi qarkulloi nëpër botën fizike, shumë njerëz e zhvendosën pjesën më të madhe të jetës së tyre në botën virtuale, ku virusi nuk mund t’i ndiqte.

Sigurisht, njerëzit janë ende qenie fizike dhe jo gjithçka mund të dixhitalizohet. Viti Covid ka nxjerrë në pah rolin thelbësor që shumë profesione me pagë të ulët luajnë në mirëmbajtjen e civilizimit njerëzor: infermierë, punonjës të kanalizimeve, shoferë kamionësh, arkëtarë, njerëz të lindjes. Shpesh thuhet se çdo civilizim është vetëm tre vakte larg barbarisë. Në vitin 2020, njerëzit e lindjes ishin vija e kuqe e hollë që mbanin së bashku civilizimin. Ato u bënë linjat tona më të rëndësishme për jetën fizike.

Interneti vazhdon

Ndërsa njerëzimi automatizon, dixhitalizon dhe zhvendos aktivitetet në internet, ajo na ekspozon ndaj rreziqeve të reja. Një nga gjërat më të jashtëzakonshme për vitin Covid është se interneti nuk stopoi. Në vitin 2020, shkollat, zyrat dhe kishat u zhvendosën në internet pothuajse brenda natës, por interneti u mbajt. Ne vështirë se ndalemi të mendojmë për këtë, por duhet ta bëjmë. Pas vitit 2020 ne e dimë që jeta mund të vazhdojë edhe kur një vend i tërë është në bllokim fizik.

Tani përpiquni të imagjinoni se çfarë ndodh nëse infrastruktura jonë dixhitale bie. Teknologjia e informacionit na ka bërë më elastik përballë viruseve organike, por gjithashtu na ka bërë shumë më të prekshëm nga malware dhe lufta kibernetike. Njerëzit shpesh pyesin: “Cili është Covid tjetër?” Një sulm ndaj infrastrukturës tonë dixhitale është një kandidat kryesor. U deshën disa muaj që koronavirusi të përhapet në botë dhe të infektojë miliona njerëz. Infrastruktura jonë dixhitale mund të shembet brenda një dite të vetme. Dhe ndërsa shkollat ​​dhe zyrat mund të zhvendoseshin me shpejtësi në internet, sa kohë mendon se do të të duhet të kthehesh nga e-mail në “snail mail”?

Çfarë vlen?

Viti Covid ka ekspozuar një kufizim edhe më të rëndësishëm të fuqisë sonë shkencore dhe teknologjike. Shkenca nuk mund të zëvendësojë politikën. Kur flasim për politikën, duhet të marrim parasysh shumë interesa dhe vlera, dhe meqenëse nuk ka asnjë mënyrë shkencore për të përcaktuar se cilat interesa dhe vlera janë më të rëndësishme, nuk ka asnjë mënyrë shkencore për të vendosur se çfarë duhet të bëjmë.

Për shembull, kur vendosni për një mbyllje të vendit, nuk është e mjaftueshme vetëm pyetja: “Sa njerëz do të sëmuren me Covid-19 nëse nuk vendosim bllokimin?”. Ne gjithashtu duhet të pyesim: “Sa njerëz do të përjetojnë depresion nëse vendosim një bllokim? Sa njerëz do të vuajnë nga ushqimi i keq? Sa do të humbasin shkollën ose do të humbin punën? Sa do të goditen ose vriten nga bashkëshortët e tyre?”

Edhe nëse të gjitha të dhënat tona janë të sakta dhe të besueshme, ne gjithmonë duhet të pyesim: “Çfarë llogarisim? Kush vendos se çfarë të numërojë? Si i vlerësojmë numrat kundër njëri-tjetrit? “Kjo është një detyrë politike sesa shkencore. Janë politikanët ata që duhet të hartojnë një politikë gjithëpërfshirëse.

Në mënyrë të ngjashme, inxhinierët po krijojnë platforma të reja dixhitale që ndihmojnë në monitorim të. Por dixhitalizimi dhe mbikëqyrja rrezikojnë privatësinë tonë dhe hapin rrugën për shfaqjen e regjimeve totalitare të papara. Në vitin 2020, mbikëqyrja masive është bërë më e ligjshme dhe më e zakonshme. Luftimi i epidemisë është i rëndësishëm, por a ia vlen të shkatërrojmë lirinë tonë gjatë procesit? Është detyra e politikanëve sesa e inxhinierëve të gjejnë ekuilibrin e duhur midis mbikëqyrjes së dobishme dhe maktheve dystopike.

Tre rregulla themelore mund të na ndihmojnë shumë në mbrojtjen nga diktaturat dixhitale, madje edhe në një kohë murtaje. Së pari, sa herë që mblidhni të dhëna për njerëzit – veçanërisht për ato që po ndodhin brenda trupit të tyre – këto të dhëna duhet të përdoren për t’i ndihmuar këta njerëz sesa për t’i manipuluar, kontrolluar ose dëmtuar ata. Mjeku im personal di shumë gjëra jashtëzakonisht private për mua. Jam mirë me të, sepse i besoj mjekut tim që t’i përdor këto të dhëna për përfitimin tim. Mjeku im nuk duhet t’ia shesë këto të dhëna ndonjë korporate apo partie politike. Duhet të jetë e njëjtë me çdo lloj “autoriteti të mbikëqyrjes pandemike” që mund të krijojmë.

Lexo edhe :  Ministria e Shëndetësisë publikon shifrat/ Ulje e rasteve të reja, ja sa viktima nga COVID-19 në 24 orët e fundit

Së dyti, mbikëqyrja duhet të shkojë gjithmonë në të dy anët. Nëse mbikëqyrja shkon vetëm nga lart poshtë, kjo është rruga e lartë drejt diktaturës. Pra, sa herë që rritni mbikëqyrjen e individëve, duhet të rritni njëkohësisht mbikëqyrjen e qeverisë dhe korporatave të mëdha gjithashtu. Për shembull, në krizat e tanishme qeveritë po shpërndajnë shuma të mëdha parash. Procesi i ndarjes së fondeve duhet të bëhet më transparent. Si qytetar, dua të shoh lehtësisht se kush merr çfarë, dhe kush vendosi se ku shkojnë paratë. Unë dua të sigurohem që paratë shkojnë për bizneset që i duhen vërtet më shumë sesa për një korporatë të madhe pronarët e së cilës janë miq me një ministër. Nëse qeveria thotë se është shumë e komplikuar të vendosësh një sistem të tillë monitorimi në mes të një pandemie, mos e beso.

Së treti, kurrë mos lejoni që shumë të dhëna të përqendrohen në ndonjë vend. Jo vetëm gjatë epidemisë por dhe as kur të ketë mbaruar. Monopoli i të dhënave është një recetë për diktaturën. Pra, nëse mbledhim të dhëna biometrike mbi njerëzit për të ndaluar pandeminë, kjo duhet të bëhet nga një autoritet i pavarur shëndetësor sesa nga policia. Të dhënat që rezultojnë duhet të mbahen të ndara nga kapanonet e tjerë të të dhënave të ministrive të qeverisë dhe korporatave të mëdha. Sigurisht, kjo do të krijojë teprica dhe joefikasitet. Por joefikasiteti është një tipar, jo një defekt. Dëshironi të parandaloni rritjen e diktaturës dixhitale? Mbajini gjërat në mënyrë “joefikase”.

Për politikanët

Sukseset e pashembullta shkencore dhe teknologjike të vitit 2020 nuk e zgjidhën krizën Covid-19. Ata e kthyen epideminë nga një fatkeqësi natyrore në një dilemë politike. Kur “Vdekja e Zezë” vrau miliona, askush nuk priste shumë nga mbretërit dhe perandorët. Rreth një e treta e të gjithë njerëzve anglezë vdiqën gjatë valës së parë të Vdekjes së Zezë, por kjo nuk ndikoi që Mbreti Edward III i Anglisë të humbasë fronin e tij. Kjo gjë ishte përtej fuqisë së sundimtarëve për të ndaluar epideminë, kështu që askush nuk i fajësoi ata për dështimin.

Por sot njerëzimi ka mjetet shkencore për të ndaluar Covid-19. Disa vende, nga Vietnami në Australi, provuan se edhe pa një vaksinë, mjetet e disponueshme mund të ndalojnë epideminë. Sidoqoftë, këto mjete kanë një çmim të lartë ekonomik dhe social. Ne mund ta mposhtim virusin – por nuk jemi të sigurt se jemi të gatshëm të paguajmë koston e fitores. Kjo është arsyeja pse arritjet shkencore kanë vendosur një përgjegjësi të madhe mbi supet e politikanëve.

Fatkeqësisht, shumë politikanë nuk kanë arritur ta përmbushin këtë përgjegjësi. Për shembull, presidentët populistë të SH.B.A-së dhe Brazilit e minimizuan rrezikun, refuzuan të vëzhgojnë ekspertët dhe “tregtuan” teori konspirative në vend të tyre. Ata nuk dolën me një plan veprimi federal të shëndoshë dhe përpjekje sabotuese nga autoritetet shtetërore dhe komunale për të ndaluar epideminë. Neglizhenca dhe papërgjegjësia e administratave Trump dhe Bolsonaro kanë rezultuar në qindra mijëra vdekje të parandalueshme.

Në Mbretërinë e Bashkuar, qeveria fillimisht duket se ka qenë më e preokupuar me Brexit sesa me Covid-19. Me gjithë politikat e saj izoluese, administrata Johnson nuk arriti ta izolonte Britaninë nga e vetmja gjë që kishte vërtet rëndësi: virusi. Vendi im i lindjes, Izraeli gjithashtu ka vuajtur nga keqmenaxhimi politik. Siç është rasti me Tajvanin, Zelandën e Re dhe Qipron, Izraeli është në fakt një “vend ishull”, me kufij të mbyllur dhe vetëm një portë kryesore hyrëse – Aeroporti Ben Gurion. Sidoqoftë, në kulmin e pandemisë, qeveria Netanyahu u ka lejuar udhëtarëve të kalojnë nëpër aeroport pa karantinë apo madje kontrollimin e duhur dhe ka neglizhuar të zbatojë politikat e saj të bllokimit.

Si Izraeli dhe Britania e Madhe më pas kanë qenë në ballë të përpilimit të vaksinave, por vendimet e tyre të mëparshme u kushtuan shtrenjtë. Në Britani, pandemia ka marrë jetën e 120,000 njerëzve, duke e vendosur atë të gjashtën në botë në nivelet mesatare të vdekshmërisë. Ndërkohë, Izraeli ka normën e shtatë më të lartë të rasteve të konfirmuara dhe për t’iu bërë ballë kësaj katastrofe shteti u miratoi një marrëveshje me korporatën amerikane Pfizer. Pfizer ra dakord të siguronte Izraelin me vaksina të mjaftueshme për të gjithë popullsinë, në këmbim të sasive të mëdha të të dhënave të vlefshme, duke ngritur shqetësime në lidhje me privatësinë dhe monopolin e të dhënave, dhe duke demonstruar se të dhënat e qytetarëve tani janë një nga pasuritë më të vlefshme të shtetit.

Ndërsa disa vende kanë performuar shumë më mirë, njerëzimi në tërësi deri më tani ka dështuar të hartojë një plan global për të mposhtur virusin. Muajt ​​e parë të vitit 2020 ishin si të shikonit një aksident në lëvizje të ngadaltë. Komunikimi modern bëri të mundur që njerëzit në të gjithë botën të shohin në kohë reale imazhet së pari nga Wuhan, pastaj nga Italia, më pas nga gjithnjë e më shumë vende – por asnjë udhëheqje globale nuk u shfaq për të ndaluar katastrofën që po gllabëronte botën. Mjetet kanë qenë atje, por shumë shpesh mençuria politike ka munguar.

Të huajt në shpëtim

Një arsye për hendekun midis suksesit shkencor dhe dështimit politik është se shkencëtarët bashkëpunuan globalisht, ndërsa politikanët priren të grinden. Duke punuar nën shumë stres dhe pasiguri, shkencëtarët në të gjithë botën ndanin lirisht informacionin dhe mbështesnin gjetjet dhe njohuritë e njëri-tjetrit. Shumë projekte të rëndësishme kërkimore u zhvilluan nga ekipe ndërkombëtare. Për shembull, një studim kryesor që demonstroi efikasitetin e masave të bllokimit u krye bashkërisht nga studiues nga nëntë institucione – një në Mbretërinë e Bashkuar, tre në Kinë dhe pesë në SH.B.A.

Nga ana tjetër, politikanët nuk kanë arritur të krijojnë një aleancë ndërkombëtare kundër virusit dhe të bien dakord mbi një plan global. Dy superfuqitë kryesore në botë, SH.B.A. dhe Kina, kanë akuzuar njëra-tjetrën për mbajtjen e informacionit jetësor, për shpërndarjen e teorive të dezinformimit dhe konspiracionit, madje edhe për përhapjen e qëllimshme të virusit. Shumë vende të tjera me sa duket kanë falsifikuar ose mbajtur të dhëna në lidhje me progresin e pandemisë.

Mungesa e bashkëpunimit global shfaqet jo vetëm në këto luftëra informacioni, por edhe më shumë në konfliktet për pajisjet e pakta mjekësore. Ndërsa ka pasur shumë raste të bashkëpunimit dhe bujarisë, asnjë përpjekje serioze nuk u bë për të bashkuar të gjitha burimet e disponueshme, për të drejtuar prodhimin global dhe për të siguruar shpërndarjen e drejtë të furnizimeve. Në veçanti, ” nacionalizmi i vaksinave ” krijon një lloj të ri të pabarazisë globale midis vendeve që janë në gjendje të vaksinojnë popullsinë e tyre dhe vendeve që nuk janë.

Është e trishtueshme të shohësh që shumë nuk arrijnë të kuptojnë një fakt të thjeshtë në lidhje me këtë pandemi: për sa kohë që virusi vazhdon të përhapet kudo, asnjë vend nuk mund të ndihet vërtet i sigurt. Supozoni se Izraeli ose Britania e Madhe kanë sukses në zhdukjen e virusit brenda kufijve të vet, por virusi vazhdon të përhapet në qindra miliona njerëz në Indi, Brazil ose Afrikën e Jugut. Një mutacion i ri në një qytet të largët brazilian mund ta bëjë vaksinën joefektive dhe të rezultojë në një valë të re infeksioni.

Në emergjencën aktuale, thirrjet për altruizëm nuk do të mbizotërojnë interesat kombëtare. Sidoqoftë, në situatën e jashtëzakonshme, bashkëpunimi global nuk është altruizëm. Është thelbësore për të siguruar interesin kombëtar.

Antivirus për botën

Argumentet rreth asaj që ndodhi në vitin 2020 do të jehojnë për shumë vite. Por njerëzit e të gjitha kampeve politike duhet të bien dakord për të paktën tre mësime kryesore.

Së pari, ne duhet të ruajmë infrastrukturën tonë dixhitale. Ka qenë shpëtimi ynë gjatë kësaj pandemie, por së shpejti mund të jetë burimi i një katastrofe edhe më të keqe.

Së dyti, secili vend duhet të investojë më shumë në sistemin e tij shëndetësor publik. Kjo duket e vetëkuptueshme, por politikanët dhe votuesit ndonjëherë arrijnë të injorojnë mësimin më të qartë.

Së treti, ne duhet të krijojmë një sistem të fuqishëm global për të monitoruar dhe parandaluar pandemitë. Në luftën shekullore midis njerëzve dhe patogjenëve, vija e frontit kalon nëpër trupin e secilës qenie njerëzore. Nëse kjo linjë prishet kudo në planet, kjo na vë të gjithëve në rrezik. Edhe njerëzit më të pasur në vendet më të zhvilluara kanë një interes personal për të mbrojtur njerëzit më të varfër në vendet më pak të zhvilluara. Nëse një virus i ri kërcen nga një shkop tek një njeri në një fshat të varfër në një xhungël të largët, brenda pak ditësh ai virus mund të bëjë një shëtitje në Wall Street.

Skeleti i një sistemi të tillë global anti-murtajë tashmë ekziston në formën e Organizatës Botërore të Shëndetësisë dhe disa institucioneve të tjera. Por buxhetet që mbështesin këtë sistem janë të pakta dhe ai pothuajse nuk ka dhëmbë politikë. Ne duhet t’i japim këtij sistemi ca ndikim politik dhe shumë më shumë para, në mënyrë që të mos varet tërësisht nga tekat e politikanëve që shërbejnë vetë.

Siç u përmend më herët, nuk besoj se ekspertët e pazgjedhur duhet të kenë për detyrë të marrin vendime thelbësore për politikat. Kjo duhet të mbetet rezervë e politikanëve. Por një lloj autoriteti i pavarur global shëndetësor do të ishte platforma ideale për përpilimin e të dhënave mjekësore, monitorimin e rreziqeve të mundshme, ngritjen e alarmeve dhe drejtimin e kërkimit dhe zhvillimit.

Shumë njerëz kanë frikë se Covid-19 shënon fillimin e një vale të pandemive të reja. Por nëse zbatohen mësimet e mësipërme, tronditja e Covid-19 mund të rezultojë që pandemitë të bëhen më pak të zakonshme. Njerëzimi nuk mund të parandalojë shfaqjen e patogjenëve të rinj. Ky është një proces i natyrshëm evolucionar që ka vazhduar për miliarda vjet, dhe do të vazhdojë edhe në të ardhmen. Por sot njerëzimi ka njohuritë dhe mjetet e nevojshme për të parandaluar përhapjen dhe shndërrimin në një pandemi të një patogjeni të ri.

Nëse Covid-19 vazhdon të përhapet në 2021 dhe të vrasë miliona, ose nëse një pandemi edhe më vdekjeprurëse godet njerëzimin në 2030, kjo nuk do të jetë as një fatkeqësi natyrore e pakontrollueshme dhe as një ndëshkim nga Zoti. Do të jetë një dështim njerëzor dhe më saktësisht një dështim politik.

Të drejtat e autorit © Yuval Noah Harari 2021


Të fundit

A do të hiqet ora policore? Ja çfarë thotë Ogerta Manastirliu

Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, Ogerta Manstirliu, e ftuar në emisionin “Kjo Javë”, në “News 24”, foli për heqjen e orës...

I maskuar dhe me bidon benzine në dorë, shihni lëvizjet e autorit që i vuri flakën lokalit në Myslym Shyr (Video)

Tetë ditë më parë u raportua një ngjarje ku një lokal kishte marrë flakë dhe ishte djegur duke pasur vetëm dëme materiale. Ngjarje kishte ndodhur...

Kim Jong-un me dorë të hekurt: Do visheni dhe do prisni flokët siç dua unë

Lideri i Koresë së Veriut, Kim Jong-un, është një nga diktatorët e pakët të botës. Ai, shpesh ndërmerr vendime ekstreme ndaj qytetarëve të tij. Vendimi...

Vetëm dy orë përpara ngjarjes, ky është elementi që mund të ‘groposë’ grabitësit që vranë 20-vjeçaren në Greqi

Vrasja e 20-vjeçares britanike nga grabitësit në lagjen Glyka Nera të Athinës në Greqi po shkon drejt zbardhjes. Një tjetër element kryesor i rëndësishëm është zbuluar nga...

Hapja e kufirit me Greqinë për punëtorët sezonalë, reagon Ministria e Jashtme

Njoftimi i plotë Duke filluar nga sot deri në datën 31.05.2021, nga ora 08:00-16:00, do të lejohet hyrja e shtetasve shqiptarë drejt Greqisë në Pikën...

Lajme të tjera

Web TV