Arsyeja pse ndihemi të rraskapitur gjatë Ramazanit janë orët e gjata të qëndrimit pa ngrënë. Gjatë kësaj periudhe, individi përjeton lodhje sepse metabolizmi ngadalësohet. Si për syfyr dhe iftar, duket t’i marrim vaktet rregullisht dhe t’i kushtojmë vëmendje të ushqyerit.
Ushqimet e tilla siç janë patatet e skuqura, ëmbëlsirat, ushqimet që përmbajnë sheqer ose yndyrë të tepërt, ëmbëlsirat me shërbet, ato shumë të kripura ose pikante, duhet t’i shmangni me patjetër. Konsumi i ujit është me të vërtetë i rëndësishëm.
Rekomandohet 2 litra ujë nga iftari në syfyr. Është e rëndësishme që të mos dehidroheni. Disa njerëz nuk ngrihen për syfyr që të mos u ndërpritet gjumi. Në mëngjes duhet të merrni dy feta djathë të pakripur. Për personat me peshë normale dhe gratë shtatzëna rekomandohet një vezë e zier.
Për t’ju mbajtur të ngopur mund të merrni 4 lugë kos ose 1 gotë qumësht. Përveç kësaj, një frut mund të konsumohet. Rekomandohet të hani bukë thekre për të zgjatur periudhën e ngopjes. Duhet t’i jepni vetes një periudhë 5 minutëshe pritjeje pasi ta prishni agjërimin.
Stomaku ka kaluar një periudhë të gjatë urie dhe duhet të konsumohet ngadalë për të shmangur tretjen e ushqimit dhe fryrjen e barkut. Pas konsumimit të vaktit mund të merrni një ose dy meze të lehta.