Koloseumi, historia e simbolit të Romës

113 563 lexime

106,048FansaPëlqeje

Koloseumi ose i njohur fillimisht si Amfiteatri Flavian, është një amfiteatër gjigant në qendër të qytetit të Romës, Itali.

Ndërtimi i Koloseumit filloi nën urdhërin e perandorit Vespasian rreth viteve 70-72.
Struktura origjinale e tij ka një kapacitet rreth 45,000-50,000 ulëse spektatorësh. Kolosumi u shfrytëzua për gara gladiatorësh në sy të publikut. Filloi të ndërtohej në lindje të Forumit Romak gjatë viteve 70 dhe 72 nga imperatori Vespasian. Amfiteatri si një ndërtesë më e madhja e gjithë historisë së Perandorisë Romake u përfundua në vitin 80 pk nën udhëheqjen e perandorit Titus, kurse disa modifikime pësoi dhe gjatë sundimit të Domitianit.

Koloseumi ka lartësi 48 metra, gjatësi 189 metra, dhe gjerësi 156 metra, me një shtrirje sipërfaqësore prej 6 hektarësh. Muri i tij i jashtëm origjinal arrin gjatësi 545 metra dhe vlerësohet të ketë mbi 100,000 metra kub guri ristalorë së bashku me 300 ton çelik. Sidoqoftë, ka pësuar dëmtime të shumta gjatë shekujve, kështu që ka mbetur pjesa veriore akoma e ngritur. Dyqind e dyzetë (240) shtylla zbukuruese ishin të vendosura në majë të hatullave. Roli i tyre ishte mirmbajtja e strehës njohur si velarium, kjo mbronte spektatorët nga shiu dhe dielli.

Koloseumi u shfrytëzua rreth 500 vjet me garimet e fundit të evidentuara në shekullin e VI pas datës tradicionale të dështimit të Romës në vitin 476. Është përdorur për t’i mbajtur gladiatorët dylufitmet e tyre si dhe shumë organizime dhe manifestime të tjera që kryesisht kishin karakter luftarak. Organizimet e manifestimeve të ndryshme janë mbajtur si nga shteti ashtu edhe nga individë me prestigj të lartë. Shembull: perandori Trajan për të festuar fitoren e tij në Dacia në vitin 107 ka mbledhur 11,000 kafshë dhe 10,000 gladiatorë të cilët në një periudhë prej 123 ditësh kanë luftuar mes tyre.

Lexo edhe :  Kur Ronaldo Jr takon rivalin më të madh të babait dhe më të mirin në botë

Gjatë shekullit XVI dhe XVII Popa Sixtus V (1585-1590) planifikoi të shëndërronte ndërtesën në fabrikë për përpunimin e leshit me qëllim ngritjen e punësimit dhe uljen e prostitucionit në Romë, por ky planifikim dështoi për shkak të vdekjes së tij. Në vitin 1671 Kardinal Altieri autorizoi përdorimin e tij për luftra mes demave. Reagimi publik ndikoi për mënjanimin e kësaj ideje. Koloseumi sot është atraksioni më i madh turistik në Romë duke u vizituar nga miliona vizitorë nga e gjithë bota. Ky efekt ndikoi në realizimin e disa projekteve restauruese gjatë viteve 1993 dhe 2000.

Koloseumi është një nga simbolet më atraktive dhe më të vizituara në kohën e sotme në Romë dhe ka lidhje të ngushtë me Kishën Katolike Romake lidhur me disa rituale fetare. Emri i Koloseumit gjatë kohës është besuar të jetë ndarë nga statuja kolosale e Neronit.


Të fundit

Koloseumi, historia e simbolit të Romës

Koloseumi ose i njohur fillimisht si Amfiteatri Flavian, është një amfiteatër gjigant në qendër të qytetit të Romës, Itali. Ndërtimi...

Shiu artificial/ Spanja, territori i eksperimenteve të mbjelljes së reve

Provat midis 1979 dhe 1981 kanë përfunduar të kufizuara në përpjekjen për të shmangur humbjet bujqësore për shkak të efekteve të klimës Ana Carrasco González Midis...

Rebelimi i vitit 1968, një revolucion që ndryshoi botën

Pushteti u frikësua nga revolucioni që nuk përparoi, por ishte protesta që pati ndikim në dekadat që do të vinin Revolucioni më i rëndësishëm dhe...

Franca, vendi ku u formua elita politike shqiptare: Ja 50 drejtuesit, ministrat, mbretëreshat dhe princat e Shqipërisë dhe Kosovës të arsimuar në Francë

Nga Mentor Hoxha Sistemi arsimor francez është ndër sistemet më të përparuara në botë. Mijra studentë nga e gjithë bota ëndërrojnë të studiojnë në Francë....

Lajme të tjera

Web TV