“Njeriu Kennewick”, fosili 9 mijë vjeçar që hapi debatet e mëdha në Amerikë

113 563 lexime

106,048FansaPëlqeje

Eshtrat e një njeriu parahistorik gjenden në afërsi të qytetit Kennewick, shteti Washington. Sot ato janë të njohura si Eshtrat e Njeriut Kennewick. Analizat kanë treguar se ato i përkasin një njeriu që ka jetuar 9 mijë vjet më parë. Karakteristikat e tij anatomike dolën se ishin krejt të ndryshme nga ato të amerikanëve vendas, të quajtur “indianë të Amerikës”.

Të gjithë njerëzit dhe kulturat janë përpjekur në mënyrat e tyre për të kuptuar origjinën e tyre, botën dhe vendin e tyre brenda saj. Janë bërë zbulime shkencore dhe shkrimet e shenjta fetare janë studiuar pafund në një përpjekje për t’u afruar më shumë për të kuptuar se si kemi ardhur atje ku jemi. Shpjegimet shkencore dhe teologjike rreth planetit tonë dhe jetës në të janë debatuar me shekuj. Një përleshje e tillë në debatin e gjatë mbi origjinën njerëzore ishte mosmarrëveshja për Kennewick Man.

Kush është Njeriu Kennewick?
Më 28 korrik 1996, dy burra gjetën aksidentalisht një pjesë të kafkës njerëzore afër bregut të lumit Columbia jashtë Kennewick, Uashington. Në disa vizita vijuese në zonë, rreth treqind elementë dhe fragmente kockash u mblodhën gjatë muajit të ardhshëm, që në fund të fundit përbënin pothuajse 90% të skeletit të njeriut mashkull të rritur. Ky skelet jashtëzakonisht i plotë (të cilit i mungonte vetëm sternumi dhe disa kocka të vogla jo-diagnostike të duarve dhe këmbëve) ishte mbi 8,000 vjet i vjetër. “Man Kennewick” shpejt u bë një njeri i famshëm fosil!

Pretendimet mbi njeriun Kennewick
Zbulimi i Njeriut Kennewick gjeneroi interes të madh publik. Fiset e tanishme amerikane vendase e quajtën atë “Antiku” dhe pretenduan një marrëdhënie me të. Ata nxitën që eshtrat e Njeriut Antik të rivarrosen. Ata shpjeguan se kur një person vdes dhe trupi futet në tokë, ka për qëllim të qëndrojë atje. Kur mbetjet qëndrojnë mbi tokë, shpirtrat e tyre nuk mund të pushojnë. Meqenëse eshtrat u gjetën në pronën federale të menaxhuar nga Trupat e Inxhinierëve të Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara, Korpusi gjithashtu u përfshi në polemikë. Duke rënë dakord me fiset amerikane vendase, Korpusi kapi skeletin më 10 shtator 1996 dhe ndaloi të gjitha testet e ADN-së. Trupat dhe fiset u mbështetën në Ligjin për Mbrojtjen e Riatdhesimit dhe Riatdhesimit të Varreve të Amerikanëve Vendas (NAGPRA), i cili mbron mbetjet e Amerikanëve Vendas të gjetur në tokë federale ose fisnore. Nëse Njeriu Kennewick kualifikohej si remains mbetjet amerikane vendase’, ai do t’u jepej fiseve për rivarrim. Nga ana tjetër, një grup shkencëtarësh paditën qeverinë federale (të përfaqësuar nga Korpusi) për të parandaluar kthimin e mbetjeve në fiset nën NAGPRA. Ata sfiduan përfundimin e Korpusit se Njeriu Kennewick u kualifikua si mbetje e Amerikanëve Vendas dhe pretenduan të drejtën për të studiuar kockat sipas Aktit të Mbrojtjes së Burimeve Arkeologjike.

Procedimet Ligjore
Një seri aktivitetesh ligjore u zhvilluan për të vendosur nëse Njeriu Kennewick duhej t’u jepej fiseve amerikane vendase për rivarrosje ose shkencëtarëve për kryerjen e mëtejshme të kërkimit. Gjatë mosmarrëveshjes, eshtrat u mbajtën në mënyrë të sigurt në Muzeun Burke, siç ishte caktuar nga Gjykata. Më 27 qershor 1997, Gjykata e Qarkut në Oregon zbuloi se Korpusi kishte kryer një analizë joadekuate të çështjeve të ndryshme ligjore dhe faktike dhe e riktheu çështjen. Departamenti i Brendshëm, i cili më pas mori detyrën si agjencia federale kryesore për çështjen, nxori në përfundim më 13 janar 2000, se eshtrat e Njeriut Kennewick ishin amerikan vendas brenda kuptimit të NAGPRA.
Shkencëtarët paditën përsëri, por këtë herë, Gjykata e Qarkut vendosi në favor të tyre, gjë që u pohua nga Gjykata e Apelit e SH.B.A.-së për Rrethin e Nëntë. Ata vendosën që eshtrat nuk përbënin mbetje nën NAGPRA, i cili përcakton mbetjet njerëzore si amerikanë vendas nëse mbetjet janë “të një fisi, populli ose kulture që janë indigjene në Shtetet e Bashkuara” ose kanë të bëjnë me to. Gjykata theksoi se statuti kërkon pa dyshim që mbetjet njerëzore të mbajnë një marrëdhënie me aktualisht ekzistuese fis, njerëz ose kulturë për t’u konsideruar amerikan vendas, pasi fjalëtështë autokton ’shkruhen në kohën e tashme. Gjykata nuk gjeti prova të mjaftueshme për të konkluduar marrëdhënien e Njeriut Kennewick me ndonjë fis aktual. Kështu, Njeriu Kennewick mbeti në Muzeun Burke ku u lejua të bëhej studimi shkencor.

Lexo edhe :  Ushqyerja me gji, ekspertja shpjegon se si të kapërcehen vështirësitë

Studime Shkencore: Kush e populloi Amerikën së pari?
Shkencëtarët besuan se mbetjet i përkisnin një njeriu që ishte dyzet e pesëdhjetë vjeç kur vdiq dhe i cili qëndronte rreth 5 metra, i gjatë 9 inç. Ata gjithashtu vunë re një plagë të rëndë në shtizë në kofshën e tij, por arritën në përfundimin se burri nuk vdiq nga ai lëndim, pasi ishte një plagë e shëruar.

Zbulimi i Njeriut Kennewick nxiti diskutimin se si Amerikat ishin të banuara. Ai dukej se kishte tipare të fytyrës që ishin më këndore sesa ato që shoqëroheshin zakonisht me indianët amerikanë. Mbetjet u dukën se ishin nga ndonjë grup tjetër. Një nga teoritë, e propozuar nga arkeologu James Chatter, tregoi se Njeriu Kennewick kishte zbritur nga populli i lashtë Norvegjez, për shkak të tipareve të tij Kaukazoide. Rindërtimi i fytyrës së tij në fakt e bëri atë të dukej shumë i ngjashëm me Patrick Stewart, aktori që luajti kapitenin Jean-Luc Picard në Star-Trek: Brezi i ardhshëm! Shkencëtarë të tjerë që ekzaminuan kafkën gjetën ngjashmëri me Ainu, banorët origjinal të Japonisë. Kjo sfidoi besimet mbizotëruese të indianëve amerikanë që ishin banorët origjinal të Amerikave. Njerëzit nga brendësia siberiane (paraardhësit e indianëve amerikanë) besohej se kishin kaluar urën e tokës Bering rreth 11,500 vjet më parë dhe ngadalë migruan drejt jugut. Sidoqoftë, zbulimet e fundit të lidhura me Njeriun Kennewick bënë që shkencëtarët të supozojnë se Amerika duhet të ketë qenë e populluar edhe me mjete të tjera, ka shumë të ngjarë nga njerëz nga Veri-Lindja dhe Azia Juglindore, të cilët lëvizën përgjatë Bregut të Paqësorit dhe përfundimisht në Amerikën e Veriut. Kjo lindi një pyetje tjetër se nga vijnë vërtet njerëzit vendas të Amerikës. Për fiset, çështja shkoi përtej dëshirës së përbashkët që varret të mos shqetësohen. Pyetjet e origjinës, për ta, ishin një çështje e ndjeshme, pasi ato ishin të lidhura me pyetjet e rivarrimit. Ata besuan se toka në të cilën jetuan ishte e shenjtë, gjë që i lidhi deri në krijimin e tyre.

Nga është në të vërtetë Njeriu Kennewick?
Studimet e kryera deri në atë kohë për të kuptuar origjinën e Njeriut Kennewick nuk përfshinë analizën e ADN-së. Gjenetiku Dr. Eske Willerslev dhe kolegë të ndryshëm krahasuan ADN-në e nxjerrë nga kocka e dorës së Kennewick Man me të dhënat gjenomike në të gjithë botën, duke përfshirë të dhëna nga Ainu dhe Polinezianët. Ata zbuluan se rezultatet e ADN-së janë më të lidhura me amerikanët vendas modernë se çdo popullsi tjetër e gjallë. Ata lëshuan gjetjet e tyre në revistën shkencore “Natyra” në qershor 2015.
Fiset që e pretenduan atë si paraardhës të tyre, atëherë filluan procesin e rikuperimit të eshtrave të tij nën NAGPRA. Njëkohësisht, legjislacioni për të shpejtuar procesin e kthimit të eshtrave në fise u sponsorizua nga senatori Patty Murray dhe kongresmeni Denny Heck. Një Antik u kthye më në fund te pasardhësit e tij, fiset e pellgut të Kolumbisë, në 17 Shkurt 2017. Ky mostër tepër e diskutueshme dhe magjepsëse e origjinës njerëzore u rivarros në një ceremoni dhe vendndodhje private, sipas traditave të fiseve.


Të fundit

“Njeriu Kennewick”, fosili 9 mijë vjeçar që hapi debatet e mëdha në Amerikë

Eshtrat e një njeriu parahistorik gjenden në afërsi të qytetit Kennewick, shteti Washington. Sot ato janë të njohura si...

Sfida e drejtësisë së re, goditja e të “paprekshmëve”

Drejtësia e re në Shqipëri po hyn në etapën e dytë: një sistem i spastruar nga gjyqtarë dhe prokurorë të korruptuar dhe ndëshkimit të...

Dhunohet gazetari, UGSH: Të hetohen efektivët e policisë

Gazetari i politikës në televizionin “News 24” ka rënë pre e dhunës së forcave operecionale. Pasi ata dështuan për të kapur një trafikant që...

Klima e biznesit/ DASH: Problem korrupsioni në gjyqësor dhe transparenca në prokurime

Në raportin e publikuar nga Departamenti Amerikan i Shtetit thuhet se investitorët e huaj përmendin si problem korrupsionin, veçanërisht në gjyqësor, mungesën e transparencës...

Deklarata/ Ambasada Britanike: Të hetohen shit-blerja e votës dhe të dhënat personale

Ambasada britanike në Tiranë thotë se palët politike në Shqipëri duhet të marrin në konsideratë të gjitha rekomandimet në raportin e OSBE/ODIHR për zgjedhjet...

Lajme të tjera

Web TV