Inteligjenca artificiale krijon një avatar me sëmundjet tona

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Humanitas of Milan zhvillon një projekt që synon të krijojë “avatarë” të pacientëve dhe të zvogëlojë kohën e nevojshme që zbulimet shkencore laboratorike të vihen në dispozicion të popullatës.

Qendra e Kancerit e spitalit Humanitas në Milano ka nisur një projekt që synon zhvillimin e sistemeve të reja të analizës së të dhënave në fushën e sëmundjeve hematologjike. Në veçanti, Synthema, siç quhet projekti, synon të krijojë një “qendër ndërkombëtare” ku të zhvillojë dhe vërtetojë teknikat inovative të bazuara në inteligjencën artificiale për të bërë anonime informacionin klinik dhe biologjik të pacientëve. Projekti synon gjithashtu të gjenerojë të dhëna sintetike, në përputhje me rregulloret e privatësisë, për të kapërcyer mungesën dhe fragmentimin e informacionit të disponueshëm sot për kërkime, në përputhje me GDPR (Rregullorja e Përgjithshme e Mbrojtjes së të Dhënave).

KU DO TË PËRQËNDROHET

Projekti, i cili fitoi një grant të Komisionit Evropian prej 7 milionë euro në kuadër të programit Horizon 2020, do të nisë në fillim të vitit 2023 dhe do të fokusohet në sëmundjet e rralla hematologjike si anemia drapërqelizore dhe leuçemia akute mieloide. Sëmundje të rralla, u tha, por që kanë një numër të përgjithshëm shumë të rëndësishëm pacientësh në botë. Nëse mendojmë për fushën e tumoreve (ku përfshihen sëmundjet e gjakut si leucemia akute mieloide), në Itali rreth 20% e pacientëve vuajnë nga një formë e rrallë neoplazie.

PSE TË NDALOSH?

Disa grupe kërkimore bashkëpunuese në nivel kombëtar dhe BE janë shfaqur kohët e fundit për të studiuar sëmundje të rralla hematologjike, por progresi i kërkimit klinik dhe përkthimor shpesh ngadalësohet për shkak të numrit relativisht të ulët të pacientëve të prekur dhe shpërndarjes së informacionit në qendra. nuk janë të lidhur me njëri-tjetrin (dhe për rrjedhojë nuk komunikojnë). Kësaj situate i vjen në ndihmë Qendra Humanitas AI (Qendra Kërkimore për Inteligjencën Artificiale), e cila prej disa kohësh studion sisteme të sigurta dhe anonime për të gjeneruar njohuri nga të dhënat e pacientëve.

TË DHËNAT SINTETIKE

E ardhmja, sipas Victor Savevski, Drejtor Menaxhues i Qendrës AI të Humanitas, janë të dhëna sintetike: për t’i marrë ato nevojiten algoritme të afta të ndërlidhen me informacionin e vërtetë të pacientit për të krijuar një kopje virtuale, të ndryshme nga individi që i ka krijuar ato të dhëna, por që përmban të gjitha vetitë klinike, gjenetike, biologjike dhe statistikore të origjinalit. Një lloj “avatari”, një alter ego dixhitale me një dimension shtesë sigurie: të dhënat nuk kopjohen një nga një, në një pasqyrë, por në grup, duke marrë parasysh edhe marrëdhëniet midis të dhënave. Në praktikë, këta pacientë virtualë nuk kanë më asnjë lidhje me pacientët e vërtetë, është sikur të kenë përthithur pronat dhe marrëdhëniet e tyre në një mënyrë të ngjashme, por jo të barabartë. Dhe të dhënat sintetike mund të shpejtojnë provat: në studimet që duhet të krahasojnë dy “popullata” të ndryshme (për shembull për të verifikuar efektivitetin e një ilaçi), do të jetë e mjaftueshme të regjistrohet një grup njerëzish në vend të dy, me përfitime të dukshme. edhe nga aspekti.nga aspekti ekonomik.

Lexo edhe :  "Bën kot sikur qan", Cekja i Beratit tregon momentin më të vështirë të jetës

QENDRA E INTELIGJENCËS ARTIFICIALE

Instituti Klinik Humanitas është spitali i parë në Itali që ka një Qendër të integruar Kërkimore të Inteligjencës Artificiale, qëllimi i së cilës është të krijojë një hapësirë ​​për shkëmbimin e njohurive dhe aftësive midis inxhinierëve, mjekëve dhe shkencëtarëve të të dhënave për të arritur standarde edhe më të larta të kujdesit të ngritura përmes ndërtimit të algoritme inteligjente të aftë për të përpunuar një sasi të madhe informacioni klinik. Qëllimi përfundimtar është gjetja e shoqatave dhe përcaktimi i modeleve të parashikimit të dobishëm për avancimin e kërkimit shkencor dhe inovacionit në fusha të tilla si mjekësia parashikuese, personalizimi i trajtimeve dhe imazheria diagnostike. Në Humanitas, aplikimi i Inteligjencës Artificiale bëhet në fusha të ndryshme: nga parandalimi i kancerit të zorrës së trashë dhe rektalit (ku ai është duke punuar në një bazë të dhënash të të dhënave omics në endoskopi) deri te imazheria diagnostike dhe hematologjia.

Inteligjenca artificiale shëndetësore mund të gjejë moshën nga mikrobiota

Ndërsa një person plaket, mikrobiota e tij ndryshon në mënyrë të parashikueshme. Me një mostër të pështymës, AI mund të marrë me mend moshën.

Mikrobiota e njeriut është grupi i mikroorganizmave me të cilët ne ndajmë trupin tonë. Flora e zorrëve (flora e zorrëve) është e njohur, por mikrobiota është e pranishme edhe në lëkurë dhe në gojën e çdo njeriu. Një studim i ri kohët e fundit ka hartuar këto popullata të veçanta të mikroorganizmave në moshën e strehuesit.

SA VJEÇ TE DUKEM? Lidhja është aq e fortë sa që lejon, nëpërmjet mësimit të makinës (të mësuarit automatik), të gjurmohet mosha e një personi duke u nisur vetëm nga përbërja e mikrobiotës së tij. Hetimi i mikroorganizmave të pranishëm në jashtëqitje ka një saktësi margjinale, me një gabim prej 11.5 vjetësh. Nga ana tjetër, duke analizuar mikrobiotën e marrë nga lëkura dhe goja, arrihet një saktësi më e lartë, me një diferencë përkatësisht 3.8 dhe 4.5 vjet.

PËR TË KURUAR. “Kjo aftësi e re për të korreluar mikroorganizmat me moshën do të na ndihmojë në studimet e ardhshme mbi rolin që ata luajnë në procesin e plakjes dhe sëmundjet e lidhura me to,” tha Zhenjiang Zech Xu, bashkëautor i studimit dhe studiues në Universitetin e San Diegos. “Do të na ndihmojë gjithashtu të testojmë ndërhyrjet e mundshme terapeutike në mikrobiotë.”

PËR TË DIAGNOSTIKUR. Fuqia parashikuese e mësimit të makinerive u arrit duke ushqyer të dhënat mbi përbërjen e mikrobiotës dhe moshën e çdo individi në algoritmin e krijuar posaçërisht nga IBM. Një studim tjetër kishte zhvilluar tashmë një AI të ngjashme, por duke përdorur të dhëna në lidhje me florën e zorrëve, e cila është më e vështirë për t’u mbledhur. Studiuesit shpresojnë që në të ardhmen të jenë në gjendje të lidhin përbërjen e mikrobiotës së gojës dhe lëkurës me disa patologji, në mënyrë që të diagnostikojnë çdo sëmundje pa teste invazive.

Burimi: Focus.it/ Përgatiti për botim: L.Veizi

 

Të fundit

Skemat lehtësuese të OSHE për klientët debitorë: Në prill u mbyllën 677 aktmarrëveshje

OSHE ka implementuar prej 3 prillit disa skema të reja lehtësuese me qëllim shlyerjen e detyrimeve të papaguara nga...

Presidenciale në SHBA, qëndrimi i kandidatëve për president mbi armëmbajtjen

Dy kandidatët kryesorë për president të Shteteve të Bashkuara vazhduan fushatën këtë javë. Presidenti Joe Biden vizitoi një qytet amerikan që po përballet me...

Leipzig nuk gabon në transfertën e Heidenheim dhe ruan vendin e katërt ndaj Dortmund

Leipzig nuk gaboi në transfertë ndaj Heidenheim me miqtë që triumfuan me shifrat 1-2. Leipzig hapi llogaritë e sfidës në minutën e 42 me...

Sipas stinës, këto janë lista e ushqimeve që pastrojnë enët e gjakut

Enët e gjakut luajnë një rol shumë të rëndësishëm në organizëm. Ato transportojnë ushqyesit dhe oksigjenin nga zemra drejt organeve të tjera. Në disa raste, enët...

Cili nga qytetet e Shqipërisë do të ketë rritjen më të madhe të të nxehtit deri në 2040-n

Deri në vitin 2040, Durrësi do të jetë qyteti me rritjen më të madhe të valës së të nxehtit në vendet e Ballkanit Perëndimor. Është...

Lajme të tjera

Web TV