Sindroma e zorrës së irrituar: Çfarë diete duhet rekomanduar dhe çfarë duhet ndaluar?

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Dr. Rovena Xhafa

Sindroma e zorrës së irrituar (IBS) është një çrregullim i zakonshëm funksional gastrointestinal  me një prevalencë të lartë globale (11.2%) dhe një ndikim të fortë në cilësinë e jetës.Sindroma IBS përkufizohet si dhimbje barku e përsëritur për të paktën 4 ditë në muaj për të paktën 2 muaj, e shoqëruar me një ose më shumë nga këto simptomata lidhur me jashtëqitjen:

  • një ndryshim në frekuencën e jashtëqitjes
  • dhe/ose një ndryshim në formën ose pamjen e jashtëqitjes.

IBS mund të klasifikohet në 4 nëntipe:

  • IBS me diarre mbizotëruese (IBS-D)
  • IBS me kapsllëk mbizotërues (IBS-C)
  • IBS me zakone të përziera të zorrëve (IBS-M)
  • IBS i paklasifikuar (IBS-U) .

Patofiziologjia e IBS nuk është kuptuar plotësisht, por disa anomali duket se kontribuojnë në patogjenezën e saj, duke përfshirë cregullim të boshtit (sitemit nervor-zorrë), moslevizja e zorrëve, përshkueshmëria e zorrëve,  mbindjeshmëri, inflamacion të ulët të mukozës së zorrëve dhe florë bakteriale të ndryshuar .

Studimet e kryera i referohen rolit të dietës në IBS, i cili mund të shpjegohet nga mekanizmat  modulues të zorrëve në përgjigje të stimulimit të receptorëve të zorrëve të ndërmjetëtsuara nga lëndët ushqyese. Prania e lëndëve ushqyese në traktin gastrointestinal ndikon në lëvizshmërinë, ndjeshmërinë, funksionin dhe florën bakteriale të zorrëve. Mbindjeshmëria ndaj ushqimit dhe intoleranca ushqimore janë synuar të jenë në themel të patogjenezës së IBS. Kimikatet bioaktive në ushqime (p.sh.,salicylates) gjithashtu mund të kontribuojnë dhe shkaktojnë rritje të menjëhershme të Indeksit Glicemik (GI) në IBS, ndoshta duke nxitur mbindjeshmëri viscerale pas ekspozimit kronik. Gjithashtu simptomat e  IBS nxiten nga konsumimi i karbohidrateve të thjeshta në dietë (fast food, ëmbëlsira, produktet e brumit)  te cilat mund të rrisin mbajtjen e ujit  dhe prodhimin e gazrave, duke çuar kështu në fryrje barku, dhimbje dhe rritje të mbindjeshmërisë viscerale .

Shpesh herë ankthi rreth ushqimit vërtetohet me faktin se këshillat tipike dietike në IBS përqendrohen më shumë në ushqimet që duhet të shmangen, shpesh i lënë këta pacientë me dieta të panevojshme vetëkufizuese, të cilat mund të rezultojnë në mangësi ushqyese si mikronutrientët ushqimor dhe kripëra minerale . Prandaj, është e rëndësishme konsulta me dietologun klinik  që tju  ofrojnë rekomandime të hollësishme dietike për IBS.

Aktualisht, ekziston një protokoll  udhëzues që këshillat për dietën dhe mënyrën e jetesës duhet të jenë qasja e linjës së parë në menaxhimin dietik të IBS. Rekomandimet tipike janë ndjekja e një modeli të rregullt të të ngrënit dhe kufizimi i marrjes së nxitësve të mundshëm dietik, si alkooli, kafeina, ushqimet pikante dhe yndyrnat. Rekomandime të tjera përfshijnë sigurimin e një hidratimi të mirë dhe kryerjen e një aktiviteti të rregullt fizik.

Zakonet e të ushqyerit

Disa studime kanë raportuar më shumë zakone të parregullta të vakteve në pacientët me IBS dhe sugjerojnë se ushqimi i parregullt mund të ndikojë në lëvizshmërinë e zorrës së trashë dhe për këtë arsye të kontribuojë në simptomat e IBS. Gjithashtu individët që hanë me tepricë sasi ushqimi, tregohet  se rreziku relativ i IBS ishte 2-4 herë më i lartë duke e krahasuar me individët normalë

(1) Pacientët me IBS duhet të këshillohen që të vendosin një model të rregullt të vakteve (mëngjes, drekë dhe darkë me snack sipas rastit) dhe të shmangin anashkalimin e vakteve,  boshllëqe të gjata ndërmjet të ngrënit ose të ngrënit vonë natën.

(2) Pacientëve me IBS duhet t’u rekomandohet të shmangin vaktet e mëdha, si dhe të marrin kohë për të ngrënë, për t’u ulur për të ngrënë dhe për të përtypur ushqimin tërësisht mirë.

Konsumi i alkoolit

Dihet se alkooli ndikon në lëvizshmërinë, përthithjen dhe përshkueshmërinë e traktit gastrointestinal.  Studimet mbi intolerancën ushqimore të vetë-raportuar kanë treguar një rol të pijeve alkoolike në simptomat GI tek pacientët me IBS.

Rekomandimet për marrjen e alkoolit:

(1) marrja e alkoolit duhet të vlerësohet në lidhje me simptomat GI për të përcaktuar nëse një reduktim mund t’i lehtësojë ato

(2) Pacientët me IBS duhet të këshillohen të konsumojnë alkool në përputhje me kufijtë e rekomanduar të sigurt

*Kufijtë e sigurt të alkoolit përshkruhen si jo më shumë se 1 pije në ditë për gratë dhe jo më shumë se 2 pije në ditë për burrat

. Një pije përkufizohet si 1 birrë (330ml) 5% alkool, 45 ml  verë (12% alkool), ose 1 pije alkoolike të distiluara  (40% alkool).

Konsumi i kafeinës

Kafeja me kafeinë, është demonstruar se rrit sekretimin e acidit gastrik dhe aktivitetin e lëvizjes të zorrës së trashë te individët e shëndetshëm dhe çon në efekt laksativ te njerëzit e ndjeshëm.

 Rekomandime për marrjen e kafeinës në IBS:

(1) marrja e kafeinës duhet të vlerësohet në pacientët me IBS dhe, nëse lidhet me simptomat, marrja ditore duhet të kufizohet në 400 mg kafeinë, që është kufiri i sigurt.

(2) burimet e kafeinës për t’u kujdesur përfshijnë kafe dhe çaj, por edhe pije energjike, pije joalkoolike, çokollatë të zezë.

Konsumi i ushqimeve pikante

Shumë pacientë me IBS raportojnë se gëlltitja e ushqimeve pikante shkakton simptoma si dhimbje barku dhe refluks gastroezofageal.

Rekomandime për marrjen e ushqimeve pikante në IBS:

(1) marrja e ushqimit pikant duhet të vlerësohet në pacientët me IBS dhe, nëse lidhet me simptomat e IBS, marrja duhet të kufizohet

(2) Shkaktarët e IBS në ushqimet pikante, përveç erëzave(si fruktanet qepë dhe hudhër) duhet gjithashtu të vlerësohen.

Sasia e yndyrës totale në dietën ushqimore

Një pjesë e pacientëve me IBS lidhin simptomat me ushqimet e pasura me yndyrë. Si pasojë, shmangia e ushqimeve të yndyrshme është një nga qasjet dietike më të shpeshta të konsideruara nga pacientët me IBS për përmirësimin e simptomave. Në të vërtetë, studimet kanë treguar se lipidet pengojnë lëvizshmërinë e zorrës së hollë duke nxitur mbajtjen e gazrave në zorrë dhe fryrjen e barkut. Acidet yndyrore të pangopura dhe metabolitët e tyre mund të shfaqin efekte të dobishme në inflamacionin e zorrëve.

Rekomandime për marrjen e yndyrës në IBS:

  • nëse lidhet me simptomat e IBS, marrja e yndyrës duhet të vlerësohet, ndërkohë që sigurohet që marrja të jetë në përputhje me udhëzimet e të ushqyerit të shëndetshëm.
  • Sipas rekomandimeve dietike marrja totale e yndyrës për një të rritur duhet të variojë nga 30% në 35% të energjisë totale.

Konsumi i  fibrave dietike

Megjithëse një rritje në marrjen e fibrave dietike besohej prej kohësh se përmirësonte IBS, veçanërisht IBS-C.

Efikasiteti i fibrave në IBS është diskutuar shpesh në lidhje me fibrat e tretshme dhe të patretshme, me rekomandimin për të rritur marrjen e fibrave të tretshme dhe uljen e marrjes së fibrave të patretshme.Ushqimet fibroze si psyllium ose tërshëra kanë të dyja atributet dhe shumica e ushqimeve me bazë bimore përmbajnë përzierje fibrash të tretshme dhe të patretshme.

Shtimi i farave të lirit në dietë mund të ndihmojë gjithashtu në menaxhimin e kapsllëkut. Farat e lirit janë një burim i pasur i fibrave dietike dhe, sipas studimeve të mëparshme, farat e lirit të bluara (6-24 g/d) lehtësojnë kapsllëkun, dhimbjet e barkut dhe fryrjet në IBS-C gradualisht gjatë 3 muajve.

Rekomandime për marrjen e fibrave dietike në IBS:

  • Doza prej 20-30 g/ditë duhet të jetë e përshtatshme.

(2) pacientëve me IBS-C duhet t’u rekomandohet të provojnë suplemente dietike të farave të lirit deri në 2 lugë gjelle në ditë, të konsumuara me lëngje (15 ml/lugë gjelle), për një provë 3 mujore]. Përmirësimet në simptomat GI nga plotësimi i farave të lirit mund të zgjasin deri në 6 muaj.

Marrja e qumështit dhe produkteve të qumështit

Qumështi dhe produktet e qumështit përmbajnë laktozë, një disaharid që nuk tretet mirë nga një pjesë e rëndësishme e të rriturve në mbarë botën për shkak të niveleve të ulëta të enzimës laktazë në mukozën e zorrëve të këtyre personave. Laktoza e patretur ndahet nga flora e zorrëve në acide yndyrore dhe gaz (p.sh., hidrogjen). Ankesat tipike të GI për intolerancën ndaj laktozës janë të ngjashme me ato në IBS dhe përfshijnë siklet abdominal, fryrje dhe jashtëqitje të lirshme.

Lexo edhe :  Keni lodhje gjatë ditës? Zbuloni shkaqet dhe ushqimet që të japin energji

Disa studime kanë vërejtur një përmirësim në simptomat e IBS në përgjigje të një diete pa laktozë në një pjesë të konsiderueshme të pacientëve. Përmirësimi i simptomave mund të jetë për shkak se disa pacientë me IBS kanë mungesë të laktazës.

Rekomandime për marrjen e qumështit dhe produkteve të qumështit:

(1) Pacientët me IBS duhet të këshillohen të përdorin një dietë me përmbajtje të ulët laktozë vetëm nëse kanë një test pozitiv të frymëmarrjes me hidrogjen laktozë

(2) Nëse ata dëshirojnë të ndjekin një dietë pa qumësht, pacientët me IBS duhet të informohen se nuk ka prova të cilësisë së lartë për këtë dietë për të përmirësuar simptomat e tyre. Përveç kësaj, pacientët duhet të informohen se një dietë pa qumësht mund të rezultojë në marrjen e ulët të kalciumit dhe të rrisë rrezikun e mosplotësimit të kërkesave ditore për kalcium

 Marrja e lëngjeve

Udhëzimet aktuale dietike rekomandojnë konsumimin ditor të deri në 1.5-3 L lëngje. Në veçanti, sugjerohet një marrje adekuate e lëngjeve për të përmirësuar shpeshtësinë e jashtëqitjes dhe për të ulur nevojën për laksativë në IBS-C.

Uji dhe pije të tjera pa kafeinë, për shembull çajrat bimor, rekomandohen si pije për pacientët me IBS. Në të kundërt, uji i gazuar dhe pijet e tjera të gazuara duhet të shmangen nga pacientët me IBS, sepse ato mund të shkaktojnë simptoma.

Rekomandime për marrjen e lëngjeve në IBS:

Pacientët me IBS duhet të këshillohen të pinë deri në 1,5-3 L/d lëngje (rreth 35 ml/kg), veçanërisht ujë ose pije pa kafeinë dhe pije jo të gazuara pa alkool (p.sh., çajra bimor).

Aktiviteti fizik

Ushtrimi i rregullt është i dobishëm për shëndetin në përgjithësi.Aktiviteti i lehtë fizik është raportuar se redukton simptomat e IBS dhe përmirëson pastrimin e gazrave të zorrëve, zvogëlon fryrjen dhe lehtëson konstipacionin.Praktika e jogës është demonstruar gjithashtu se përmirëson simptomat e IBS si tek të rriturit ashtu edhe tek adoleshentët.

Mekanizmat e sugjeruar për të mbështetur përfitimet e aktivitetit fizik në IBS janë ulja e fluksit të gjakut, alternimet neuroimmuno-endokrine, rritja e lëvizshmërisë GI dhe kërcimi mekanik gjatë lëvizjes. Ndikimi i ushtrimeve në simptomat psikologjike është vërtetuar gjithashtu si një mekanizëm i mundshëm dhe studimet kanë raportuar efekte pozitive në cilësinë e jetës, lodhjen, ankthin dhe depresionin pas rritjes së moderuar të aktivitetit fizik në pacientët me IBS.

Rekomandime për aktivitetin fizik në IBS:

(1) Nivelet e aktivitetit fizik të pacientëve me IBS duhet të vlerësohen, në mënyrë ideale duke përdorur Pyetësorin e Aktivitetit Fizik të Praktikës së Përgjithshme. Pacientët me IBS me nivele të ulëta aktiviteti duhet të këshillohen të rrisin nivelet e tyre të aktivitetit, duke marrë parasysh nevojat, preferencat dhe rrethanat e secilit pacient

(2) Pacientëve me IBS duhet t’u rekomandohet të kryejnë aktivitet fizik të moderuar, si joga, ecje, çiklizëm ose not, për të paktën 30 minuta në ditë, në 5 ditë të javës ose më shumë.

QASJE DIETIKE E LINJËS SË DYTË NË IBS: DIETA E ULËT NË FODMAP

Ekziston një konsensus udhëzues që në rast se simptomat e IBS vazhdojnë gjatë ndjekjes së këshillave të përgjithshme të dietës dhe stilit të jetesës, ndërhyrja e linjës së dytë në menaxhimin dietik të IBS duhet të përfshijë ndryshim i dietës totalisht  për të lehtësuar simptomat, të tilla si FODMAP i ulët në(oligosakaride, disakaride, monosakaride të fermentueshme dhe poliolet).

Termi FODMAP ribashkon një koleksion të karbohidrateve të fermentueshme të cilat janë të pranishme në shumë ushqime, duke përfshirë fruktanet dhe frukto-oligosakaridet në hudhër dhe grurë, galakto-oligosakaridet në bishtajore, laktozën në produktet e qumështit, fruktozën e tepërt, dhe fruktozën në mollë, poliolet në frutat. FODMAP-et mund të kalojnë të paabsorbuar në zorrën e trashë, ku rrisin sasinë e ujit përmes aktivitetit osmotik dhe nxisin prodhimin e gazrave për shkak të fermentimit nga bakteret e zorrës së trashë. Qelizat endokrine gastrointestinale rregullojnë ndjeshmërinë e GI, lëvizshmërinë, sekretimin, absorbimin, mbrojtjen lokale imune dhe oreksin. Duke u mbështetur në rolin e FODMAP-ve në patogjenezën e IBS, dieta e ulët FODMAP kufizon marrjen dietike të këtyre karbohidrateve me synimin e përgjithshëm për të përmirësuar simptomat e IBS.

Shumë pacientë me IBS do të përgjigjen brenda 1-2 javësh nga fillimi i dietës, ndërsa të tjerëve mund të duhen 3-4 javë për t’u përgjigjur.

Rekomandime për dietën e ulët FODMAP:

(1) Dieta e ulët FODMAP duhet të ofrohet nga një dietolog i specializuar

(2) Dieta e ulët FODMAP nuk duhet të ndiqet rreptësisht për një afat të gjatë.

Një fazë kufizimi prej minimumi 3 ose 4 javë është zakonisht e mjaftueshme për të marrë një përgjigje klinike.

Më pas, ushqimet FODMAP duhet të riintegrohen në dietë për të gjetur nivelin e kufizimit të ushqimit që pacienti kërkon për të kontrolluar siç duhet simptomat.

Dieta pa gluten

Një pjesë e konsiderueshme e pacientëve me IBS raportojnë simptoma në konsumin e glutenit, pavarësisht se nuk ka prova se kanë sëmundje celiac ose alergji ndaj grurit. Disa nga këta pacientë mund t’i përgjigjen një diete pa gluten. Disa studime kanë raportuar se kufizimi i glutenit për 4 deri në 8 javë përmirësoi simptomat e IBS dhe reduktoi lëvizjet e zorrëve në ditë dhe përshkueshmërinë e zorrëve.

Rekomandime për marrjen e glutenit në IBS:

(1) Nëse pacientët me IBS dëshirojnë të ndjekin një dietë pa gluten, ata duhet të informohen se provat aktuale për përdorimin e tij janë kontradiktore

(2) Nëse pacientët me IBS vendosin të kufizojnë glutenin, ata duhet të paralajmërohen se një dietë e papërshtatshme pa gluten mund të jetë e dëmshme. Drithërat e pasura me gluten janë një burim i vlefshëm i lëndëve ushqyese në dietën e përgjithshme, kështu që përjashtimi i tyre mund të çojë potencialisht në mangësi ushqyese.

Marrja e PROBIOTIKËVE

Mikrobiota e zorrëve në pacientët me IBS mund të ndryshojë nga ato te individët e shëndetshëm, duke sugjeruar një lidhje midis mikrobiotës dhe patofiziologjisë së IBS.

Një interes i veçantë i është kushtuar probiotikëve. Ekzistojnë dëshmi për të sugjeruar se probiotikët mund të ushtrojnë një efekt në IBS përmes mekanizmave të ndryshëm që synojnë mbindjeshmërinë viscerale, funksionin e barrierës së zorrëve, mikrobiotën e zorrëve dhe funksionin imunitar të zorrëve. Disa rishikime sistematike dhe meta-analiza kanë ekzaminuar RCT-të e kryera mbi efektet e probiotikëve në pacientët me IBS dhe kanë demonstruar një efekt të dobishëm të këtyre organizmave në trajtimin e IBS.

Rekomandime për përdorimin e probiotikëve në IBS:

(1) Probiotikët duket se ofrojnë disa përfitime në IBS në tërësi

(2) Pacientët me IBS që zgjedhin të provojnë probiotikë duhet të këshillohen të zgjedhin një produkt në të njëjtën kohë dhe të monitorojnë efektet.

Ata duhet ta provojnë atë për një minimum prej 4 javësh në dozën e rekomanduar.

Piramida përbëhet nga nëntë nivele. Në bazën e piramidës theksohet rëndësia e aktivitetit të rregullt fizik, hidratimit të mirë dhe zakoneve të shëndetshme të të ushqyerit. Më pas, ushqimet renditen në bazë të frekuencës së rekomanduar të marrjes në rend rritës, nga më të shpeshtat tek ato më pak të shpeshta. Çdo nivel ushqimor përmban gjithashtu shembuj të asaj që pacienti mund të konsumojë brenda një diete të ulët FODMAP.  Në anën e majtë të piramidës thekson rëndësinë e kërkimit të këshillave të specializuara dietike në rast se merret parasysh përqasja dietike e ulët FODMAP. Informacionet e tjera në anën e majtë shoqërohen me rekomandime për marrjen e fibrave dietike dhe administrimin e probiotikëve në IBS. Rekomandimet kanë lidhur shkronja mbishkrimi që simbolizojnë nivelin e provave shkencore që i mbështesin ato. IBS: Sindroma e zorrës së irrituar.

Të fundit

Horoskopi ditor, 24 prill 2024

DASHI Në dashuri, mësoni të shkoni përtej kufijve dhe mos u zemëroni nëse diçka nuk ju shkon ashtu siç dëshironi. Duhet të guxoni më shumë,...

Lazio mposht Juventusin por nuk mjafton, bardhezinjtë kualifikohen për në finale të kupës

Juventus është skuadra e parë finaliste e Kupës së Italisë. Bardhezinjtë u mposhtën me rezultatin 2-1 nga Lazio në “Olimpico”, por ia dolën të...

Arsenali turpëron Chelsean në “Emirates” dhe merr përkohësisht kreun e Premier League

Në Londër feston Arsenal, “The Gunners” shkatërruan Chelsea-n me pesë gola në derbi. Takimi i prapambetur nga java e 29-të e Premier League u mbyll...

‘Kush m’i zgjidh hallet e mia, Ilir Meta, LSI-ja’/ Analisti ironizon kreun e PL

Analisti  Arben Meçe në Repoltix komentoi turin e Ilir Metës dhe PL-së duke theksuar se çfarë do të bëjë ai nuk i ndryshohet imazhi...

Lajme të tjera

Web TV