Era e ëmbël e specit jeshil që piqet në një flakë të hapur përshkon Neë Mexico-n çdo vjeshtë, duke u përhapur nga stendat buzë rrugëve dhe parkingjet e dyqaneve ushqimore dhe duke nxitur vizione mahnitëse të mrekullive të kuzhinës.
Tani një ligjvënës shtetëror thotë se është koha që të gjithë të zgjohen dhe të nuhasin specin. Vizita e senatorit Bill Soules me nxënësit e klasës së pestë në distriktin e tij jugor ndezi një bisedë rreth specave djegës të shijshëm dhe potencialit që Neë Mexico të bëhet shteti i parë në vend që me krenari ka një aromë zyrtare shtetërore, një propozim që tani po shqyrtohet nga ligjvënësit.
“Është shumë unike për shtetin tonë. Jam përpjekur të mendoj për ndonjë gjendje tjetër që ka një erë apo aromë kaq të veçantë në mbarë vendin, dhe nuk mund të mendoj për ndonjë,” tha demokrati i Las Cruces për pjekjen e specit.
Për Neë Mexico, speci është më shumë se një përbërës kyç për çdo vakt. Eshte jeta. Është në qendër të pyetjes zyrtare shtetërore “e kuqe apo e gjelbër?” dhe është një nga perimet zyrtare të shtetit.
Legjislacioni që njeh specin e pjekur si aromë zyrtare kaloi komitetin e tij të parë të martën dhe mbështetësit thonë se nuk ka gjasa të ngjallë shumë debate përveç ligjvënësve që ndajnë historitë e tyre se si nuk mund të kalojnë një ditë pa e ngrënë atë, nga speci i kuq deri tek burritot e mëngjesit të mbytur në pjata enchiladas dhe tamales të mbushura me speca.