BB raporton shifra të frikshme për këtë tregues, 36% e popullsisë në total.

E para qëndron Kosova me 40% të popullsisë të paaftë për të mbajtur banesën ngrohtë, ndjekur nga Maqedonia e Veriut me 27%.

Sipas grafikut, janë familjet me të ardhura 60% më pak se mesatarja që preken më shumë nga ky tregues.

BB thekson se vetëm 9 vende në Rajon ofrojnë skema mbështetëse, duke kompensuar familjet për ngrohjen e banesave, por shpesh ato janë jo efikase. Psh në Shqipëri subvencionet e energjisë elektrike janë kompensimi më i zakonshëm tek pensionistët me afërsisht 5 euro në muaj, ndërsa në Bosnje pothuajse 200 euro në muaj.

Kjo që Banka e quan ‘varfëri energjetike’, vjen si pasojë e kombinimit të disa faktorëve; nevojës së lartë për energji dhe kosto të larta energjetike, fosile të kushtueshme dhe të ardhura të ulëta.

Familjet me të ardhura të ulëta gjithashtu priren të jetojnë në shtëpi më të vjetra, të paizoluara me dritare dhe dyer të dobëta, përdorin teknologji ngrohjeje me efikasitet më të ulët dhe blejnë lëndë djegëse më të ndotura (p.sh. qymyr, dru zjarri) dhe, për rrjedhojë, mund të kërkojnë investime më të mëdha për kalimin në ngrohje të qëndrueshme alternativat.

“Për të përmirësuar këtë skenar, qeveritë kanë nevojë për politika të koordinuara që trajtojnë si përballueshmërinë ashtu edhe teknologjinë e varfërisë së energjisë. Fatkeqësisht, masat e mbështetjes sociale të shënjestruara dhe të dizajnuara dobët – të tilla si ato të prezantuara në përgjigje të goditjes së fundit të kostos së energjisë për shkak të periudhës së rimëkëmbjes pas Covid-19 dhe pushtimit të Rusisë në Ukrainë – mund të zvogëlojnë rolin e çmimeve të tregut apo edhe të subvencionojnë konsumin e produkteve më të lira”, thuhet në studimin e BB./   S.M

Lexo edhe :  Pas rënies së madhe fillon rritja/ Kursi i këmbimit, 8 dhjetor 2023