Nëse keni diabet, avokado mund të jetë një zgjedhje e mirë. Janë ushqyese dhe kanë yndyra të shëndetshme.
Megjithatë, ato janë gjithashtu të larta në kalori dhe mund të shkaktojnë shtim në peshë. Përdorimi i avokados si zëvendësim për ushqime të tjera mund të ndihmojë në shmangien e kalorive shtesë. Avokadot po rriten në popullaritet. Fruti i gjelbër kremoz është i mbushur me vitamina, lëndë ushqyese dhe yndyrna të shëndetshme për zemrën. Ndërsa ato janë të larta në yndyrë, është lloji i mirë i yndyrës që përfiton njerëzit me diabet të tipit 2.
Nëse keni diabet të tipit 2, shtimi i avokados në dietën tuaj mund t’ju ndihmojë të humbni peshë, të ulni kolesterolin dhe të rrisë ndjeshmërinë ndaj insulinës.
Përfitimet e avokados për njerëzit me diabet të tipit 2
Nuk do të shkaktojë rritje të sheqerit në gjak
Avokadot janë të ulëta në karbohidrate, që do të thotë se ato kanë pak efekt në nivelet e sheqerit në gjak. Një studim i fundit i publikuar në Nutrition JournalTrusted Source vlerësoi efektet e shtimit të gjysmë avokado në drekën standarde të njerëzve të shëndetshëm dhe mbipeshë. Ata zbuluan se avokadot nuk ndikojnë ndjeshëm në nivelet e sheqerit në gjak.
Një pjesë e asaj që e bën avokadon një zgjedhje të mirë për njerëzit me diabet është se, megjithëse janë të ulëta në karbohidrate, ato janë të larta në fibra. Shumë ushqime të tjera me fibra të larta ende mund të rrisin nivelet e sheqerit në gjak.
Është një burim i mirë fibrash
Gjysma e një avokadoje të vogël, që është sasia standarde që hanë njerëzit, përmban rreth 5.9 gram karbohidrate dhe 4.6 gram fibra.
Sipas Akademive Kombëtare, marrja minimale e rekomanduar ditore e fibrave për të rriturit është:
-femrat 50 vjeç e lart: 25 gram
-femrat mbi 50 vjeç: 21 gram
-meshkujt 50 vjeç e lart: 38 gram
-meshkujt mbi 50: 30 gram
Një përmbledhje e vitit 2012 e botuar në Gazetën e Bordit Amerikan të Mjekësisë Familjare shikoi rezultatet e 15 studimeve që përfshinin suplemente me fibra (rreth 40 gram fibra) për njerëzit me diabet të tipit 2.
Ju nuk keni nevojë të merrni suplemente për të arritur këto rezultate. Në vend të kësaj, provoni të hani një dietë të pasur me fibra. Ju lehtë mund të rrisni marrjen e fibrave duke ngrënë më shumë fruta, perime dhe bimë me pak karbohidrate, si avokado, zarzavate me gjethe, manaferrat, farat chia dhe arra.
Mund të ndihmojë në humbjen e peshës dhe të përmirësojë ndjeshmërinë ndaj insulinës
Humbja e peshës qoftë edhe pak mund të rrisë ndjeshmërinë tuaj ndaj insulinës dhe të zvogëlojë gjasat që të zhvilloni komplikime serioze. Yndyrat e shëndetshme që gjenden në avokado mund t’ju ndihmojnë të ndiheni të ngopur për më gjatë. Në një studim, pasi shtuan gjysmë avokado në drekat e tyre, pjesëmarrësit patën një rritje prej 26 për qind në kënaqësinë e vakteve dhe një rënie prej 40 për qind në dëshirën për të ngrënë më shumë.
Kur ndiheni të ngopur më gjatë pas ngrënies, keni më pak gjasa të hani meze dhe të konsumoni kalori shtesë. Yndyra e shëndetshme në avokado, e quajtur yndyra e monounsaturuar, mund të ndihmojë gjithashtu trupin tuaj të përdorë insulinën në mënyrë më efektive.
Është i ngarkuar me yndyra të shëndetshme
Ekzistojnë disa lloje të ndryshme yndyrash, të kategorizuara përgjithësisht si yndyrna të shëndosha dhe yndyrna jo të shëndetshme. Konsumimi i sasive të tepërta të yndyrës së ngopur dhe çdo sasie të yndyrës trans, rrit nivelet e kolesterolit të keq (LDL) në gjak. Yndyrat trans ulin në të njëjtën kohë nivelet tuaja të HDL (të shëndetshme). Nivelet e larta të LDL dhe të ulëta të kolesterolit HDL lidhen me një rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës tek njerëzit me dhe pa diabet.
Yndyrat e mira, yndyrat e pangopura dhe ato të pangopura, rrisin nivelet e kolesterolit të mirë (HDL). Kolesteroli i mirë në gjakun tuaj ndihmon në pastrimin e kolesterolit të keq, i cili redukton rrezikun e sulmit në zemër dhe goditjes në tru.
Burimet e mira të yndyrave të shëndetshme përfshijnë:
-avokado
-arra, si bajame, shqeme dhe kikirikë
-vaj ulliri
-avokado dhe fara liri
-farat, si farat e susamit ose të kungullit
Rreziqet e avokados
Një avokado e tërë Hass ka rreth 250-300 kalori. Edhe pse avokadot kanë llojin e mirë të yndyrës, këto kalori ende mund të çojnë në shtim në peshë nëse konsumohen më tepër se nevojat tuaja për kalori. Nëse po përpiqeni të humbni peshë, është thelbësore që të praktikoni kontrollin e porcioneve. Në vend që të shtoni avokado në dietën tuaj aktuale, përdorni atë si një zëvendësim për ushqimet që janë të pasura me yndyrë të ngopur, si djathi dhe gjalpi. Për shembull, ju mund të grisni një avokado dhe ta përhapni në bukë të thekur në vend që të përdorni gjalpë.
Si të hani një avokado
Madhësia e rekomanduar e FDA-së për një avokado mesatare është një e pesta e frutave, e cila ka rreth 50 kalori. Megjithatë, një analizë e të dhënave nga Anketa Kombëtare e Ekzaminimit të Ushqimit dhe Shëndetit (2001–2008) zbuloi se njerëzit zakonisht hanë gjysmën e frutave në një vakt. Midis këtyre konsumatorëve të avokados, studiuesit zbuluan:
-të ushqyerit më të mirë të përgjithshëm
-peshë më të ulët trupore
-ulje e rrezikut të sindromës metabolike. /O.S