Një studim i fundit nga Universiteti Shtetëror i Ohajos ka nxjerrë në pah ndikimet negative të kapërcimit të mëngjesit mbi shëndetin. Kërkimi, që analizon të dhënat e mbledhura nga një sondazh vjetor, tregon se moskonsumimi i mëngjesit është i lidhur me mungesën e disa lëndëve ushqyese të rëndësishme.
Çfarë tregon studimi?
Studimi ka zbuluar se individët që nuk konsumojnë mëngjes kanë një profil ushqyes shumë të ndryshëm në krahasim me ata që konsumojnë mëngjes. Përkatësisht, është vërejtur një mungesë të theksuar në lëndët ushqyese si fibra, folati, kalciumi, hekuri, si dhe vitaminat A, B1, B2, B3, C dhe D tek ata që nuk e konsumojnë këtë vakt. Kjo sugjeron se kapërcimi i mëngjesit mund të ndikojë negativisht në marrjen e këtyre lëndëve ushqyese që janë të rëndësishme për shëndetin e përgjithshëm.
Pse është i rëndësishëm mëngjesi?
Ndërsa disa mund të mendojnë se mund të kompensojnë mungesën e mëngjesit duke ngrënë ushqime të tjera gjatë ditës, studimi tregon se kjo shpesh nuk ndodh. Ushqimet tipike të mëngjesit, si drithërat, qumështi dhe frutat, janë më të ngjarë të mos konsumohen në pjesë të tjera të ditës. Këto ushqime janë të pasura natyralisht me lëndë ushqyese të rëndësishme si kalciumi, hekuri dhe fibra.
Rekomandime për një mëngjes të shëndetshëm
Ekspertët e shëndetit sugjerojnë të dëgjoni shenjat e urisë dhe të konsumoni ushqime kur jeni të uritur. Për të siguruar që mëngjesi juaj është i dobishëm, zgjidhni ushqime që përmbajnë fibra dhe proteina, pasi këto ndihmojnë në ruajtjen e ndjenjës së ngopjes për një periudhë më të gjatë. Për më shumë fibra dhe më pak sheqer, preferoni të konsumoni fruta në vend të lëngjeve frutash./ S.M