Si mund ta rrisë turizmi prodhimin vendas?

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Pavarësisht sfidave të shumta që sjell sezonaliteti, rritja me ritme të shpejta e sektorit të turizmit, ofron mundësi konkrete për rritjen e prodhimit vendas dhe zhvillimin e qëndrueshëm të sektorit agro-ushqimor, për sa kohë që zinxhiri furnizues organizohet me efikasitet dhe transparencë.

Një studimi i “ALTAX” del në konluzionin se për t’a kthyer turizmin më mundësi, nevojitet të ndërmerren disa masa, siç është lidhja direkte kontraktuale mes fermerëve/prodhuesve lokalë dhe sektorit të hotelerisë dhe restoranteve, duke siguruar furnizim të garantuar, çmime më stabile dhe cilësi të lartë.

Një tjetër masë e rekomanduar është standardizim dhe certifikim i produkteve, të cilat targetojnë specifikisht segmentin turistiko-gastronomik dhe mund të konkurrojnë në tregje më të gjerë.

Zhvillimi i agropërpunimit sezonal, si verë, birrë artizanale, reçel, produkte bulmeti dhe mish i paketuar, për të zgjatur ciklin e vlerës dhe përfitimeve përtej sezonit turistik është gjithashtu e rëndësishme për të zhvilluar këtë sektor.

Etiketimi dhe promovimi i produkteve me origjinë lokale në pikat e kontaktit me turistët, si bujtina, tregje të vogla artizanale, agroturizëm duke fuqizuar imazhin dhe kërkesën për prodhime autentike, rekomandohet si një masë tjetër shumë e rëndësishme.

Sipas studimit, sezonaliteti i kërkesës ushqimore të nxitur nga turizmi përfaqëson një sfidë strukturore, por njëkohësisht një mundësi zhvillimore me potencial të lartë për agrosektorin shqiptar.

Dokumenti nxjerr në pah se nëse mungon një arkitekturë e qëndrueshme dhe e integruar e furnizimit agroturistik, rritja e turizmit mund të shoqërohet me: Mungesë të produkteve vendase gjatë pikave të sezonit,  Rritje të paparashikueshme të çmimeve; Shtim të varësisë nga produktet e importuara me vlerë të ulët.

Nga ana tjetër, nënvizohet se me politika mbështetëse të fokusuar në bashkëpunimin vertikal dhe formalizimin e kontratave, kërkesa nga turizmi mund të kthehet në:  Stimuj të fortë për rritjen e prodhimit vendas; Rritje të qëndrueshme të të ardhurave në zonat rurale;  Stabilizim afatgjatë dhe forcim të zinxhirit ushqimor kombëtar.

Lexo edhe :  Aksioni i IKMT në Theth/ Rama: Nuk janë të shkretë për bukën e gojës!

Ky ekuilibër midis sfidave dhe mundësive duhet të jetë në qendër të strategjive të zhvillimit agro-turistik në Shqipëri, duke garantuar përfitime të qëndrueshme për fermerët, operatorët turistikë dhe konsumatorët lokalë./E.T

Të fundit

Gjendet i pajetë 64-vjeçari në Portin e Sarandës, detajet e para

Ditën e sotme në Portin e Sarandës është gjetur pa shenja jete një 64-vjeçar, i punësuar atje si roje...

Pagat rriten, 366 miliardë lekë në arkë, por shpenzimet frenohen nga zgjedhjet

Në gjysmën e parë të këtij viti, në arkën e shtetit u futën gati 366 miliardë lekë. Të dhënat nga Ministria e Financave tregojnë...

Tmerr në dhomën e rezonancës/ Skaneri ‘gëlltit’ të moshuarin me zinxhir metalik

Një incident i rëndë ka ndodhur të mërkurën pasdite në një qendër imazherie në Long Island, duke lënë një burrë 61-vjeçar në gjendje kritike. Ngjarja...

Sezoni turistik/Zona e Adriatikut 90% e mbushur me pushues, Jugu ka luhatje! Shkak çmimet

Shqipëria është listuar një nga 7 vendet më të përballueshme në Europë për udhëtarët. Në lidhje me këtë renditje në ‘Sot Live në Shqipëri’ ishte...

Bashkitë dhe privati do të detyrohen të investojnë në teknologji

Nga Berati, ku u takua mepërfaqësues sipërmarrjeve në sektorin e teknologjisë, inovacionit dhe start-up-eve, Kryeministri EdiRama paralajmëroi vendosjen e një detyrimi për sektorin privat...

Lajme të tjera

Web TV