Lidhja midis pijeve me sheqer dhe sëmundjeve kardiovaskulare

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

A është më mirë të pini një pije me sheqer apo të hani një ëmbëlsirë?

Sipas asaj që u zbulua nga një studim i publikuar në Frontiers in Public Health , duke analizuar ndikimin e konsumit të sheqerit në rrezikun e vuajtjes nga sëmundjet kardiovaskulare, studiuesit kanë zbuluar se pirja e pijeve me sheqer rrit rrezikun për t’u prekur nga goditjet në tru, semundjet e zemrës, fibrilacioni atrial dhe aneurizma .

“Gjëja më befasuese ishte zbulimi se burimet e ndryshme të sheqerit të shtuar kanë një ndikim të ndryshëm në rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare”, komenton Suzanne Janzi , një nga autorët e studimit, duke nënvizuar rëndësinë e marrjes parasysh jo vetëm sa sheqer konsumojmë, por edhe çfarë lloji .

Hulumtimi përfshiu gati 70,000 suedezë , dieta e të cilëve u monitorua nga viti 1997 deri në vitin 2019.

Shkencëtarët analizuan tre kategori të konsumit të sheqerit, mjalti, ëmbëlsirat ose pijet me sheqer dhe shtatë sëmundje kardiovaskulare: dy lloje goditjesh, sulmi në zemër, dështimi i zemrës, aneurizmi, fibrilacioni atrial dhe stenoza e aortës.

Gati 26,000 pjesëmarrës zhvilluan sëmundje kardiovaskulare gjatë periudhës së studimit .

Rezultatet treguan se ata që konsumonin pije me sheqer ishin më të rrezikuar se të tjerët të vuanin nga goditjet ishemike, dështimi i zemrës, fibrilacioni atrial dhe aneurizmi i aortës abdominale .

Sheqernat e lëngëta që gjenden në pijet joalkoolike japin një ndjenjë më të ulët të ngopjes se ato në formë të ngurtë.

Konteksti është gjithashtu i rëndësishëm: ëmbëlsirat dhe pastat zakonisht konsumohen në raste të veçanta, ndërsa pijet shpesh janë pjesë e vakteve të përditshme .

Ndërsa është e vërtetë që konsumi më i madh i sheqerit korrespondon me një rrezik të shtuar për të vuajtur nga sëmundjet kardiovaskulare, një gjetje në dukje befasuese e studimit është se të mos hani fare ëmbëlsira është më e keqe sesa të kënaqeni me një ëmbëlsirë herë pas here .

Lexo edhe :  Ish-regjisor i Big Brother, Eduart Grishaj: Nuk më mungon, është format që të shtrydh

Konsumimi i rastësishëm në fakt është shoqëruar me një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare krahasuar me mungesën e konsumit.

Pse? “Mund të jetë për shkak se ata që konsumojnë shumë pak sheqer kanë dieta shumë kufizuese ose vuajnë nga patologji të mëparshme”.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se mund të mos jetë e nevojshme për të eliminuar të gjithë sheqerin nga dieta jonë në mënyrë që të përfitojnë shëndetin kardiovaskular./E.T/FOCUS.IT

Të fundit

Një natë pa gjumë nxit humbjen e kujtesës

Një studim i publikuar pak ditë më parë zbuloi se mjafton një natë pa gjumë për të nxitur humbjen...

Drejtori i CIA-s: Trump dëshiron t’i japë fund luftërave

Drejtori i CIA-s, John Ratcliffe, konfirmoi se Presidenti Trump urdhëroi një pauzë në ndarjen e inteligjencës me Ukrainën. “Ajo që tha Presidenti Trump është, ai...

Çfarë do të thotë ngjyra e të verdhës së vezës dhe pse nuk është gjithmonë njësoj

Ju mund të keni vënë re se ushqimi numër një ushqyes në planet, veza , nuk është kurrë e njëjtë dhe se jo të...

“Do më gjuajnë me domate kur të dal nga këtu…”/ Egli e përlotur bisedon me Danjën

Pas Prime-t të djeshëm ku Egli dhe Gjesti debatuan për nishanin në trupin e banores, Egli është shfaqur e përlotur. Në një bisedë me Danjën,...

Molla/ Cilat janë disa nga përfitimet shëndetësore të saj në organizëm

Nëse ekziston një frut që të bën shumë mirë për organizmin ajo është molla. Molla njihet për vlera dhe përbërës të jashtëzakonshëm ushqimorë që...

Lajme të tjera

Web TV