Nëse na duhej një arsye e re për të reduktuar konsumin e ushqimeve ultra të përpunuara (si p.sh. ushqimet e gatshme, ushqimet e llojeve të ndryshme dhe pijet), një studim i paraqitur nga Shoqata Radiologjike e Amerikës së Veriut na e jep.
Spas ajo që zbuluan studiuesit, konsumimi i këtyre ushqimeve do të lidhej me praninë e sasive të larta të yndyrës në muskujt e kofshës, e cila nga ana tjetër do të rriste rrezikun e vuajtjes nga osteoartriti i gjunjëve (ose gonartroza).
Yndyra intramuskulare dhe artroza. Studiuesit përfshinin 666 individë (455 burra dhe 211 gra) me një moshë mesatare gjashtëdhjetë vjeç, të pa prekur nga gonartroza dhe dieta e të cilëve përbëhej nga 40% ushqime ultra të përpunuara .
Rezultatet e analizave treguan se sa më e madhe të jetë sasia e ushqimeve shumë të përpunuara të konsumuara, aq më e madhe është sasia e yndyrës intramuskulare në kofshë, pavarësisht nga marrja e kalorive në dietë dhe aktiviteti fizik .
Rezultatet janë të vlefshme pavarësisht kalorive të konsumuara, BMI-së së individit, faktorëve sociodemografikë apo niveleve të aktivitetit fizik.
“Rënia sasiore dhe funksionale e muskujve të kofshës është e lidhur potencialisht me fillimin dhe zhvillimin e osteoartritit të gjurit”, thotë autorja e studimit Zehra Akkaya.
Ajo që është zbuluar në lidhje me marrëdhënien midis dietës dhe muskujve ka implikime të rëndësishme klinike, veçanërisht duke pasur parasysh se osteoartriti (i cili pothuajse gjithmonë prek ijet, gjunjët ose shtyllën kurrizore) është një problem shëndetësor gjithnjë e më i përhapur dhe i kushtueshëm.
Sipas vlerësimeve më të fundit, pothuajse 600 milionë njerëz vuajnë nga ajo në mbarë botën, dhe është sëmundja e dytë më e shtrenjtë pas kancerit – për sistemin global të kujdesit shëndetësor.
Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të dini se ekziston një lidhje midis dietës dhe shëndetit muskuloskeletor.