Peshku, veçanërisht peshku i yndyrshëm, është i njohur për përfitimet e tij të jashtëzakonshme për shëndetin e zemrës, një fakt që është vërtetuar nga shumë studime shkencore.
Peshqit si salmoni, skumbri, sardelet dhe toni janë të pasur me acide yndyrore omega-3, të cilat kanë efekt të fortë anti-inflamator dhe ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare.
Një studim i publikuar në “Journal of the American Medical Association” ka treguar se konsumimi i dy porcioneve të peshkut të yndyrshëm në javë mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare deri në 36%.
Ky konsum gjithashtu është i lidhur me nivele më të ulëta të triglicerideve dhe më të larta të HDL (kolesterolit “të mirë”).
Acidet yndyrore omega-3 ndihmojnë gjithashtu në uljen e presionit të gjakut dhe përmirësimin e funksionit vaskular, duke mbrojtur kështu nga sulmet në zemër dhe goditjet në tru.
Hulumtime të tjera, si ai i botuar në “Circulation”, kanë theksuar rolin e omega-3 në reduktimin e aritmive, një faktor kyç në parandalimin e vdekjeve të papritura kardiake.
Peshku gjithashtu ndihmon në zvogëlimin e inflamacionit dhe përmirësimin e ndjeshmërisë ndaj insulinës, duke kontribuar në parandalimin e aterosklerozës.
Peshku është një ushqim esencial për një zemër të shëndetshme. Konsumimi i rregullt i peshkut të yndyrshëm ndihmon në uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare, përmirëson nivelet e kolesterolit dhe ofron mbrojtje kundër aritmive dhe inflamacionit.
Prandaj, peshku duhet të jetë një pjesë e domosdoshme e dietës së përditshme për të ruajtur shëndetin e zemrës./ S,M