Përveç shijes dhe aromës së mrekullueshme, dardha është e pasur me vitamina dhe është një nga frutat e pakta që mund të shijojmë në vjeshtë dhe dimër, krahasuar me verën.
Homeri e përmendi atë si një “dhuratë të perëndive” pasi tuli i saj i ëmbël, aromatik, lëngshëm dhe i butë e bën atë veçanërisht të dashur dhe përfitimet e saj të mëdha ushqyese e bëjnë atë një aleat të shkëlqyer të shëndetit tonë.
Botanikisht, dardha i përket familjes së pemëve Rosaceae, gjinisë Pyrus. Dardhat janë me lartësi mesatare dhe gjenden në rajonet gjysmëtropikale rreth hemisferës veriore.
Frutat që ato japin janë me madhësi mesatare me fara të vogla karakteristike në qendër të tyre, të mbyllura në një kapsulë të fortë.
Ekzistojnë mijëra lloje dardhash, mbi 3,000 të njohura dhe të gjitha shumë të dobishme, por ajo kineze është ajo me vlerën më të madhe ushqyese. Dardhat lulëzojnë gjatë gjithë vitit, por kryesisht nga fundi i qershorit deri në shkurt, varësisht nga varieteti.
Dardhat janë një burim i shkëlqyer i fibrave të tretshme në ujë, ndërsa ofrojnë vitamina dhe minerale thelbësore si vitaminat C dhe K dhe kalium dhe, në sasi më të vogla, kalcium, hekur, fosfor, magnez, riboflavinë, vitamina B6 dhe A dhe acid folik. Për më tepër, dardhat me tul të kuq kanë karotenoide, flavonoide dhe antocianina (antioksidantë)./mxh
