Ekonomia

Indeksi i Besimit Konsumator

BAROMETRI EKONOMIK SCAN Nga Roel Korkuti   SCAN Media, nëpërmjet SCAN Intelligence Unit dhe Idra Research & Consulting ka sjellë për herë të pare në treg një instrument të pavarur për të matur mbarëvajtjen ekonomike, përmes një prej segmenteve më të rëndësishme...

Deklarimi i të ardhurave dhe pagesa shtesë, Qeveria shtyn afatin e dorëzimit deri më…

Të gjithë individët me të ardhura mbi dy milionë lekë, dhe të dypunësuarit, pavarësisht nga niveli i pagave, kanë edhe dy muaj kohë që të bëjnë Deklaratën Individuale Vjetore të të Ardhurave (DIVA) dhe pagesën shtesë (nëse kanë). Këshilli i...

Guvernatori Sejko: Ekonomia drejt përmirësimit, ritmi i rimëkëmbjes është përshpejtuar

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko, po mbanë një konferencë mbi vendimmarrjen e politikës monetare, ku tha se ritmi i rimëkëmbjes është përshpejtuar dhe se ekonomia ka ardhur drejt përmirësimit në tre muajt e fundit. Por sipas tij, rimëkëmbja...

Borxhi publik dhe financimi direkt monetar për Shqipërinë

Nga Eduart Gjokutaj   Jo i gjithë krijimi i borxhit është i keq. Firmat kanë nevojë për kredi për të ndjekur mundësitë e biznesit, të tilla si zgjerimi në një treg të ri, ose fillimi i një biznesi të ri. Njerëzit kanë...

Puna në platforma Online “Freelancer”

Nga Morena Boja Ky artikull ka si synim informimin e të rinjve për përdorimin dhe punësimin në platformat online si një mënyrë e mirë punësimi dhe me të ardhura relativisht të larta pasi tregu i punës është global dhe blerësit...

Qëndrime ndaj proceseve të rajonalizimit, integrimit dhe globalizimit

Nga Selami Xhepa dhe Adrian Civici  Qëllimi i këtij raporti studimor organizuar dhe mbështetur nga Fondacioni Friedrich Ebert Stiftung, është analiza e perceptimeve të publikut mbi mënyrën e funksionimit të sistemit ekonomik e shoqëror, raportet ndërmjet shtetit dhe tregut, ndryshimet në...

Ponari: Pandemia goditi bizneset por krijoi dhe mundësi të reja

Pandemia preku ekonomitë e gjithë botës dhe shkurtoi vendet e punës. Vendosi në vështirësi buxhetin e shtetit dhe frenoi planet e investimeve publike dhe private. Ky vit që ka hyrë premton ndryshime për mirë, veçanërisht biznesi si agjenti kryesor ekonomik. Price...

Kapitalizmi klimatik dhe paradoksi i rritjes ekonomike të gjelbër

Florjan Bombaj “Kapitalizmi vdiq. Rroftë kapitalizmi”. Që kapitalizmi të rigjenerohet, sistemi duhet të evoluojë për të qenë i drejtë, gjithëpërfshirës dhe i qëndrueshëm. A mundet kapitalizmi t’i përgjigjet në mënyrë efektive ndryshimit të klimës? Kjo është pyetja me rëndësi kritike,...

Tatimet direkte: Diskutimi për shkallët e tyre dhe tatimet ndaj konsumit

Nga Eduard Gjokutaj   Në një analizë të tatimeve direkte, si dhe të pjesës së diskutimit më të fundit elektoral në Shqipëri lidhur me tatimin mbi të ardhurat personale, ai vërehet në radhë të parë se nuk mban peshën kryesore në...

Premtimet për investime të mëdha dhe monitorimi i pakët i tyre nga publiku

Nga Eduard Gjokutaj   Në fushatën e vitit 2009, vlera e premtimeve për infrastrukturën nga drejtuesi i PD-së llogaritet në 25 miliardë lekë/vit, ndërsa drejtuesi i PS bëri premtime për të njëjtin sektor në një vlerë të llogaritur 10 miliard lekë/vit....

Të fundit

Indeksi i Besimit Konsumator

BAROMETRI EKONOMIK SCAN Nga Roel Korkuti   SCAN Media, nëpërmjet SCAN Intelligence Unit dhe Idra Research & Consulting ka sjellë për herë...

Kori që shndërrohet në kortezh

Adrian Lesenciuc, România literară  nr. 10/2021 Visar Zhiti. Funerali i pafundmë. Përkthim në rumanisht nga Luan Topçiu. Pasthënie nga Liviu Lungu, 2020, Shtëpia Botuese “A”. 224 f.   Emri i...

Dikush ka vjedhur kullën e sahatit

Nga Frrok Çupi   Ai i opozitës, kur po fliste për ‘masakër elektorale’ u përpoq të sillte në studio një provë. Sapo kanë mbaruar zgjedhjet politike...

Terren i rrëshqitshëm me grupime dhe qëndrime

Nga Plator Nesturi   Ndërsa deklaratat nga selia blu vijnë ende inatçore për rezultatin e zgjedhjeve dhe me akuza për manipulim, duket se ka gjetur vend...

Rama në Euronews/ Kryeministri i jep sinjal BE-së: Meritojmë integrimin

Intervistoi Giorgia Orlandi   Kryeministri Edi Rama, në një intervistë me gazetaren Giorgia Orlandi, në emisionin “Global Conversation” në “Euronews”, deklaroi se Shqipëria ka pësuar një...