Mjalti është përdorur si ilaç që në lashtësi, por studimet moderne po e konfirmojnë gjithnjë e më shumë fuqinë e tij shëruese. Përveç shijes së ëmbël dhe përbërjes së pasur me antioksidantë, mjalti ka veti antibakteriale dhe anti-inflamatore që ndihmojnë në shërimin e plagëve, qetësimin e fytit dhe forcimin e imunitetit.
Një studim i “University College London” tregoi se njerëzit që konsumojnë një lugë mjaltë çdo mëngjes kanë 30% më pak gjasa të preken nga infeksione të fytit gjatë stinëve të ftohta. Për më tepër, mjalti ndihmon në rregullimin e tretjes dhe uljen e kolesterolit të keq.
Ekspertët theksojnë se mjalti organik, i papërpunuar, ruan më shumë përbërës të dobishëm. Këshillohet të mos i shtohet në ujë të nxehtë mbi 40°C, pasi humbet pjesë të vlerave ushqyese./ K.M
