Ja cili është Ishulli grek me një traditë të lashtë ‘Sushi’

Në ishullin Skopelos vendasit kanë mbështjellë peshq për breza të tërë në një përgatitje “të stilit sushi” që daton që nga kohërat mesjetare.

Ndërsa shumica e njerëzve e lidhin Sushin me peshk të papërpunuar, forma më e hershme e Sushit, e quajtur narezushi, përbëhej nga peshq të ruajtur me kripë dhe oriz të papërpunuar. Narezushi është mijëra vjeçar dhe i ka rrënjët e tij në fushat me oriz të Kinës, shkruan BBC.

Trajtimi dhe rrokullisja e peshkut në një përgatitje “të stilit sushi”, siç e përshkruan një kuzhinier grek, Stamatakis, është unike për ishullin dhe nuk mund të gjendet askund tjetër në Mesdhe. Stamatakis tregon se e ka mësuar pjatën nga gjyshi i tij, një marinar, fermer dhe kuzhinier, i cili, nga ana tjetër, e mësoi atë nga murgjit e malit Athos./MCN.tv