Orizi, i pranishëm me qindra varietete në dietën e përditshme të popujve të çdo kontinenti, është ushqimi më i konsumuar në botë.
Përdorimi në kuzhinë i kësaj bime barishtore ( Oryza sativa ) dëshmohet për herë të parë në Azi, ku është konsumuar tashmë 10,000 vjet më parë dhe ku është ende ushqimi kryesor për miliarda njerëz sot.
Më pas, përmes Greqisë, orizi u përhap edhe në Evropë, duke u bërë i vlerësuar për vetitë e tij ushqyese dhe tretshmërinë e lehtë. Prandaj, përshtatshmëria ndaj territoreve dhe temperaturave të ndryshme ka siguruar suksesin e saj në çdo cep të botës.
Përveç orizit, makaronat dhe pica spikasin ndër ushqimet më të njohura të gatuara , specialitetet italiane të ripropozuara dhe ndonjëherë pa dyshim të ripunuara nga kuzhinat e pesë kontinenteve.
Dhe nëse italianët hanë më shumë makarona se të gjithë të tjerët (me një mesatare prej gati 30 kg në vit për person), pica është më e popullarizuara në Shtetet e Bashkuara, ku gati 900 milionë piqen në vit (13 kg secila).