Mjaltë pa bletë, vezë pa pula … A është koha për ushqim sintetik?

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

A mund të bëhet mjaltë pa bletë, qumësht pa lopë dhe vezë pa pula? Do të duket kështu: në laborator. Ky është në fakt kufiri i fundit i “ushqimit sintetik”, i realizuar nga kompani të ndryshme në mbarë botën.

Kjo nuk është një risi absolute: gjatë pandemisë, mishi sintetik (ose i kultivuar, do të ishte më mirë të themi) ka pësuar një rritje të konsiderueshme të konsumit dhe “djathërat” e prodhuar nga proteinat bimore kanë dalë në treg prej disa kohësh. Por shija, tekstura dhe përvoja e ushqimit janë ende larg atyre të produkteve origjinale.

KIMIA E MAJAVE. Megjithatë, disa biznese fillestare po investojnë për të marrë ushqime sintetike që janë biologjikisht identike me ato me origjinë shtazore: mënyra më premtuese duket të jetë ajo e bazuar në maja dhe procese fermentimi të ngjashme me ato të përdorura në prodhimin e birrës.

MeliBio, për shembull, është një kompani në San Francisko që, falë proceseve të duhura të fermentimit, merr mjaltë që do të ishte identik me atë të prodhuar nga bletët.

“Ne simulojmë atë që ndodh në koshere në laborator: bletët mbledhin polen dhe e shndërrojnë atë në elementët bazë të mjaltit, glukozës dhe fruktozës”, tha për BBC Darko Mandich, themeluesi i kompanisë.

Në MeliBio ky proces përsëritet duke përdorur fermentimin: një ushqim furnizohet me mikroorganizma të veçantë, maja, të cilat e transformojnë atë në diçka tjetër. Kjo është ajo që ndodh me birrën: majat tresin sheqernat dhe i kthejnë ato në alkool. Duke zgjedhur siç duhet elementin fillestar dhe familjen e majave, është e mundur të aktivizohen proceset e fermentimit të afta për të prodhuar pothuajse gjithçka: mjaltë, të bardhë veze, produkte qumështi.

Lexo edhe :  Falë AI moti tashmë do të jetë i saktë deri në 15 ditë

JO VETËM Mjaltë. Në Clara Food, një tjetër start-up kalifornian që prodhon të bardhat artificiale të vezëve të njeriut, ata pretendojnë se produkti i tyre, përveçse me cilësi të shkëlqyer, është më i mirë se ai origjinal për të gjitha përdorimet e kuzhinës: mbahet më mirë, më gjatë dhe nuk ka probleme. me kontaminim me baktere ose antibiotikë.

MË MIRË SE ORIGJINALI. Gjëja interesante në lidhje me këto produkte është se ato mund të jenë, në një farë mase, të dizajnuara për përdorime specifike. Me fjalë të tjera, fermentimi mund të kontrollohet për t’i dhënë ushqimit disa karakteristika: një djathë i destinuar për mbushjen e hambugerëve, për shembull, mund të “ndërtohet” për t’u shkrirë në një temperaturë të caktuar pa pasur nevojë të shtoni yndyrë, e cila kur digjet, mund të lëshojë substanca të dëmshme. .

Etiketa TRANSPARENT. Pas pak vitesh këto produkte do të jenë gati për marketing: por si do të etiketohen? A është e drejtë t’i quajmë “vezë”, “djathë”, “mjaltë”? Sipas krijuesve të tyre (natyrisht!) Po, sepse nga pikëpamja molekulare ato janë plotësisht identike me origjinalet.

Por përfundimisht ideja për t’i quajtur ato me një emër tjetër nuk duket se shqetëson kompanitë të cilat, përkundrazi, mund të fokusohen në cilësinë superiore të produkteve të tyre për t’i dalluar ato nga produktet e fermave “të vjetra”.

Të fundit

Mesazhi i SHBA për Ramën: Likuidoni korrupsionin dhe rrisni pagat

Nga Spartak Ngjela Por, sipas disa të dhënave, Kazanov i kërkoi Kryeministrit të Shqipërisë që në janar, rroga minimale, me...

Turizmi, shqiptarët preferojnë pushimet jashtë, daljet u rritën me 14.7% në janar-tetor

Teksa Shqipëria është bërë një destinacion tërheqës për të huajt duket se shqiptarët nga ana tjetër po preferojnë gjithmonë e më shumë të eksplorojnë...

Mbledhja e dy kuvendeve është hipokrizi politike

Nga Mero Baze Kur Albin Kurti, në delirin e tij, udhëtonte drejt Shqipërisë më 25 Prill 2021 me bindjen e plotë se vota e tij...

Festat e fundvitit/ Nis monitorimin e çmimeve të tregut për produktet ushqimore

Autoriteti i Konkurrencës ka njoftuar se ka nisur monitorimin intensiv në terren të çmimeve të produkteve ushqimore të shportës gjatë periudhës së festave të...

INSTAT ngre alarmin: Mbi 1 milion shqiptarë vuajnë nga një formë e rëndë e varfërisë

Më shumë se 1 milion shqiptarë vuajnë nga një formë e rëndë e varfërisë, sipas të dhënave të fundit të INSTAT që matën të...

Lajme të tjera

Web TV