Motra ime do të ishte gjallë nëse do të merreshin seriozisht etiketat e alergjive

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Njerëz si Celia nuk duhet të luajnë kumar me jetën e tyre. Ne kemi nevojë për kontrolle dhe teste më të rrepta për produktet “falas”.

Nga Gareth Gower

Herën e fundit që pashë motrën time të madhe Celia ishte në festën tonë të largimit në korrik 2017. Familja ime shpërtheu nga Mbretëria e Bashkuar në Melburn, Australi. Ajo ishte plot jetë dhe mezi priste të na vizitonte në shtëpinë tonë të re. Por më 27 dhjetor të atij viti, Celia shkoi në një udhëtim në Bath për të bërë blerje dhe vdiq nga anafilaksia pasi hëngri një perime të kontaminuar me ylber vegan të blerë nga “Pret a Manger” që ishte etiketuar si pa qumësht.

Celia ishte shumë alergjike ndaj bulmetit dhe e shmangte me përpikëri atë në dietën e saj. Javën e kaluar, më shumë se katër vjet e gjysmë më vonë, mjekja ligjore në hetimin e saj vendosi se vdekja e Celia ishte nga anafilaksia e shkaktuar nga proteina e qumështit e gjetur në kosin e kontaminuar pa qumësht të përdorur në mbështjellësin që ajo konsumoi atë ditë.

Kur Celia vdiq, unë tashmë isha në dijeni të ashpërsisë së alergjisë së saj ndaj qumështit, sepse ajo kishte pësuar një reaksion të parë anafilaktik në maj 2017 nga ngrënia e një bari drithërash, i cili pothuajse e vrau atë, duke treguar se sa shumë alergjike ishte bërë ndaj qumështit. Që nga ai incident, ndjeva njëfarë ngushëllimi duke ditur se ajo ishte aq e përpiktë dhe e kujdesshme për gjithçka që hante.

Me të dëgjuar lajmin për vdekjen e saj, më kujtohet se u ndjeva shumë i mpirë dhe i tronditur, dhe krejt i padobishëm në anën tjetër të botës. Kur fola me bashkëshortin e Celias, Andin, disa ditë më vonë, menduam se sa e kujdesshme ishte Celia kur zgjidhte atë që mund të hante. Ne e dinim që ajo nuk do të kishte bërë një gabim. Ne u zotuam të zbulojmë të vërtetën dhe të identifikojmë burimin e ndotjes së qumështit në mbështjellës.

Detajet që dolën ishin tronditëse dhe shqetësuese. Përpara se të dëgjoja deklaratat në hetuesi, kisha pak vlerësim se sa i parregulluar ishte standardi i ushqimit për produktet “pa”. Teksa dolën detajet për mungesën e kujdesit dhe testimit të duhur, ndjeva që zemërimi im të rritej pothuajse ndaj gjithçkaje që thoshte Bethany Eaton – themeluesja dhe drejtoresha menaxhuese e Planet Coconut, e cila i kishte dhënë kosin e kontaminuar Pret a Manger. Ajo deklaroi vazhdimisht se “u besonte” garancive verbale nga Henry Gosling, drejtori i Coyo në Australi, se produkti i tij stabilizues HG1 i përdorur në prodhimin e kosit ishte pa qumësht.

Eaton pranoi se qeset 25 kg me stabilizues të dorëzuar në Planet Coconut nga një prodhues në Uells, thanë: “Prodhuar në një fabrikë që merret me qumësht, vezë, drithëra.” Por ajo tha se Gosling i kishte thënë se “po e bënin atë në një zonë pa alergji”. Ajo shtoi: “Unë e mora fjalën e tij për këtë dhe e besova. Nuk do ta kisha ëndërruar se përmbante bulmet. Unë nuk kam pasur asnjë shqetësim. Besoja se kishte një strukturë ose zonë ose linjë të veçantë që ishte krejtësisht pa alergji.”

Tani që hetimi ka përfunduar, familja jonë – e mbështetur nga avokatët e Leigh Day – dëshiron të shohë ndryshim për Celia. Vendimi i gjykatësit na dha të gjithëve vërtetimin. Gjithmonë kam besuar se Celia kishte bërë gjithçka që mundej për të siguruar që ushqimi të ishte i sigurt për t’u ngrënë pasi ajo kishte aq shumë për të humbur. Ajo kurrë nuk do të rrezikonte me ushqimin.

Lexo edhe :  SPAK s’duhet të hetojë blerjen e popullit, por shitjen e opozitës

Mjeku ligjor e bëri të qartë se Planet Coconut kishin në posedim dokumente që tregonin rrezikun e ndotjes së kryqëzuar, por që ky rrezik nuk i kaloi Pret në zinxhirin e furnizimit. Pret konfirmoi se po ta dinte se kosi mund të kishte përmbajtur qumësht, nuk do ta kishte përdorur përbërësin. Me fjalë të tjera, Celia do të ishte ende gjallë sot.

Unë ngushëllohem duke besuar se vdekja e Celias nuk do të jetë e kotë. Mjeku ligjor ka konfirmuar se do të ofrojë një raport të parandalimit të vdekjeve në të ardhmen për të nxjerrë në pah sugjerimet që ishin bërë gjatë hetimit të Celia për të mbrojtur të sëmurët nga alergjitë. Kjo na sjell shpresë të konsiderueshme.

Një konsideratë kryesore është nëse duhet të zbatohet një sistem i testimit të detyrueshëm për të gjithë përbërësit në një zinxhir furnizimi. “Pa nga” duhet të nënkuptojë një mungesë të garantuar të alergjenit nga ushqimi dhe jo e hapur për interpretim nga prodhuesi. Duhet të ketë një shenjë certifikimi “pa pagesë” që mund të fitohet dhe të aplikohet në produkte për të treguar testime, auditime dhe kontrolle të rregullta. Kjo do të ofronte siguri të dukshme që produkti është vlerësuar sipas standardeve të Konsorciumit Britanik të Shitjes me Pakicë dhe se pretendimi është verifikuar dhe mirëmbajtur me rigorozitet.

Etiketimi i ushqimit në Australi, ku jetoj unë, është përgjithësisht më i mirë se në Mbretërinë e Bashkuar. Të gjithë alergjenët identifikohen duke përdorur Etiketimin Vullnetar të Gjurmimit të Rastit të Alergjenit (Vital) që ofron një proces të standardizuar të vlerësimit të rrezikut të alergjenit për industrinë ushqimore. Shteti i Viktorias kërkon që të gjitha rastet e anafilaksisë që paraqiten në spital për trajtim të raportohen në Departamentin e Shëndetësisë. Kjo siguron që mostrat të merren menjëherë për të identifikuar burimin e reaksionit dhe për të zbuluar çdo rrezik të mundshëm. Mjeku ligjor ka rekomanduar që anafilaksia e lidhur me ushqimin duhet të regjistrohet si një sëmundje e njoftueshme në MB, e cila do të shërbente për të njëjtin qëllim.

Ne e dimë se si dhe pse vdiq Celia, dhe kompanitë e ushqimit duhet të veprojnë tani. Nuk ka nevojë që operatorët e biznesit të ushqimit të presin raportin përfundimtar të mjekut, apo që Agjencia e Standardeve të Ushqimit të konsultohet për zbatimin. Ajo që është e mirë për klientët e kompanive ushqimore është e mirë për biznesin e tyre.

Si vëllai më i vogël i Celias, më mungon ndjenja që ajo të kujdeset për mua. Ajo gjithmonë kishte kohë për mua dhe ishte kaq mbështetëse. Ajo do të sillte buzëqeshjen e saj kudo që shkonte dhe i pëlqente të ndihmonte të tjerët. Ajo do të ngushëllohej duke ditur se shkaku i vdekjes së saj po përdorej për të ofruar përmirësime në jetën e të gjithë personave që vuajnë nga alergjitë ushqimore. Alergjitë nuk duhet të luajnë me jetën e tyre sa herë që hanë jashtë ose provojnë një produkt që pretendon se është i sigurt.

Burimi: theguardian.com/ Përgatiti për botim: L.Veizi

Të fundit

​Sot dita ndërkombëtare kundër kancerit

Sot shënohet dita ndërkombëtare kundër kancerit. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), çdo vit miliona njerëz vdesin nga kanceri, shumica...

Ndahet nga jeta në moshën 92-vjeçare, aktori dhe komediani Brian Murphy

Aktori dhe komediani Brian Murphy ka vdekur në moshën 92-vjeçare. Lajmin për ndarjen e tij nga jeta e dha gruaja e tij Linda. Murphy ishte i...

Rama: Ulja e çmimit të energjisë në një kohë kur asnjë vend s’e ka bërë

Kryeministri Edi Rama, ka zhvilluar këtë të martë lidhje live në rrjetet sociale, ku i përgjigjet pyetjeve të komentuesve. Rama është ndalur në disa pyetje...

Pasardhësi i Kryepeshkopit/ Rama: Amaneti i tij i ka mbyllur të gjitha gojët

Kryeministri Edi Rama, në një komunikim të drejtpërdrejtë në rrjetet sociale, i është përgjigjur komentuesve në lidhje me pasardhësin e Kryepeshkopit Anastas Janullatos, i...

Janë bërë trend i momentit, çfarë janë ‘ginger shots’! Të mirat dhe të këqijat

Ginger shots janë bërë trendi më i mirë për ata që duan ta nisin ditën me energji dhe shëndet. Këto lëngje të vogla por...

Lajme të tjera

Web TV