Rrallë herë ndodh që të uleni për një kafe në bar dhe të mos e shoqëroni me ujë. Mund të duket si një ritual i përditshëm, por ka një histori interesante nga pas.
Në Evropën Perëndimore ky ritual u shfaq shumë më vonë, në fund të shekullit të 19-të. Ajo që është interesante është se gota e ujit që vjen me kafenë nuk ishte menduar për t’u pirë. Në atë kohë, shumë zonja ankoheshin se luga që përzihej kafja, vendosej në anë të një tabakaje, e pisët. Ndaj, shtuan ujin. Qëllimi ishte që të ftuarit të lanin lugën e pistë dhe më pas ta vendosnin në një tabaka.
Kupa u përdor për të hequr lugën e pistë, por ky ritual ndryshoi më vonë, pas vitit 1873, kur u shpikën sistemet hidraulike.
Në atë kohë, pronarët e kafeneve donin të tregonin se i përgatisnin pijet e tyre me ujë burimi të pastër kristal.
Sot, të marrësh një gotë ujë me kafen konsiderohet sjellje e mirë nga lokali, apo miqtë ku je mysafir.