A keni provuar ndonjëherë një verë “heroike” ? Është ai që prodhohet në vreshtat “heroike”, domethënë të vendosura në territore veçanërisht të papërshkueshme, të cilat mbrohen me ligj pikërisht për vështirësitë që hasen normalisht në kultivimin e tyre.
Për t’u klasifikuar si “heroike”, vreshtat në fjalë duhet të vendosen në ishuj të vegjël (me një sipërfaqe më të vogël se 250 km2), ose në mënyrë alternative në shkallë dhe tarraca, në tokë me një pjerrësi minimale prej 30% ose 500 metra mbi nivelin e detit (megjithate pllajat jane te perjashtuara).
Metodat e kultivimit dhe karakteristikat e territorit që lejojnë përcaktimin e tyre u përcaktuan me një dekret ministror të vitit 2020. Pasi të jetë marrë njohja zyrtare si një vresht heroik, prodhuesit e verës kanë akses në një sërë përfitimesh (siç është lehtësimi i taksave), të krijuara për të rrisin dhe mbajnë gjallë të korrat e tyre.
BOTA E VERËRAVE EKSTREME. Të njohura për cilësinë e tyre, verërat heroike në Itali janë të shumta dhe të shpërndara në të gjithë territorin kombëtar. Disa shembuj? Prosecco del Soave (Veneto), Passito di Pantelleria (Sicili), Nebbiolo nga Valtellina (Lombardi), Sciacchetrà nga Cinque Terre (Liguria). Çdo vit zhvillohet një konkurs ndërkombëtar kushtuar verërave të përftuara në kushte veçanërisht të vështira: quhet Mondial des vins extrêmes . Për Italinë, në vitin 2022 u fitua nga një verë e prodhuar në Pantelleria, ndërsa në 2023 dy shishe të prodhuara në Pinerolo morën medaljen e artë: Doc Ramìe Arcansiel dhe Doc Barbera Scarpentá.Përshtatur nga Fokus.it/O.S