Ja cilat janë benefitet e përdorimit të luleve të hudhrës

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Hudhra, një eliksir për shëndet të mirë në organizmin tonë. Antiseptik dhe antireumatik, na mbron nga ulçera dhe arterioskleroza, heq lodhjen dhe …shumë më tepër akoma.

Kërcejtë e njomë të luleve të hudhrës janë një pjesë mjaft e këndshme e gjithë bimës që shërbejnë jo vetëm për zbukurim të buqetave të ndryshme por edhe për receta të ndryshme gatimi. Shija e tyre ashtu siç mund ta kuptoni nga emri është e njëjtë me hudhrën.

Nëse këta kërcej i prisni kur janë të njomë dhe të butë mund ti përfshini në sallata ose në salca në të njëjtën mënyrë si barishtet e qepëve të njoma. Këta kërcej shiten në tufa në shumë prej tregjeve të fshatarëve në Tiranë dhe qytete të ndryshme.

Kërcejtë e njomë të luleve të hudhrës kanë një shije të brishtë të hudhrës dhe mund të përfshihen në çdo recetë që kërkon qepë ose hudhër të njomë apo të thatë. Këto barishte janë më të shkëlqyerat për organizmin por thuajse të panjohura për konsumatorët, të cilët në shumicën e rasteve i hedhin tutje.

Diçka e tillë ndodh pasi këta kërcej të shijshëm ndërpresin aftësitë e të gjithë bimës për rritjen dhe zhvillimin thelpinjve të hudhrës. Por ekspertët besojnë fort se kërcenjtë e hudhrës meritojnë të vlerësohen falë avantazheve të tyre shëndetësore të cilat do t’i lexoni më poshtë.

Oksigjeni në gjak
Disa prej përbërësve të hudhrës akumulohen nëpër këta kërcej dhe kanë aftësinë të rioksigjenojnë gjakun dhe të ruajnë shëndetin e indeve dhe organeve.

Mbrojnë mëlçinë dhe veshkat
Kërcejtë e njomë të luleve të hudhrës mbrojnë mëlçinë dhe veshkat nga stresi oksidues që ndodh nëpërmjet funksioneve normale të metabolizmit.

Lexo edhe :  Horoskopi, çfarë parashikojnë yjet për ju

Kundër osteoartritit
Kërcejtë e njomë të luleve të hudhrës përmbajnë shumë substanca aktive që parandalojnë enzimat e trupit që shpërbëjnë indet e gjymtyrëve. Me kalimin e moshës, këto substanca aktive janë thelbësore për parandalimin e frakturave dhe osteoartritit.

Përzgjedhja
Kërcejtë e njomë të luleve të hudhrës duhet të jenë të freskët, të gjelbër, të përdredhur por pa njolla të tjera. Me humbjen e freskisë, kërcejtë e njomë të luleve të hudhrës humbin fleksibilitetin e tyre dhe forcohen duke marrë një shije më pikante.

Përgatitja
Lajini mirë me ujë të bollshëm dhe pritini në copa të vogla për t’i përfshirë në sallata. Ju mund t’i kombinoni me krem djathi ose majonezë për një salcë të shijshme. Me to mund të përgatisni një pure të shijshme me djathë të verdhë, vaj ulliri dhe kripë.

Gatimi
Kërcejtë e njomë të luleve të hudhrës mund të piqen, zihen, gatuhen me avull, kavërdisen ose përgatiten në zgarë. Mund t’i përfshini në supa, omletë ose në panine. Nëse preferoni gatimet e thjeshta mund t’i kombinoni me vaj ulliri, kripë dhe piper./Fjala.al/

Të fundit

Në PUB-in mbi 300 vjeçar të Afrim Nelit/ Shqiptari rrëfen rrugëtimin e tij në Britani

I ftuar në “ABC e Mëngjesit” në ABC News, shqiptari Afrim Neli foli për rrugëtimin e tij në Britaninë e Madhe....

Ja çfarë ndodh me trupin tuaj kur flini më pak se 6 orë

Gjumi nuk është një luks, është një domosdoshmëri absolute për funksionimin e duhur të trupit tuaj! Kur flini më pak se 6 orë në...

“Le boycott”, francezët bojkot masiv për produktet amerikane

Një lëvizje e re e quajtur “Le boycott” ka shpërthyer në Francë, duke nxitur qytetarët të bojkotojnë markat amerikane të njohura, si McDonald’s, Coca-Cola...

Nga mashtrimet financiare te tradhtitë ekonomike, si po mbrohen bizneset shqiptare

Roli i detektivit privat po bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm për bizneset që duan të mbrojnë veten nga mashtrimet, abuzimet dhe rreziqet e...

Vendet baltike shijojnë lakrën shqiptare,eksportet e zarzavateve rriten me 71% në dymujor

Sezoni i favorshëm me klimë të ngrohtë dhe rritja e kërkesës për lakër shqiptare nga vendet e Lindjes dhe ato baltike ndikuan pozitivisht eksportet...

Lajme të tjera

Web TV