Rreziku/ Çfarë ndodh nëse hani salsiçe krudo?

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Ky zakon ushqimor, megjithatë, ka qenë gjithmonë i diskutueshëm dhe, në pjesën më të madhe, konsiderohet i gabuar dhe i rrezikshëm.

Ngrënia e mishit të papjekur, veçanërisht derrit, sipas shumicës së njerëzve, bën keq.

Por a është vërtet kështu? Dhe nëse po, cili është rreziku? Le të përpiqemi ta sqarojmë.

Rreziku i Trichinellosis (ose Trichinosis)

Rreziku më i madh nëse hani mish derri të papërpunuar, përfshirë salsiçen, është të sëmureni me Trichinellosis (ose Trichinosis), një sëmundje që shfaqet nga infektimi i parazitëve që transmetohen nga kafsha te njerëzit.

Paraziti zhytet në zorrë, pastaj origjina e larvave që migrojnë drejt muskujve, dhe këtu bëhen cistike. Simptomat kryesore dhe fillestare të sëmundjes janë: të vjella, diarre, djersitje e rëndë, ethe dhe dhimbje të muskujve.

Cili është rreziku aktual?

Trichinellosis për shkak të konsumit të mishit të derrit të papërpunuar, ishte mjaft e përhapur në të kaluarën, pasi ushqimi i kafshëve ishte i pakontrolluar.

Sot, falë faktit se këto kafshë i nënshtrohen një lloji të ushqyerit shumë më të kontrolluar se sa dikur, rreziku është sigurisht më i ulët, por jo për këtë arsye.

Kjo do të thotë se mishi i tyre është më i sigurt, por mos gatimi i tyre nuk eliminon plotësisht rrezikun e pësimit nga Trichinellosis.

Të hamë sallam të papërpunuar (dhe derr në përgjithësi) apo jo?

Si përfundim, duhet ngrënë sallami i papjekur?

Përgjigjja është më shumë se artikuluar.

Edhe pse rreziku i pësimit nga Trichinellosis është shumë më i ulët se disa kohë më parë, kjo nuk do të thotë që, edhe pse rrallë, ende mund të ndodhë.

A ia vlen ta vësh në rrezik shëndetin tënd, nëse jo edhe vetë jetën, thjesht për të mos hequr dorë nga një mëkat i grykësisë?

Lexo edhe :  Lodhja e pranverës, fenomeni që prek shumë njerëz! Çfarë të bëni?

Padyshim jo.

Nëse e doni mishin dhe posaçërisht mishin e derrit, shmangni ngrënien e tij të papërpunuar dhe, përkundrazi, gatuajeni gjithmonë shumë mirë (kushtojini vëmendje veçanërisht pjesës të brendshme).

Në fakt, të gjitha mishërat fshehin kurthe që mund të eliminohen vetëm duke u gatuar.

Temperaturat e larta vrasin parazitët, duke e bërë mishin (dhe jo vetëm) higjienik, të sigurt dhe më të tretshëm. Në disa zona të disa vendeve të huaja, derri i papërpunuar është i furishëm: ndodh në Blak Hoof në Toronto dhe në Pigg në Los Angeles për shembull.

Burimi: puglia24news.it

Të fundit

Takimi i shumëpritur, çfarë ndodhi mes Gjestit dhe Xhenetës në korridoret e Top Channel?

Një ndër lidhjet dhe marrëdhëniet më të komentuara përveçse ajo me Eglin dhe Gjestin, ka qenë dhe raporti mes...

Nëna shqiptare me 4 fëmijë kapet me 18 kg marijuanë, gjyqi më 26 maj

Një nënë shqiptare që jeton në Saint-Brieuc të Francës do të gjykohet më 26 maj 2025. Ajo akuzohet për përpjekjen për të rikuperuar një pako...

Qori dhe Shabani për lobimin e Berishës: “6 mln euro, sa rrogat e 12 mijë demokratëve”

Përfaqësuesit e opozitës e shohin me dyshim kontratën e lobimit të Sali Berishës në SHBA. Për Report TV, Endri Shabani thotë se vlera e...

Autoritetet e emigracionit arrestojnë mbi 100 emigrantë, Trump: Urime, Amerikë!

Më shumë se 100 emigrantë, për të cilët Zyra e Imigracionit dhe Doganave (ICE) tha se ndodheshin ilegalisht në Shtetet e Bashkuara, u arrestuan...

Grushta në Prizren, basketbollisti Marques Townes sulmohet nga tifozët vendas

Ndeshja e basketbollit mes Bashkimit dhe Pejës në Pallatin e Sportit "Sezai Surroi" të Prizrenit është ndërprerë, pasi tifozët vendas kanë sulmuar me grushta...

Lajme të tjera

Web TV