Ky zakon ushqimor, megjithatë, ka qenë gjithmonë i diskutueshëm dhe, në pjesën më të madhe, konsiderohet i gabuar dhe i rrezikshëm.
Ngrënia e mishit të papjekur, veçanërisht derrit, sipas shumicës së njerëzve, bën keq.
Por a është vërtet kështu? Dhe nëse po, cili është rreziku? Le të përpiqemi ta sqarojmë.
Rreziku i Trichinellosis (ose Trichinosis)
Rreziku më i madh nëse hani mish derri të papërpunuar, përfshirë salsiçen, është të sëmureni me Trichinellosis (ose Trichinosis), një sëmundje që shfaqet nga infektimi i parazitëve që transmetohen nga kafsha te njerëzit.
Paraziti zhytet në zorrë, pastaj origjina e larvave që migrojnë drejt muskujve, dhe këtu bëhen cistike. Simptomat kryesore dhe fillestare të sëmundjes janë: të vjella, diarre, djersitje e rëndë, ethe dhe dhimbje të muskujve.
Cili është rreziku aktual?
Trichinellosis për shkak të konsumit të mishit të derrit të papërpunuar, ishte mjaft e përhapur në të kaluarën, pasi ushqimi i kafshëve ishte i pakontrolluar.
Sot, falë faktit se këto kafshë i nënshtrohen një lloji të ushqyerit shumë më të kontrolluar se sa dikur, rreziku është sigurisht më i ulët, por jo për këtë arsye.
Kjo do të thotë se mishi i tyre është më i sigurt, por mos gatimi i tyre nuk eliminon plotësisht rrezikun e pësimit nga Trichinellosis.
Të hamë sallam të papërpunuar (dhe derr në përgjithësi) apo jo?
Si përfundim, duhet ngrënë sallami i papjekur?
Përgjigjja është më shumë se artikuluar.
Edhe pse rreziku i pësimit nga Trichinellosis është shumë më i ulët se disa kohë më parë, kjo nuk do të thotë që, edhe pse rrallë, ende mund të ndodhë.
A ia vlen ta vësh në rrezik shëndetin tënd, nëse jo edhe vetë jetën, thjesht për të mos hequr dorë nga një mëkat i grykësisë?
Padyshim jo.
Nëse e doni mishin dhe posaçërisht mishin e derrit, shmangni ngrënien e tij të papërpunuar dhe, përkundrazi, gatuajeni gjithmonë shumë mirë (kushtojini vëmendje veçanërisht pjesës të brendshme).
Në fakt, të gjitha mishërat fshehin kurthe që mund të eliminohen vetëm duke u gatuar.
Temperaturat e larta vrasin parazitët, duke e bërë mishin (dhe jo vetëm) higjienik, të sigurt dhe më të tretshëm. Në disa zona të disa vendeve të huaja, derri i papërpunuar është i furishëm: ndodh në Blak Hoof në Toronto dhe në Pigg në Los Angeles për shembull.
Burimi: puglia24news.it