Rreziku/ Çfarë ndodh nëse hani salsiçe krudo?

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Ky zakon ushqimor, megjithatë, ka qenë gjithmonë i diskutueshëm dhe, në pjesën më të madhe, konsiderohet i gabuar dhe i rrezikshëm.

Ngrënia e mishit të papjekur, veçanërisht derrit, sipas shumicës së njerëzve, bën keq.

Por a është vërtet kështu? Dhe nëse po, cili është rreziku? Le të përpiqemi ta sqarojmë.

Rreziku i Trichinellosis (ose Trichinosis)

Rreziku më i madh nëse hani mish derri të papërpunuar, përfshirë salsiçen, është të sëmureni me Trichinellosis (ose Trichinosis), një sëmundje që shfaqet nga infektimi i parazitëve që transmetohen nga kafsha te njerëzit.

Paraziti zhytet në zorrë, pastaj origjina e larvave që migrojnë drejt muskujve, dhe këtu bëhen cistike. Simptomat kryesore dhe fillestare të sëmundjes janë: të vjella, diarre, djersitje e rëndë, ethe dhe dhimbje të muskujve.

Cili është rreziku aktual?

Trichinellosis për shkak të konsumit të mishit të derrit të papërpunuar, ishte mjaft e përhapur në të kaluarën, pasi ushqimi i kafshëve ishte i pakontrolluar.

Sot, falë faktit se këto kafshë i nënshtrohen një lloji të ushqyerit shumë më të kontrolluar se sa dikur, rreziku është sigurisht më i ulët, por jo për këtë arsye.

Kjo do të thotë se mishi i tyre është më i sigurt, por mos gatimi i tyre nuk eliminon plotësisht rrezikun e pësimit nga Trichinellosis.

Të hamë sallam të papërpunuar (dhe derr në përgjithësi) apo jo?

Si përfundim, duhet ngrënë sallami i papjekur?

Përgjigjja është më shumë se artikuluar.

Edhe pse rreziku i pësimit nga Trichinellosis është shumë më i ulët se disa kohë më parë, kjo nuk do të thotë që, edhe pse rrallë, ende mund të ndodhë.

A ia vlen ta vësh në rrezik shëndetin tënd, nëse jo edhe vetë jetën, thjesht për të mos hequr dorë nga një mëkat i grykësisë?

Lexo edhe :  Studimi: Depresioni kalon përmes stomakut

Padyshim jo.

Nëse e doni mishin dhe posaçërisht mishin e derrit, shmangni ngrënien e tij të papërpunuar dhe, përkundrazi, gatuajeni gjithmonë shumë mirë (kushtojini vëmendje veçanërisht pjesës të brendshme).

Në fakt, të gjitha mishërat fshehin kurthe që mund të eliminohen vetëm duke u gatuar.

Temperaturat e larta vrasin parazitët, duke e bërë mishin (dhe jo vetëm) higjienik, të sigurt dhe më të tretshëm. Në disa zona të disa vendeve të huaja, derri i papërpunuar është i furishëm: ndodh në Blak Hoof në Toronto dhe në Pigg në Los Angeles për shembull.

Burimi: puglia24news.it

Të fundit

Zbuloni frutat që ndihmojnë në djegien e yndyrës së barkut

Nëse qëllimi juaj është të humbni peshë dhe të reduktoni yndyrën e barkut, atëherë aleati juaj është fibra. Reduktimi...

Kanabisi mjekësor, zonat ku do lejohet kultivimi!

Qeveria miratoi dje zonat kadastrale në të cilat lejohet kultivimi i bimës së kanabisit për qëllime industriale. Vendimi është marrë dje në mbledhjen e...

Basha: SHBA nuk është tërhequr nga SPAK!

Kreu i Demokratëve Euroatlantikë, Lulzim Basha, në një intervistë për Euronews Albania theksoi mbështetje e fortë nga SHBA për reformën në drejtësi dhe luftën...

“Bllokim në 8 dhe 9 mars në Unazën e Madhe”/ ARRSH: Qarkullimi do të ndalojë…

Autoriteti Rrugor Shqiptar njoftoi se në kuadër të fazës përfundimtare të ndërtimit të rrugës “Sheshi Shqiponja-Lumi i Tiranës”, pjesë e Unazës së Madhe të...

Meta “lirohet” me 12 maj/ Ish-kreu i Partisë së Lirisë del nga burgu, nëse merr mandatin

Sali Berisha duket se po i kthen borxhin Ilir Metës. Propozimi i emrit të tij në listën e sigurt për deputet në qarkun e...

Lajme të tjera

Web TV