Vlerat ushqyese të farave chia

Farat Chia janë fara të vogla të zeza nga bima Salvia hispanica, e cila ka lidhje me mentën. Farat Chia kanë një ushqim të rëndësishëm për Aztekët dhe Majat në të shkuarën. Ata i çmonin ato për aftësinë e tyre për të siguruar energji të qëndrueshme. Në të vërtetë, “chia” është fjala e lashtë Maane për “forcën”.

Pavarësisht historisë së tyre të lashtë si një lëndë dietike, farërat chia u njohën si një superushqim moderne vetëm kohët e fundit. Në vitet e fundit, ato kanë shpërthyer në popullaritet dhe tani konsumohen nga njerëz të ndërgjegjshëm për shëndetin në të gjithë botën.

Një  lugë gjelle, 28 gram fara chia përmbajnë, fibra: 11 gram, proteina: 4 gram, yndyrëra: 9 gram (5 prej të cilave janë omega-3s), kalcium: 18% e RDI, mangan: 30% e RDI, magnez: 30% e RDI, fosfori 27% e RDI.

Ato gjithashtu përmbajnë një sasi të lartë zinku, vitaminë B3 (niacin), kalium, vitaminë B1 (tiaminë) dhe vitaminë B2.

Në këtë postim do t’ju paraqesim përfitimet shëndetësore të farave chia:

Ju ndihmojnë të humbni peshë

Janë të pasura me acide yndyrore Omega-3

Ulin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe infraktit në zemër

Përmirësojnë shëndetin e kockave

Janë ideale për diabetikët sepse ulin nivelin e sheqerit në gjak

Zvogëlojnë dhe parandalojnë çdo lloj inflamacioni

Janë ta pasura me antioksidantë dhe luftojnë radikalet e lira

Janë të pasura me proteina dhe ideale për personat që merren me aktivitet fizik.