Një ekip shkencëtarësh kinezë nga Universiteti i Nankai në Tianjin ka klonuar derrat për herë të parë vetëm duke përdorur robotë: gazeta e Hong Kongut, South China Morning Post nënvizon se si ky sukses është thelbësor për të lejuar vendin të arrijë vetë-mjaftueshmërinë në prodhimin e mishit të derrit pavarësinë nga importet e huaja.
Klonimi u bë më 7 mars, kur një nënë surrogate lindi shtatë derra. I gjithë procesi u zhvillua në një mënyrë të automatizuar, pa ndërhyrjen më të vogël njerëzore: robotët eksportuan bërthamën e një veze dhe e zëvendësuan atë me një qelizë somatike (d.m.th., e aftë për të prodhuar çdo lloj indi shtazor, për të lehtësuar klonimin). Ky proces, i quajtur transferimi bërthamor i qelizave somatike ( SCNT), është shumë kompleks: ndërhyrja njerëzore shpesh rrezikon të dëmtojë ose kontaminojë qelizat somatike, të cilat janë shumë delikate.
Ndërhyrja e robotëve jo vetëm që u kursen shkencëtarëve një punë të gjatë dhe të lodhshme, por rrit shanset që klonimi të jetë i suksesshëm, pasi makineritë nuk gabojnë dhe nuk dëmtojnë qelizat gjatë procesit: që nga fillimi i provave në 2017, procesi i klonimit robotik në fakt ka shkuar nga një shkallë suksesi prej 21% në 27.5% aktuale; Klonimi i bërë nga njeriu, nga ana tjetër, është i suksesshëm vetëm në 10% të rasteve.
Arsyeja e dëshirës për të zbatuar përdorimin e kësaj teknike novatore është kryesisht ekonomike: Kina është konsumatori më i madh i mishit të derrit në botë, me rreth 30-35 kg konsum vjetor për frymë. Çdo vit, vendi detyrohet të importojë miliona tonë mish dhe kjo ka kosto shumë të larta: me klonimin, kinezët shpresojnë të bëhen të vetë-mjaftueshëm dhe të mos varen më nga jashtë, edhe në dritën e kufizimeve të mundshme në importet nga SHBA dhe nga vende të tjera perëndimore. Synimi i Kinës është, brenda dhjetë vjetësh, të jetë në gjendje të prodhojë brenda vendit 95% të derrit të konsumuar në vend.