Patëllxhani “mbreti” i perimeve! Njihuni me vlerat dhe vetitë e tij shëruese

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Sipas hulumtimit laboratorik patëllxhanët kanë efekt të fortë antioksidues për shkak të përmbajtjes së saj në antocianin (që gjenden në lëkurën e patëllxhanit), të cilat mbrojnë qelizat e trurit.

Patëllxhani është i pasur me flavonoide, pasi përmban 13 komponime fenolike, të cilat janë të dobishme për shëndetin tonë dhe kanë një efekt antioksidant.

Është i pasur me magnez dhe vitamina. Përmbajtja e lartë e fibrave, kaliumit dhe vitaminave ndihmon në shëndetin e zemrës.

Polifenolet që gjenden në shtresën e jashtme të purpurt të patëllxhanit tregojnë veti të rëndësishme antikancerogjene, pasi parandalojnë rritjen e tumoreve dhe përhapjen e qelizave kancerogjene.

Analizat laboratorike të përbërjeve fenolike në patëllxhan zbulojnë se perimet përmbajnë sasi të konsiderueshme të acidit klorogjenik, i cili shërben si një agjent antimikrobik, antiviral dhe antikancerogjen.

Patëllxhanët përmbajnë shumë ujë (93%), gjë që i bën ata një ushqim thelbësor gjatë ditëve të nxehta të verës. Uji i patëllxhanit (pas zierjes) është gjithashtu jashtëzakonisht i dobishëm , i cili është i pasur me flavonoide dhe acid klorogjenik, por shumë nuk janë të vetëdijshëm për vetitë e tij shëruese.

– Ndihmon në uljen e rrezikut të obezitetit, diabetit dhe sëmundjeve të zemrës.

– Konsumimi i tij përmirëson lëkurën dhe flokët dhe rrit energjinë e trupit.

– Për shkak të përmbajtjes së lartë të flavonoideve, dhe kryesisht substancës nasunin, konsumimi i tij ul rrezikun e vdekshmërisë nga
sëmundjet kardiovaskulare dhe shfaqjen e artritit reumatoid.

– Çrregullimet mendore shmangen dhe kujtesa përmirësohet.

– Fibra që përmban lehtëson kapsllëkun.

– Për shkak të përmbajtjes së tij në minerale dhe vitamina, konsumimi i tij përmirëson funksionimin e mëlçisë, zorrëve dhe veshkave.

– Acidi klorogjenik që përmban patëllxhani është përgjegjës për nivelet e ulëta të kolesterolit LDL në gjak.

– Ka pak kalori, pa yndyrë dhe gjatë tretjes thith yndyrën e ushqimeve të tjera, duke ndihmuar kështu në rënien në peshë.

Lexo edhe :  Arsyet pse kafeja mund t’ju bëjë të ndjeni të përziera

Kështu që ia vlen ta shtojmë këtë perime unike në dietën tonë. Edhe pse është e lidhur ngushtë me pataten dhe rritet njësoj si domatja, ajo përmban përqendrimin më të lartë të nasuninës, kalciumit dhe kaliumit, duke fituar me meritë titullin “mbretëresha e perimeve”.

Të fundit

Elena Kocaqi: Zgjedhjet prishen nga dy partitë e mëdha për interesa personale

Studiuesja dhe historiania Elena Kocaqi drejtoi për herë të parë një parti politike në zgjedhje parlamentare, formacionin Aleanca Kombëtare...

“PD nuk duhet të sillet më si parti e madhe”, këshilla e Andi Bushatit për demokratët

ANDI BUSHATI - E tronditur nga disfata, e shushatur nga rezultati marramendës i Ramës dhe e pa përgatitur për atë çfarë do ti thotë...

Përfshihet nga flakët materniteti në Angli, evakuohen gratë shtatzëna

Momente paniku kanë përjetuar gratë shtatzëna pasi materniteti në Bristol të Anglisë u përfshi nga flakët. Evakuimi i grave shtatzëna dhe të porsalindurve u bë...

Cili shtet po sfidon Francën si superfuqi ushtarake? E kemi në Mesdhe…

Turqia po bën hapa të mëdhenj drejt modernizimit të ushtrisë së saj dhe po rrit ndjeshëm ndikimin ushtarak në rajonin e Mesdheut, duke sfiduar...

“Berisha ishte problemi në zgjedhjet e 11 majit”, Lesi kërkon dorëheqjen e kryedemokratit

Ish-deputeti, Nikollë Lesi, ishte i ftuar në Top Story në Top Channel, ku u diskutua se çfarë do të ndodhë me PS dhe me...

Lajme të tjera

Web TV