Lista e përbërësve të verës që prodhohet dhe shitet brenda Bashkimit Evropian bëhet e detyrueshme për t’u treguar në një etiketë ose nëpërmjet një kodi QR që mund të lexohet me një smartphone.
Vera ka shijuar prej kohësh një përjashtim nga ky rregull, pasi vetëm përbërësit e saj alergjikë, si sulfitet, duhej të renditeshin. Por Bashkimi Evropian ka futur rregullore të reja që vlejnë për të gjitha verërat e prodhuara.
Për verërat jo të gazuara, rregulloret e reja nuk kanë të bëjnë me të gjithë ata, karakteristikat e të cilëve tashmë kanë arritur nivelin e kërkuar. Për verërat e gazuara si shampanja, ato nga vjelja e vitit 2023 që do të kalojnë një fermentim të dytë pas 8 dhjetorit do të duhet t’i binden rregulloreve të reja.
Prodhuesit e verës mund të zgjedhin ta deklarojnë këtë informacion në etiketë ose nëpërmjet një kodi QR që do të lidhet me një faqe interneti në internet. Kjo është zgjedhja e bërë nga Vincent Quillet, një prodhues shampanje. Disa prodhues të verës besojnë se kodet QR favorizojnë prodhuesit e verës që përdorin shumë produkte të shtuara, pasi verërat organike ose biodinamike nuk përdorin gjerësisht ato dhe për këtë arsye mund t’i shfaqin lehtësisht të gjithë përbërësit në një etiketë.
Prodhimi global i verës këtë vit ra në nivelin më të ulët që nga viti 1961 pasi vreshtat u goditën nga moti ekstrem. Kjo është bërë e ditur nga Organizata Ndërkombëtare për Hardhinë dhe Verën. Prodhimi arriti në 244.1 milionë hektolitra, që është 7% më pak se në vitin 2022. Italia humbi titullin e prodhuesit më të madh në botë pasi prodhimi i saj ra me 12%, duke i lejuar Francës të rimarrë vendin e parë. Spanja ruajti pozicionin e saj si prodhuesi i tretë më i madh i verës në botë, megjithëse prodhimi i saj ra me 14 dhe 19% krahasuar me mesataren pesëvjeçare./O.S