Pse ushqimet kanë shije tjetër në avion?

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Fluturimi ndryshon perceptimin tonë për shijet e ushqimit për shkak të faktorëve të ndryshëm:

1. Temperaturat e ftohta në aeroplanë e zbehin aftësinë tonë për të shijuar shijet në mënyrë efektive.

2. Kabinat nën presion ulin nivelet e oksigjenit në gjak, duke reduktuar ndjeshmërinë e receptorëve të nuhatjes, gjë që ndikon në shijen dhe erën.

3. Ajri i thatë në kabinë than pasazhet e hundës, duke zvogëluar ndjeshmërinë e erës dhe shijes.

4. Zhurma e sfondit, siç janë motorët e aeroplanit, mund të zbeh gjithashtu perceptimin e shijes.

Hulumtimet tregojnë se në lartësi të mëdha, kripa perceptohet të jetë 20-30% më pak intensive, ndërsa sheqeri është 15-20% më pak intensive.

Aromat e frutave dhe acidet janë më të qëndrueshme. Përafërsisht 70% e shqisës sonë të shijes vlerësohet të jetë e humbur në ajër, sipas disa ekspertëve./  S.M

Të fundit

Lajmet për ndarje nga Elgit Doda, Klea Huta thyen heshtjen!

Në një kohë kur titujt bombastikë shpërndahen me shpejtësi të frikshme dhe lajmet pa burim bëhen ‘të vërteta’ brenda...

69.917 aplikime për subvencione në bujqësi/ Nis verifikimi i deklarimeve, kush përfiton

69.917 aplikime janë regjistruar në e-Albania nga fermerët apo Shoqëri të Bashkëpunimit Bujësor për të përfituar nga fondet e vëna në dispozicion për financimin...

Zbulohen magazinat ku stampoheshin veshje të kontrabanduara, 4 të arrestuar

Policia ka zbuluar në Rrugën e Arbërit, 2 magazina ku stampoheshin veshje të kontrabanduara, me logo false. Raportohet se 2 magazinat ishin të pajisura me...

Tirana gëlon nga turistët falë investimeve, mbi 10 milionë vizitorë në vit

Industria e turizmit në Shqipëri është rritur ndjeshëm vitet e fundit. Numrin më të madh turistik e e ka pasur Tirana. Kryebashkiaku Erion Veliaj, përmes një...

Qyteti ku nuk lejohet të vdesësh

Loja, Norvegji është një qytet i vogël në ishullin Svalbard, ku nuk lejohet të vdesësh! Kjo nuk është një ligj në kuptimin klasik, por një...

Lajme të tjera

Web TV