Pse ushqimet kanë shije tjetër në avion?

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Fluturimi ndryshon perceptimin tonë për shijet e ushqimit për shkak të faktorëve të ndryshëm:

1. Temperaturat e ftohta në aeroplanë e zbehin aftësinë tonë për të shijuar shijet në mënyrë efektive.

2. Kabinat nën presion ulin nivelet e oksigjenit në gjak, duke reduktuar ndjeshmërinë e receptorëve të nuhatjes, gjë që ndikon në shijen dhe erën.

3. Ajri i thatë në kabinë than pasazhet e hundës, duke zvogëluar ndjeshmërinë e erës dhe shijes.

4. Zhurma e sfondit, siç janë motorët e aeroplanit, mund të zbeh gjithashtu perceptimin e shijes.

Hulumtimet tregojnë se në lartësi të mëdha, kripa perceptohet të jetë 20-30% më pak intensive, ndërsa sheqeri është 15-20% më pak intensive.

Aromat e frutave dhe acidet janë më të qëndrueshme. Përafërsisht 70% e shqisës sonë të shijes vlerësohet të jetë e humbur në ajër, sipas disa ekspertëve./  S.M

Të fundit

Inteligjenca Amerikane del kundër Trump: Programi bërthamor thjesht u shty

Sipas një raporti i siguruar nga CNN nga inteligjenca amerikane tregon se sulmet e fundit ajrore të SHBA-së ndaj...

“Nuk dua të largohem”, mesfushori lë Bayernin me gisht në gojë

Bayern po bënte plane për shitjen e Palhinha në merkaton e verës. I transferuar vjet për 51 mln euro, portugezi nuk ka treguar thuajse...

Aksident në aksin Fier-Cakran, dy automjete përplasen me njëra-tjetrën

Një aksident ka ndodhur pak minuta më parë në aksin Fier-Cakran. Dy automjete tip “Ford” dhe “Volkswagen” janë përplasur me njëri-tjetrin dhe, si pasojë e...

“Rusia furnizonte Iranin me armatime”, Nesho: Trump i dha urdhër Izraelit

Ish-ambasadori shqiptar në OKB, Agim Nesho, ka komentuar në Euronews Albania përplasjen Izrael-Iran dhe ndërhyrjen e SHBA për të shuar konfliktin. Agim Nesho deklaroi se...

Klubi i madh francez bie në kategorinë e dytë prej problemeve ekonomike

Në një zhvillim tronditës për futbollin francez, klubi historik Olympique Lyon është zyrtarisht i rënë nga Ligue 1 në Ligue 2 – jo për...

Lajme të tjera

Web TV