E kemi dëgjuar të thuhet që në fëmijëri: lëngu i portokallit duhet të pihet menjëherë përndryshe vitaminat nuk “hyjnë në fuqi”. Por arsyeja e vërtetë pse lëngu duhet pirë menjëherë është një tjetër.
Kush nuk ka dëgjuar për pirjen e lëngut të portokallit menjëherë, përndryshe vitaminat në të nuk do të kishin më efekt? Në realitet, ky nuk është rasti i duhur. Lëndët ushqyese të përmbajtura në një lëng të freskët mbeten, megjithatë, problemi është se tashmë pas disa orësh (1-2 nëse e mbani jashtë, deri në 12 nëse e mbani në frigorifer) fillon procesi i oksidimit, i cili jo vetëm që ndryshon shijen e pijes, por edhe e bën atë potencialisht të dëmshëm që kur fillon përhapja e enterobaktereve të shumta, Duke përfshirë edhe atë që shkakton salmonelën.Përshtatur ngaFokus .it/O.S