ipas ekspertëve dhe studimeve që janë bërë, këto janë 5 përfitimet më të rëndësishme që mollët i ofrojnë organizmit:
Higjienë e mirë orale
Ushqimet alkaline ndihmojnë në balancimin e aciditetit në pH të zgavrës me gojë. Ngrënia e mollëve mund të rrisë prodhimin e pështymës, të eliminojë bakteret dhe mbetjet ushqimore. Kjo zvogëlon mundësinë e erës së keqe të gojës.
Gjithashtu, për shkak të përmbajtjes së tyre të lartë të fibrave, mollët promovojnë një shëndet më të mirë oral duke hequr pllakën dhe duke vepruar si një “eksfoliant natyral për të hequr njollat nga dhëmbët“, sipas Dr. Jonathan Levin, dentist në Nju Jork.
Forcojnë trurin
Mollët janë të pasura me një substancë të vlefshme antioksiduese të quajtur quercetin ose valanoketone. Një mollë e mesme ka mbi 10 mg kuercetinë. Sipas hulumtimit të Universitetit Cornell, kuercetina ndihmon në mbrojtjen e qelizave të trurit. Një studim tjetër i bërë në vitin 2015 tregoi se pirja e lëngut të mollës mund të zvogëlojë rrezikun e Alzheimerit.
Megjithatë, përfitimet janë ndoshta më të mëdha sesa të hani të gjithë frutin në vend të lëngut të tij, pasi kuercetina gjendet në sasi më të mëdha në lëkurën e mollës.
Nivele të mira të peshës trupore
Mollët gjithashtu ndihmojnë në luftimin e obezitetit, sipas studiuesve në Universitetin e Uashingtonit. Sipas një studimi të vitit 2015, falë përmbajtjes së lartë të fibrave, mollët ndihmojnë në promovimin e baktereve të zorrëve. Kjo nga ana tjetër mund të ndihmojë në parandalimin e çrregullimeve metabolike të lidhura me obezitetin dhe inflamacionit kronik që mund të çojë në diabet.
Janë të mira për zemrën
Studiuesit nga Universiteti Shtetëror i Floridës thanë se ishin “të befasuar për mirë” pasi studimi i tyre arriti në përfundimin se mollët mund të zvogëlojnë një sërë faktorësh rreziku për sëmundjet e zemrës. Meqenëse këto fruta janë të pasura me fibra të tretshme, ato mund të ndihmojnë në ruajtjen e niveleve më të ulëta të kolesterolit.
Përveç kësaj, ato përmbajnë flavonoide, të cilat mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut, si dhe rrezikun e goditjes në tru.
Dendësi më e mirë kockore
Mollët janë ndër frutat që mund të kenë një efekt të dobishëm në densitetin e kockave dhe forcën e kockave. Kjo mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër osteoporozës, e cila karakterizohet nga konsumimi gradual i kockave dhe një rrezik i shtuar i frakturave.
Në një studim që krahasoi njerëzit që hanin mollë si pjesë e dietës së tyre me njerëzit që nuk hanë, rezultatet treguan se ata që hanin mollë kishin më shumë kalcium në trupin e tyre krahasuar me të tjerët./O.S