Pse birra prodhon flluska dhe sa ka në një gotë?

Shkenca shpjegon se si lindin flluska në birrë, sa formohen në një gotë dhe nëse janë më të mëdha se ato në shampanjë.

A keni menduar ndonjëherë (të paktën kur jeni esëll) sa flluska formohen në një gotë birrë? Gérard Liger-Belair dhe ClaraCilindre nga Université de ReimsChampagne-Ardenne, në Francë, kanë kërkuar  dhe kanë gjetur  një përgjigje për ju: midis 200,000 dhe 2 milionë.

Shkencëtarët francezë në fakt kanë llogaritur se sa flluska krijohen dhe ngrihen në sipërfaqe duke krijuar shkumën, në 250 mililitra birrë të derdhur në një gotë në temperaturën e servirjes 6 ° C, derisa pija të degazohet.

Studiuesit matën dioksidin e karbonit të pranishëm në birrën e derdhur butësisht nga shishja në gotë. Ky gaz formohet gjatë fermentimit: sheqernat, të pranishme në drithërat nga të cilat përftohet birra, shndërrohen nga veprimi i majave në alkool dhe dioksid karboni (megjithatë, disa birra mund të jenë të gazuara si pije të gazuara). Dioksidi i karbonit mbetet i tretur në lëng, për shkak të presionit të lartë të pranishëm brenda shisheve, kanaçeve ose daulleve, por “lëshohet” pas heqjes së tapës.

Papërsosmëritë dhe zgavrat e padukshme të pranishme në pjesën e brendshme të xhamit (të mëdha disa mikrometra, d.m.th. të mijëtat e mm) funksionojnë si qendra ku dioksidi i karbonit grumbullohet  dhe formon flluska që ngrihen në rreshta. Sa më shumë papërsosmëri të ketë në xhami, aq më shumë krijohen flluska. Megjithatë, ka edhe faktorë të tjerë, si lloji i xhamit: nëse ai është i gjatë, formohen flluska më të mëdha, sepse diametri i tyre rritet kur ngrihen në sipërfaqe.

Nuk është hera e parë që shkenca bën këto llogaritje. Më parë, Gérard Liger-Belair kishte numëruar për shembull flluskat që mund të formohen në një gotë me 100 ml shampanjë: rreth një milion. Flluskat në shampanjë kanë mesatarisht një diametër rreth një milimetër, ndërsa ato në birrë arrijnë rreth gjysmë milimetri kur arrijnë në sipërfaqen e filxhanit.