Rreziku/ Çfarë ndodh nëse hani salsiçe krudo?

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Ky zakon ushqimor, megjithatë, ka qenë gjithmonë i diskutueshëm dhe, në pjesën më të madhe, konsiderohet i gabuar dhe i rrezikshëm.

Ngrënia e mishit të papjekur, veçanërisht derrit, sipas shumicës së njerëzve, bën keq.

Por a është vërtet kështu? Dhe nëse po, cili është rreziku? Le të përpiqemi ta sqarojmë.

Rreziku i Trichinellosis (ose Trichinosis)

Rreziku më i madh nëse hani mish derri të papërpunuar, përfshirë salsiçen, është të sëmureni me Trichinellosis (ose Trichinosis), një sëmundje që shfaqet nga infektimi i parazitëve që transmetohen nga kafsha te njerëzit.

Paraziti zhytet në zorrë, pastaj origjina e larvave që migrojnë drejt muskujve, dhe këtu bëhen cistike. Simptomat kryesore dhe fillestare të sëmundjes janë: të vjella, diarre, djersitje e rëndë, ethe dhe dhimbje të muskujve.

Cili është rreziku aktual?

Trichinellosis për shkak të konsumit të mishit të derrit të papërpunuar, ishte mjaft e përhapur në të kaluarën, pasi ushqimi i kafshëve ishte i pakontrolluar.

Sot, falë faktit se këto kafshë i nënshtrohen një lloji të ushqyerit shumë më të kontrolluar se sa dikur, rreziku është sigurisht më i ulët, por jo për këtë arsye.

Kjo do të thotë se mishi i tyre është më i sigurt, por mos gatimi i tyre nuk eliminon plotësisht rrezikun e pësimit nga Trichinellosis.

Të hamë sallam të papërpunuar (dhe derr në përgjithësi) apo jo?

Si përfundim, duhet ngrënë sallami i papjekur?

Përgjigjja është më shumë se artikuluar.

Edhe pse rreziku i pësimit nga Trichinellosis është shumë më i ulët se disa kohë më parë, kjo nuk do të thotë që, edhe pse rrallë, ende mund të ndodhë.

A ia vlen ta vësh në rrezik shëndetin tënd, nëse jo edhe vetë jetën, thjesht për të mos hequr dorë nga një mëkat i grykësisë?

Lexo edhe :  Fasting: A është kjo “receta” më e mirë për humbjen e peshës?

Padyshim jo.

Nëse e doni mishin dhe posaçërisht mishin e derrit, shmangni ngrënien e tij të papërpunuar dhe, përkundrazi, gatuajeni gjithmonë shumë mirë (kushtojini vëmendje veçanërisht pjesës të brendshme).

Në fakt, të gjitha mishërat fshehin kurthe që mund të eliminohen vetëm duke u gatuar.

Temperaturat e larta vrasin parazitët, duke e bërë mishin (dhe jo vetëm) higjienik, të sigurt dhe më të tretshëm. Në disa zona të disa vendeve të huaja, derri i papërpunuar është i furishëm: ndodh në Blak Hoof në Toronto dhe në Pigg në Los Angeles për shembull.

Burimi: puglia24news.it

Të fundit

Situata gripale në vend, Brataj: Po rriten rastet, ja kur duhet t’i drejtoheni spitalit

Situata gripale në vend ka pësuar një rritje të ndjeshme, duke arritur në rreth 19 mijë raste në javë...

Shqipëria në panairin e turizmit në Madrid, Rama: Qendër vizitorësh nga e gjithë bota

Shqipëria po vizitohet çdo vit e më shumë nga turistë nga vendet e Evropës, por edhe nga vendet e Amerikës Latine. Interesi i vizitorëve nga...

Drejtori i Përgjithshëm i Policisë pezullon nga detyra dy efektivë të Rrugores (Emrat)

Drejtori i Përgjithshëm i Policisë së Shtetit Ilir Proda ka urdhëruar pezullimin nga detyra të dy punonjësve të policisë rrugore, pas publikimit të pamjeve...

Sezoni i virozave sapo ka nisur, mbushen qendrat shëndetësore me fëmijë

Temperatura e lartë dhe shumë rezistente e gripit të këtij sezoni ka shtuar fluksin e vizitave në të gjitha qendrat shëndetësore. Mbi 150 ka...

Kriza teknike për ChatGPT, mijëra njerëz raportojnë ndërprerje të papritur

Mijëra njerëz në mbarë botën kanë raportuar se nuk janë në gjendje të përdorin platformën më të njohur në botë të inteligjencës artificiale (AI),...

Lajme të tjera

Web TV