E ëmbël, e lëngshme dhe e pasur me fibra. Hurmat janë një frut perfekt për mirëqenien e shëndetit tuaj. Fruti tipik i vjeshtës, ato rriten në pemë me origjinë nga Azia Lindore që janë pjesë e familjes Ebenaceae të gjinisë Diospyros.
Ne më poshtë ju zbulojmë të gjitha përfitimet e tyre me ndihmën e dietologut Sara Anna Polimeno.
Karakteristikat përfituese të hurmës – “Ardhja e vjeshtës hap dyert për këtë frut të shijshëm portokalli me shumë veti të dobishme”, thotë nutricionisti. “Nga pikëpamja ushqyese, hurma sjell rreth 65 kcal për 100 g dhe ka një përmbajtje të lartë uji, rreth 80%”.
Por këto fruta gjithashtu kanë shumë kripëra minerale, veçanërisht kalium. Element themelor për trupin. Sipas ekspertëve, kaliumi përdoret për të kontrolluar ritmin e zemrës, ngacmueshmërinë neuromuskulare, presionin osmotik dhe më shumë.
Prania e kaliumit në hurmë është “një tipar që e bën atë një aleat të mirë për të stimuluar diuresën”, shpjegon Dr. Polimeno.
Por efektet e dobishme të hurmës nuk mbarojnë këtu. “Është gjithashtu në gjendje të neutralizojë aciditetin e lëngjeve të stomakut dhe për këtë arsye rekomandohet, ndryshe nga agrumet, për ata që vuajnë nga refluksi gastro ezofageal”.
Burimi i vitaminave – Nutricionisti thotë se si shumë fruta të tjera të vjeshtës, hurma ka një burim të mirë të vitaminës C. “Kjo ju lejon të forconi sistemin imunitar dhe të kundërveproni plakjen e qelizave. Ajo gjithashtu ofron mbrojtje ndaj radikalëve të lirë edhe falë pranisë së beta-karotenit (pra, ngjyra portokalli), e cila është pararendësi i vitaminës A, ka një veprim mbrojtës në lëkurë dhe shikim ”.
Burim energjie- “Duke pasur parasysh përfitimet e saj të dobishme”, vazhdon eksperti, “ne rekomandojmë marrjen e këtij fruti për të luftuar lodhjen fizike dhe mendore, zakonisht sezonale ose si një mbështetje ushqyese për ata që ushtrojnë sport”.
Ilaç për kapsllëkun – Sipas mjekut, falë përmbajtjes së mirë të fibrës së patretshme, hurma është një frut që parandalon dhe lufton kapsllëkun. “Kjo ul ndjeshëm thithjen e kolesterolit të prodhuar nga ushqimi”, shpjegon ai.
Kundërindikacionet – Nutricionisti Polimeno këshillon kundër përdorimit të hurmave për ata që janë me një dietë me pak kalori ose për pacientët me diabet. “Duke pasur parasysh përmbajtjen e lartë të sheqerit dhe vetitë e saj laksative, duhet të shmanget nga ata që vuajnë nga koliti dhe diarreja”./Bl.Ba/Fjala.al