Kohë virozash dhe pandemie, ushqimet e vjeshtës që na bëjnë mirë

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Kohë vjeshte, kohë pandemie, ulje temperaturash dhe lagështi. Që të gjitha këto janë kushte që vënë në provë të fortë organizmin dhe sensorët mbrojtës.

Por për të garantuar një shëndet të plotë në vjeshtë gjatë ndërrimit të stinëve është e domosdoshme që të konsumohen rregullisht disa ushqime.

Disa këshilla të vlefshme vijnë nga Karii Kooi, dietologe pranë Methodist Hospital në Houston të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, e cila ka gjetur në disa ushqime si burim të mirë për të garantuar shëndetin fizik dhe mendor.

Kungulli, është shumë i pasur me betakarotenë dhe vitaminë A që i bëjnë mirë shikimit dhe mund të përdoret gjerësisht në supë apo në variante të tjera. Edhe farat e kungullit janë të rëndësishme, pasi përmbajnë kripëra minerale si magnezi, hekuri, proteina dhe fibra të shëndetshme, duke garantuar një shëndet të mirë për kockat.

Një tjetër superushqim i vjeshtës është shega, e cila përmban elementë të rëndësishëm për shëndetin tonë, duke qenë mjaft e pasur me antioksidantë. Ndër të tjera shega është e pasur me kripëra minerale si potasi, hekuri, vitamina C, fosfori dhe vitamina të grupit B, madje edhe vitamina A si dhe fibra dhe sheqer.

Por në tavolinën tonë nuk duhet të mungojnë as kivi, pasi përmban mjaft fibra dhe vitaminë C, gjë që është shumë e nevojshme në stinën e ftohtë.

Jo vetëm kaq. Shihni dhe listën e mëposhtme

Rrushi

Ka vitaminë A, C, B6 dhe është i pasur me antioksidantë.

Kivi

Është i pasur me vitaminën C. Ndihmon në forcimin e sistemit imunitar dhe në largimin e ftohjes.

Molla

Mëse e njohur për vetitë e saj kuruese. Është e pasur me vitaminë B1, B2 dhe PP.

Lexo edhe :  Çfarë ndodh nëse hani një qershi me një krimb të fshehur brenda?

Lakrat

Në këtë stinë ka një shpërthim të vërtetë të perimeve, të cilat janë të pasura me substanca që mbrojnë sytë (bëhet fjalë për perime si brokoli, spinaqi, lakrat, etj).

Kungulli

Është i pasur si me karroten dhe vitamina, veçanërisht A, por edhe me minerale si fosfori, hekuri, magnezi dhe potasiumi.

Bimët bishtajore (Soja, bizelet, fasulet)

Ndihmojnë në tretje dhe përmbajnë 35% proteina, 20% lipide dhe në ndryshim nga mishi, janë cilësuar të pa pasura me yndyra./Bl.Ba/Fjala.al

Të fundit

6 këshilla si të mbrohemi gjatë ditëve të nxehta të verës

Europa dhe vendi ynë po përjetojnë ditët më të nxehta të vitit deri më tani, prandaj kujdesi për shëndetin...

“Amerika ka lidhje me Shqipërinë për arsye gjeopolitike, Ballkani dhe Rusia…”

Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës, ndikimi historik i fuqive të mëdha dhe sfidat gjeopolitike në rajon, ishin në qendër të...

“Futbolli do të të kujtojë gjithmonë”, fjalët e Arne Slot për Diogo Jota përlotin botën

Arne Slot, trajneri i Liverpoolit, i shprehu ngushëllime familjes së sulmuesit Diego Jota, i cili ndërroi jetë këtë të enjte, nga një aksident tragjik....

Liverpool thyen rregullin e Premier League, ja vendimi i madh në nder të Diogo Jotas

Liverpool konfirmoi sot se fanella e portugezit do të “pensionohet përjetë”, një vendim emocional që tekniko-ligjërisht bie ndesh me rregullat e Premier League, e...

Debate për ligjin e Trump, Dhoma e Përfaqësuesve diskuton draftin e shpenzimeve

Dhoma e Përfaqësuesve në Shtetet e Bashkuara ka nisur diskutimet për ligjin për shpenzimet dhe taksat, i hartuar nga administrata e Donald Trump e...

Lajme të tjera

Web TV