Zhvillimi i kancerit, në veçanti, është treguar se ndikohet shumë nga dieta juaj. Termi ushqime që luftojnë kundër kancerit i referohet ushqimeve që mund të ulin rrezikun e shfaqjes së kancerit nëse një person i shton ato në dietën e tyre së bashku me ushtrimet fizike.
Në dietën tuaj ju duhet të përqendroheni për të shtuar ushqime të plota, organike mbi ato të përpunuara dhe ato të ngarkuara me pesticide. Këto janë disa lëndë ushqyese që janë treguar të jenë veçanërisht të mira në goditjen e qelizave të kancerit.
Këtu janë 7 ushqime, që duhet të konsumoni në çdo dietë që synon të parandalojë kancerin ose të mbështesë rikuperimin prej tij.
Vitamina D
Vitamina D është emri i dhënë një grupi të prohormoneve të tretshme në yndyrë të nevojshme për rregullimin e mineraleve të kalciumit dhe fosforit që gjenden në trup. Ajo gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në ruajtjen e strukturës së duhur të kockave. Dhe ndihmon në mbrojtjen nga depresioni, sëmundjet e zemrës dhe shtimi i peshës.
Po ashtu funksionon për të frenuar rritjen e qelizave kancerogjene. Në fakt, analiza tregoi se njerëzit që morën shtesa me vitaminë D kishin një rrezik prej 13% më të ulët të vdekjes nga kanceri sesa ata që morën një qetësues në të njëjtën periudhë.
Dy mënyrat kryesore për të marrë vitaminë D janë duke ekspozuar lëkurën tuaj të zhveshur në rrezet e diellit dhe duke marrë shtesa të vitaminës D. Ju nuk mund të merrni sasinë e duhur të vitaminës D që trupi juaj ka nevojë nga ushqimi. Salmoni, vezët dhe ushqimet e detit të tilla si merluci, karkalecat përmbajnë vitaminë D.
Çaj
Çaj është një nga pijet më të lashta dhe të njohura të konsumuara në të gjithë botën. Çaji i zi përbën rreth 75 përqind të konsumit të çajit në botë. Kjo është veçanërisht e pasur me polifenole.
Kjo pije është e ngarkuar me antioksidantë, të cilët janë linja juaj më e mirë e mbrojtjes kundër dëmtimit të radikalit të lirë. Polifenolet veprojnë si antioksidantë. Kur radikalet e lira lejohen të dëmtojnë qelizat, ato i lënë të dobësohen dhe të preken nga kanceri. Një antioksidant i veçantë në çaj, i quajtur kaempferol, është treguar në studime për të zvogëluar rrezikun, veçanërisht në kanceret riprodhuese.
Shkolla e Shëndetit Publik në Harvard rekomandon konsumimin e 10-12 miligram kaempferol çdo ditë. Duhen rreth katër gota për të arritur atje. Burimet e tjera të ushqimit përfshijnë fruta si mollë, pjeshkë, manaferra, mjedër, rrush dhe domate.
Perimet jeshile
Perimet si lulelakër, lakër, brokoli, lakër Brukseli dhe perime të ngjashme me gjethe jeshile, mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit.
Ka shumë mënyra për të përfshirë këto perime në dietën tuaj. E vetmja gjë që nuk mund të bësh (dhe akoma të përfitosh) është t’i konsumosh edhe në formë sallate. Perimet duken veçanërisht të mira në mbrojtjen kundër kancerit të prostatës dhe zorrës së trashë. Në fakt, në studimet e kafshëve sulforafani dhe substancat e tjera të prodhuara me rastin e prerjes ose përtypjes , në të vërtetë tkurrnin tumoret.
Curcumi
Curcumi i njohur si shafran i Indisë është erëza e verdhë e ndritshme që i jep gatimeve shijen dhe ngjyrën e tyre të veçantë. Është i njohur gjithashtu për efektet anti-inflamatore që mund të luftojnë kancerin duke shtypur inflamacionin dhe parandalojnë transformimin dhe përhapjen e qelizave të kancerit. Inflamacioni është një faktor në zhvillimin e pothuajse të gjitha sëmundjeve, dhe kanceri nuk bën përjashtim.
Është duke u eksploruar si një trajtim i kancerit pjesërisht sepse inflamacioni duket se luan një rol në kancer. Hulumtimet laboratorike dhe shtazore sugjerojnë që kurkumina mund të parandalojë kancerin, të ngadalësojë përhapjen e kancerit, ta bëjë kimioterapinë më efektive dhe të mbrojë qelizat e shëndetshme nga dëmtimet me anë të terapisë rrezatuese.
Ndoshta më së miri në uljen e rrezikut të kancerit të fshikëzës dhe gastrointestinale, studiuesit insistojnë që asnjë kancer të mos jetë imun nga efektet e kurkuminit. Kurkumina e tharë dhe pluhur mund të spërkatet në të gjitha llojet e pjatave të këndshme për të siguruar një dhunti të vogël indiane së bashku me mbrojtjen nga kanceri./Bl.Ba/Fjala.al