Karbohidratet nuk duhet të eliminohen plotësisht edhe nëse jeni në dietë. Sipas Organizatës së Shëndetësisë në një dietë të saktë, 55% e energjisë totale duhet të vijë nga karbohidratet.
Kjo është arsyeja pse fshirja e tyre në tërësi nuk është e saktë. Pra, le të zbulojmë se si të konsumojmë karbohidratet në mënyrë korrekte dhe pa shtuar peshë.
1) Zëvendësoni karbohidratet e rafinuara me ato të drithërave.
Ato të rafinuara shkaktojnë një rritje të shpejtë të sheqerit në gjak dhe rrjedhimisht rritje të insulinës e cila i transformon ato në yndyrë. Nga ana tjetër, drithërat e plota, falë fibrave që përmbajnë, ngadalësojnë thithjen e sheqernave, bëjnë që sheqeri në gjak të rritet më pak shpejt dhe të japë një ndjenjë më të madhe të ngopjes sesa ushqimet e rafinuara.
2) Konsumojini ato në pjesën e parë të ditës.
Marrja e karbohidrateve në mëngjes ose në drekë është e rëndësishme, sepse atëherë kemi tërë ditën për t’i tretur. Nëse i marrim në mbrëmje, ose më keq gjatë natës, në vend të kësaj ato do të grumbullohen në ije dhe kofshë dhe do të jetë më e vështirë të hiqen.
3) Gjithashtu konsumoni bishtajore dhe perime.
Nëse hamë një pjatë sallatë para drekës, ose përgatisim makarona duke shtuar perime ose bishtajore, do të rrisim ndjenjën e ngopjes falë fibrave të marra. Gjithashtu, ne do të ngadalësojmë thithjen e glukozës.
4) Jo vetëm karbohidrate.
Më mirë t’i kombinoni me një racion ekuivalent të proteinave. Këto të fundit, në fakt, ulin indeksin glicemik të karbohidrateve duke shmangur majat e glikemisë. Do të jetë më e lehtë për trupin të përdorë karbohidratet si një burim energjie sesa t’i ruajë ato si yndyrë.
5) Shmangni karbohidratet në darkë.
Pas orës 5 pasdite duhet të shmangim konsumimin e karbohidrateve, të cilat në vend të kësaj do t’i konsumojmë në pjesë të përshtatshme për mëngjes dhe drekë. Nëse me të vërtetë nuk dimë si ta shoqërojmë vaktin tonë, zgjedhim alternativa më pak kalorike ndaj bukës ose makaronave. Për shembull ëmbëlsira me oriz ose misër. Dhe shmangim ëmbëlsirat në mbrëmje dhe sidomos natën.