Korrik 1942/ Holokausti: Kampi nazist “Treblinka” nis shfarosjeset e para

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Për të kryer vrasjen masive të hebrenjve të Evropës, SS krijoi qendra vrasjeje të dedikuara ekskluzivisht ose kryesisht për shkatërrimin e qenieve njerëzore në dhomat e gazit. Treblinka ishte midis këtyre qendrave të vrasjeve. Ishte një nga tre qendrat e vrasjes të lidhura me Operacionin Reinhard, plani i SS për të vrarë pothuajse dy milionë hebrenj që jetonin në territorin e administruar nga Gjermania të Polonisë së pushtuar, të quajtur Qeveria e Përgjithshme. Treblinka u bë një nga tre qendrat e vrasjes të krijuara si pjesë e Operacionit Reinhard. Fillimisht u krijua si kamp pune i detyruar. Në nëntor 1941, nën kujdesin e SS dhe Udhëheqësit të Policisë për Distriktin e Varshavës në Qeverinë e Përgjithshme dhe autoritetet policore krijuan një kamp pune të detyruar për hebrenjtë, të njohur si Treblinka. Ky kamp u quajt më vonë si Treblinka I. Ai u shërbeu gjithashtu autoriteteve të SS dhe policisë si një kamp arsimor pune për polakët johebrenj, të cilët gjermanët e perceptonin se kishin shkelur disiplinën e punës.  Në korrik 1942, autoritetet e Operacionit Reinhard përfunduan ndërtimin e një qendre vrasjesh, të referuar si Treblinka II. Treblinka II ishte menduar për shfarosjen e hebrenjve të Varshavës dhe ishte vendosur në Qarkun e Varshavës të Qeverisë së Përgjithshme. Shikoni këtë term në fjalorth Megjithatë, për shkak se ishte pjesë e Operacionit Reinhard, ai u administrua nga Odilo Globocnik. Globocnik ishte SS dhe Udhëheqësi i Policisë së Qarkut të Lublinit.

Kur Treblinka II filloi operacionet, dy qendrat e tjera të vrasjes së Operacionit Reinhard, ishin tashmë në funksion. Këto qendra vrasjesh ishin Belzec dhe Sobibor. Kampi i punës dhe qendra e vrasjes në Treblinka u krijuan gjatë pushtimit gjerman të Polonisë në Luftën e Dytë Botërore. Ato ndodheshin në distriktin e Varshavës të Qeverisë së Përgjithshme. Kampi i punës njihej si Treblinka I. Ai u ndërtua rreth një grope zhavorri që ishte punuar para luftës dhe ndodhej rreth 3.5 milje nga stacioni hekurudhor i fshatit Treblinka. Ndërsa kjo ishte një zonë me popullsi të rrallë, ajo ishte në afërsi të një kryqëzimi të rëndësishëm hekurudhor në një fshat më të madh të quajtur Malkinia Gorna. Kryqëzimi hekurudhor Malkinia Gorna ndodhej rreth mesit të rrugës në linjën hekurudhore afërsisht 100 milje midis Varshavës dhe Bialystok. Vendndodhja e saj siguroi lidhje të mira hekurudhore midis rretheve të Qeverisë së Përgjithshme Shikoni këtë term në Fjalor dhe qytetet e Varshavës, Lublinit, Radomit dhe Bialystok. Autoritetet e operacionit Reinhard zgjodhën vendin e qendrës së vrasjes së Treblinkës në këtë zonë të largët. Treblinka II u hap afërsisht një milje në jug të kampit të punës. Ndodhej pranë fshatit Wolka Okraglik përgjatë një linje tjetër hekurudhore, lidhjes Malkinia-Siedlce. Gjermanët përmirësuan lidhjet hekurudhore midis këtyre pikave të ndryshme duke ndërtuar një shtyllë hekurudhore që çonte nga kampi i punës në qendrën e vrasjes dhe që lidhej gjithashtu me stacionin Malkinia. Vendi i qendrës së vrasjes ishte shumë i pyllëzuar dhe i fshehur nga pamja. Ai u shtri në një trapez që mbulonte një sipërfaqe prej 1,312 me 1,968 këmbë (një zonë e barabartë me pothuajse 34 fusha futbolli). Degët e pishës të endura në gardhin me tela me gjemba 8 metra të gjatë dhe pemët e mbjella rreth perimetrit shërbenin si kamuflazh, duke bllokuar çdo pamje në kamp nga jashtë. Kullat e rojës 26 metra të larta (pothuajse 2,5 kate) u vendosën përgjatë gardhit dhe në secilin nga katër qoshet. Qendra e vrasjes ishte e ndarë në tre pjesë: zona e pritjes, zona e jetesës dhe zona e vrasjes. Zona e banimit përmbante strehim për stafin gjerman dhe njësinë e rojeve. Ai gjithashtu përmbante zyra administrative, një klinikë, depo dhe punishte. Një pjesë përmbante baraka ku strehoheshin ata të burgosur hebrenj të përzgjedhur për punë të detyruar. Kjo punë e detyruar kishte për qëllim të mbështeste funksionin e kampit: vrasje masive.

Dëbimet në Treblinka

Dëbimet në Treblinka vinin kryesisht nga getot e rretheve të Varshavës dhe Radomit në Qeverinë e Përgjithshme. Shikoni këtë term në fjalorin Midis fundit të korrikut dhe shtatorit 1942, gjermanët deportuan rreth 265,000 hebrenj nga getoja e Varshavës në Treblinka. Midis gushtit dhe nëntorit 1942, SS dhe autoritetet policore deportuan rreth 346,000 hebrenj në Treblinka II nga Distrikti i Radomit. Nga tetori 1942 deri në shkurt 1943, gjermanët deportuan në qendrën e vrasjes së Treblinkës më shumë se 110,000 hebrenj nga Distrikti Bialystok, një pjesë e Polonisë së pushtuar nga gjermanët që ishte e bashkangjitur administrativisht Prusisë Lindore. Treblinka mori transportin e të paktën 33,300 hebrenjve nga rrethi i Lublinit. Autoritetet gjermane të SS dhe policisë deportuan hebrenjtë në Treblinka nga zonat e pushtuara nga bullgarët në Traki dhe Maqedoni. Ata deportuan gjithashtu rreth 8,000 hebrenj nga Theresienstadt në Protektoratin e Bohemisë dhe Moravisë. Grupe të tjera të vogla hebrenjsh me numër të papërcaktuar u vranë në Treblinka II. Gjermanët i dëbuan këto grupe nga Gjermania, Austria, Franca dhe Sllovakia përmes vendeve të ndryshme tranziti në Qeverinë e Përgjithshme. Shikoni këtë term në fjalor Për më tepër, një numër i papërcaktuar romë (ciganësh) dhe polakësh u vranë në Treblinka II. Dëbimet në Treblinka vazhduan deri në pranverën e vitit 1943. Më të spikaturit midis dëbimeve ishin rreth 7000 hebrenj të transportuar nga getoja e Varshavës pas likuidimit të saj pas kryengritjes së getos së Varshavës. Disa transporte të izoluara mbërritën pas majit 1943.

Stafi i Treblinkës I dhe II

Autoritetet në qendrën e vrasjes, Treblinka II, përbëheshin nga një staf prej 25-35 zyrtarë gjermanë të SS dhe policisë. Ashtu si me qendrat e tjera të vrasjes së Operacionit Reinhard, shumica e zyrtarëve të kampit i përkisnin organizatës T4 (“eutanazi”). Komandanti i parë i Treblinka II ishte Dr. Irmfried Eberl, një mjek. Ai kishte goditur me gaz pacientët si drejtor mjekësor i objekteve të “eutanazisë” në Brandenburg dhe Bernburg. Megjithatë, menaxhimi i dobët i Treblinkës çoi në shkarkimin e tij më 26 gusht ‘42, 6 javë pasi mbërriti. Zëvendësuesi i tij, kapiteni SS Franz Stangl, u transferua nga qendra e vrasjes Sobibor. Stangl ishte një ish-polic në Policinë Kriminale. Ai kishte shërbyer më parë si zv/menaxher i zyrës në qendrat e vrasjes së “eutanazisë” në Hartheim dhe Bernburg. Më 23 gusht 1943, pas revoltës së të burgosurve në Treblinka, Kurt Franz pasoi Stangl si komandant. Franz ka qenë më parë kuzhinier në qendrat e “eutanazisë” në Hartheim, Brandenburg, Grafeneck dhe Sonnenstein, si dhe në qendrën e vrasjeve në Belzec. Ai qëndroi komandant në Treblinka II deri në likuidimin e saj në nëntor 1943. Kapiteni SS Theodor van Eupen ishte komandanti i Treblinka I, kampi i punës, nga viti 1941 deri 1944. Ndryshe nga Treblinka II, e cila ishte pjesë e operacionit Reinhard, komandanti i Treblinka I nuk raportoi te autoritetet e Operacionit Reinhard dhe T4. Përkundrazi, komandanti i Treblinka I ishte në vartësi të SS dhe udhëheqësit të policisë në Varshavë. Nën udhëheqjen e autoriteteve gjermane qëndronte një njësi roje ndihmëse e policisë prej 90 deri në 150 burra. Të gjithë ishin ose ish-të burgosur të luftës sovjetike të kombësive të ndryshme ose civilë ukrainas të zgjedhur ose të rekrutuar për këtë qëllim. Anëtarët e njësisë së rojeve u trajnuan në një strukturë speciale të SS dhe Udhëheqësit të Policisë në Lublin, kampi i trajnimit Trawniki.

Lexo edhe :  Rikthehet pas 6 vitesh sfilata e modës së “Victoria’s Secret”

Vrasje masive

Trenat në hyrje me rreth 50 ose 60 vetura të nisura për në qendrën e vrasjeve ndaluan fillimisht në stacionin hekurudhor Malkinia. Njëzet makina në të njëjtën kohë u shkëputën nga treni dhe u futën në qendrën e vrasjes. Rojet urdhëruan viktimat të zbrisnin në zonën e pritjes, e cila përmbante murin dhe platformën e hekurudhës. Një ndërtesë e ngritur në platformë ishte maskuar si një stacion i vogël hekurudhor, i kompletuar me një orë prej druri dhe shenja fiktive të terminalit hekurudhor dhe orare hekurudhore. Personeli gjerman i SS dhe policisë njoftuan se të dëbuarit kishin mbërritur në një kamp tranziti. Shikoni këtë term në fjalorin Të dëbuarve iu kërkua të dorëzonin të gjitha gjërat me vlerë. Zona e pritjes përmbante një “shesh deportimi” të rrethuar me dy kazerma në të cilat të dëbuarit – me burra të ndarë nga gratë dhe fëmijët – duhej të zhvisheshin. Ai gjithashtu përmbante depo të mëdha. Këtu renditeshin dhe ruheshin pasuritë e braktisura nga viktimat. Më pas, mallrat u dërguan në Gjermani nëpërmjet Lublinit. Një shteg i kamufluar dhe i rrethuar të çonte nga zona e pritjes në hyrjen e dhomës së gazit, e vendosur në zonën e vrasjes. Ky ishte i njohur si “tub”. Viktimat u detyruan të vrapojnë lakuriq përgjatë kësaj rruge drejt dhomave të gazit, të etiketuara në mënyrë mashtruese si dushe. Pasi dyert e dhomës u mbyllën, një motor i madh me naftë i instaluar jashtë ndërtesës pomponte gaz monoksid karboni. Të gjithë ata që ishin brenda u vranë. Sonderkommando (detashmenti special) ishte një grup të burgosurish hebrenj të zgjedhur për të mbetur gjallë si punëtorë të detyruar. Anëtarët e këtij grupi punonin në zonën e vrasjes. Ata hoqën trupat nga dhomat e gazit dhe fillimisht i varrosën në varre masive. Në tetor 1942, personeli i kampit vendosi punëtorë të detyruar hebrenj për të zhvarrosur këto varre masive. Punëtorët e detyruar u urdhëruan të digjnin trupat në “furra” të hapura të bëra nga hekurudha. Kjo ishte në përputhje me përpjekjet e Sonderkommando 1005, të ngarkuar me gërmimin dhe shkatërrimin e dëshmive të vrasjeve masive naziste në lindjen e pushtuar nga gjermanët. Personeli gjerman dhe ndihmësit e trajnuar nga Trawniki vranë periodikisht anëtarët e detashmenteve të punëtorëve hebrenj dhe i zëvendësuan me persona nga transporti i sapoardhur. Të burgosurit Sonderkommando të përzgjedhur si punëtorë të detyruar punonin në zonën e administrimit-pritjes të kampit. Ata kishin për detyrë t’i detyronin të sapoardhurit të zhvisheshnin e të hiqnin dorë nga gjërat e tyre me vlerë. Ata u detyruan gjithashtu t’i futnin hebrenjtë e tjerë në “tubin” që të çonte në dhomat e gazit. Më pas, të burgosurit renditën pasuritë e viktimave për transport në Gjermani. Viktimave që ishin shumë të dobëta ose të sëmura për të arritur vetë te dhomat e gazit u tha se do të merrnin kujdes mjekësor. Anëtarët e Sonderkommando i çuan në një zonë të kamufluar, e cila ishte maskuar si një klinikë e vogël duke përdorur një flamur të Kryqit të Kuq. Atje, nëntetari SS Willi Mentz qëlloi viktimat në një gropë të hapur. Më parë, Mentz kishte kryer punë në objektet e “eutanazisë”.

Rezistenca dhe revolta në Treblinka

Nga fundi i korrikut 1942 deri në shtator 1943, personeli i kampit vrau rreth 925,000 hebrenj në qendrën e vrasjes së Treblinkës. Ata vranë gjithashtu një numër të panjohur polakësh, romë, Shiko këtë term në fjalor dhe robër sovjetikë. Treblinka I, kampi i punës së detyruar, funksionoi deri në fund të korrikut 1944. Ndërsa qendra e vrasjes ishte në funksionim, disa nga hebrenjtë që vinin u zgjodhën dhe u transferuan në Treblinka I. Ata hebrenj shumë të dobët për të punuar në Treblinka më dërguan periodikisht në Treblinka II të vritet. Gjatë fundit të korrikut 1944, me lëvizjen e trupave sovjetike në zonë, autoritetet e kampit dhe rojet e Trawniki qëlluan 300-700 të burgosurit hebrenj të mbetur. Kampi u çmontua me nxitim dhe u evakuua. Të gjitha gjurmët e saj u shkatërruan. Në tokë u mbollën lule lupine dhe një fermer gjerman etnik u instalua në pronë për të kamufluar realitetin e asaj që kishte ndodhur në këtë vend. Ushtria e Kuqe Sovjetike pushtoi vendin e kampit të punës dhe qendrës së vrasjes gjatë javës së fundit të korrikut 1944.

Burimi: encyclopedia.ushmm.org/ Përgatiti për botim: Monada Myshketa

Të fundit

“Game Over” për Arsenalin, “Topçinjtë” bëjnë detyrën ndaj Evertonit por nuk mjafton

Ndërsa Arsenal edhe këtë sezon i shkoi shumë pranë fitore së titullit, por nuk ia doli, kjo edhe për...

Manchester City mposht West Hamin dhe shpallet kampion për të 10-tën herë në histori

Manchester City fiton titullin e dhjetë kampion të Premier League si dhe të katërtin radhazi, duke shkruar historinë e elitës së futbollit anglez, pasi...

Kapriçot e motit/ Si parashikohen temperaturat për javën e ardshme

Për javën që presim përpara, vendi ynë do të ndikohet nga kushte kryesisht të qëndrueshme atmosferike si pasojë e aktivitetit të dy anticikloneve (periferia...

“62 fraktura në kokë”/ Robert Aliaj kujton tmerrin gjatë emigrimit në Greqi

Robert Aliaj Dragot, banori i ri i “Ferma VIP” ka folur për herë të parë për jetën e tij si emigrant në Greqi. Ai tha...

Teknologjia dixhitale krijon pamjen e gruas 2200-vjeçare

Pamja e zonjës Xin Zhui, një aristokrate 2200-vjeçare e mumifikuar nga Kina qendrore, është rikrijuar në formë dixhitale, duke dhënë një ide se si...

Lajme të tjera

Web TV