Kur bëhet fjalë për zgjedhjen e vendit ku të shkojmë për pushime, ajo që do të hamë dhe pimë mund të jetë një pjesë e madhe e planit.
CNN Travel ka zgjedhur disa nga kulturat dhe destinacionet më të mira ushqimore në mbarë botën.
10. Shtetet e Bashkuara
Shumë nga ushqimet e njohura në SHBA e kanë origjinën në disa kuzhina të tjera. Brumi i picës është italiane. Patatet janë belge ose holandeze. Por në kuzhinat e Shteteve të Bashkuara, ato janë përmirësuar – duke u bërë ikona globale për adhuruesit e ushqimit kudo, si “cheeseburger” dhe biskota me çokollatë:
9. Meksikë
Fajitas dhe ushqime të tjera meksikane janë të pasura me shije dhe ofrojnë shumëllojshmëri të pafund.
Nëse do t’ju lejohej të hani vetëm ushqimet e një vendi gjatë gjithë jetës suaj, do të ishte e mençur të zgjidhni ushqimin meksikan. Kuzhina ka pak nga të gjitha. Nuk do të mërzitesh kurrë, me enchiladas dhe tacos, helados dhe quesadillas.
8. Tajlandë
Kombinimi i kaq shumë barishteve dhe erëzave në çdo pjatë prodhon shije komplekse që disi bashkohen si muzikë orkestrale, ku përshtaten ushqimet pikante, të tharta, të kripura, të ëmbla dhe krokante në një pjatë.
Me ndikime nga Kina, Malajzia, Indonezia, Mianmari dhe një traditë mbretërore e kuzhinës, kuzhina tajlandeze është më e mira e shumë botëve. Megjithatë, pjesa më e mirë për të ngrënë ushqim tajlandez në Tajlandë është mikpritja.
7. Greqia
Ashtu si detet blu dhe ndërtesat e bardha, ullinjtë, djathi feta, sallatat shumëngjyrëshe dhe mishi i pjekur janë të gjitha kartolina perfekte si parazgjedhje.
Sekreti i ushqimit grek ? Vaji i ullirit.
Dhurata e perëndive, vaji i ullirit është padyshim eksporti më i madh i Greqisë, duke ndikuar në mënyrën se si njerëzit në mbarë botën mendojnë për ushqimin dhe shëndetin ushqyes. Ushqimi në Greqi është gjithashtu një mënyrë për të konsumuar historinë.
6. Indi
Kur një kuzhinë përdor erëza me aq bollëk sa që mishi dhe perimet duken si një mendim i mëvonshëm, ju e dini se keni të bëni me kuzhinierë të përkushtuar ndaj shijes.
Në kuzhinën indiane , nuk ka rregulla për përdorimin e erëzave për sa kohë që rezulton në diçka të shijshme. E njëjta erëz mund t’i shtojë gjallërinë pjatave të shijshme dhe të ëmbla ose ndonjëherë mund të hahet vetë. Për shembull, fara e koprës shijohet si një ndihmë për tretjen e frymëmarrjes në fund të vakteve.
5. Japonia
Japonezët aplikojnë të njëjtën saktësi në ushqimin e tyre si në inxhinierinë e tyre. Ky është vendi ku lindën mjeshtra tiranë sushi dhe ngacmues ramen.
Me ushqimin japonez , ju mund të merrni një vakt luksoz kaiseki me shumë pjata që paraqet stinët në një përhapje të poezisë vizuale dhe kulinare. Ose kapni një vend në një transportues rrotullues sushi për një festë solo. Ose merrni diçka të rastësishme dhe të panjohur më parë në leksikun tuaj gastronomik nga raftet frigoriferike të një dyqani komoditeti. Është e pamundur të hash keq në Japoni.
4. Spanja
Viva España, ai vend, kultura ushqimore hedoniste e të cilit ne të gjithë dëshirojmë fshehurazi të ishte e jona. E gjithë ajo bar-hopping dhe tapas, darkat e orës 21:00 – kjo është një kulturë e bazuar në, rreth dhe ndonjëherë edhe brenda ushqimit.
Kuzhina spanjolle bëhet me të njëjtin pasion të shfrenuar që gjeni në kërcimin e flamenkos. Njerëzit hanë ushqime të lehta gjatë gjithë ditës me intervale vaktesh të mëdha.
3. Franca
Parisi është një qytet i njohur për banorët e tij të thjeshtë, por ata të gjithë besojnë në rëndësinë e ushqimit të mirë.
2. Kinë
Kina është vendi ku duhet të shkoni për t’u ushqyer shumë herë në ditë.
Kuzhinat rajonale të Kinës janë kaq të larmishme sa është e vështirë të besohet se janë nga i njëjti komb. Nuk është një kulturë ushqimore që mund ta përmbledhni lehtësisht, përveçse të thoni se do të dëshironi pa ndryshim sekonda.
1. Italia
Ushqimi italian ka mahnitur shijet në mbarë botën për shekuj me radhë, me salcat e tij të shijshme të domates, miellin e grurit dhe ëmbëlsirat.
Nga rizotot me djathë te mishi i skuqur i freskët, kuzhina italiane është një përmbledhje e ushqimit komod të këndshëm për turmën. Shumë njerëz e kanë mirëpritur atë në shtëpitë e tyre, veçanërisht kuzhinierët fillestarë.