Çfarë i tërheq mushkonjat tek ne? Disa faktorë: dioksidi i karbonit që e nxjerrim me frymëmarrje, stimujt vizualë (ngjyrat si e zeza dhe e kuqe ), nga afër, nxehtësia e trupit dhe djersa. Dhe era jonë: mushkonjat e specializuara në kafshimin e njerëzve, si Aedes aegypti, e njohin atë me saktësi. Carolyn McBride (Universiteti Princeton) ka parë se ata identifikojnë përzierjen e substancave me erë që na karakterizon midis atyre të kafshëve të tjera. Dy qendra nervore (glomeruli) në trurin e tyre janë të përfshira.
1. VIRUSET MANIPULUESE. Disa viruse na bëjnë më tërheqës për mushkonjat. Një studim i fundit ka parë se viruset Zika dhe Dengue, përgjegjës për sëmundjet me të njëjtin emër, ndryshojnë erën e njerëzve për të tërhequr mushkonjat Aedes drejt viktimave të reja.
2. GRATË SHTATZËNA DHE BINJAKËT. Disa studime tregojnë se gratë shtatzëna janë një objektiv, ndoshta për shkak të rritjes së metabolizmit që rezulton në më shumë emetime të CO2 dhe nxehtësi, ose një ndryshim në erë. Dhe pastaj janë variacionet individuale në erë, të lidhura me gjenetikën: një studim zbuloi se binjakët identikë tërheqin mushkonjat në të njëjtën mënyrë.
3. BIRRA. Asnjë ushqim i propozuar për të mbajtur larg mushkonjat nuk i ka qëndruar provës së shkencës. Përkundrazi, diçka duket se i tërheq ato: birra , siç kanë dokumentuar disa studime. Njëri u krye nga studiues nga Franca dhe Burkina Faso: pasi pinë një litër birrë, vullnetarët u bënë më tërheqës për Anopheles gambiae (vektorët e malaries). Studiuesit kanë përjashtuar rritjen e temperaturës ose në CO2 të emetuar: në vend të kësaj ata supozojnë se ka një ndryshim në substancat me erë.
4. DJERSË DIREKTE. Nëse po kërkoni një justifikim për të mos ushtruar aq shumë gjatë verës, studimi i Matthew DeGennaro i Universitetit Ndërkombëtar të Floridës mund ta sigurojë një të tillë. Studiuesi ka identifikuar se si mushkonjat janë në gjendje të identifikojnë substancat e pranishme në djersën tonë. Ai pa se ato të modifikuara gjenetikisht, në të cilat një receptor në antena ishte bërë joaktiv, nuk ishin të ndjeshëm ndaj acidit laktik të pranishëm në djersë. Mushkonjat nuk ishin më të tërhequra nga veshjet e djersitura./E.Ç