Doktori, Olivier Courtin -Clarins, Drejtor i Grupit të “Clarins” dhe autor i “Belle dans mon assiette (Belle dans mon assiette)”, pohon se qiqrat paskan efekte fantastike në organizëm, kjo pasi ato nxisin humbjen e yndyrës dhe ndihmojnë në parandalimin e plakjes.
Olivier citon gjashtë studime klinike që tregojnë se konsumimi i bishtajoreve redukton përqindjen e yndyrës në trup.
“Përfshirja e bishtajoreve në dietën tuaj mund të çojë në humbje peshe pa kufizuar marrjen e kalorive. Në fakt, për shkak se ky ushqim është i pasur me fibra dhe proteina bimore, ju bën të ndiheni të ngopur dhe në fund ndihmon në humbjen e peshës. Thjerrëzat gjithashtu kanë një strukturë të ngjashme ushqyese me qiqrat dhe ofrojnë të njëjtat përfitime pasi janë më pak kalori”, tha ai.
Fibrat dhe plakja
Studimet tregojnë se sasia e lartë e fibrave që përmban qiqrat ndihmon në parandalimin e plakjes. “Kërkimet e kryera gjatë më shumë se 10 viteve kanë treguar se njerëzit që konsumojnë më shumë fibra mund të ngadalësojnë procesin e plakjes me rreth dy herë më shumë se ata që konsumojnë më pak”, shpjegon Olivier.
Sistem nervor të shëndetshëm
Farmacistja dhe nutricionistja, Paula Martín Clarés foli gjithashtu për qiqrat në librin e saj “La salud de tu piel está en lo que”. Ajo thekson se qiqrat janë një burim i shkëlqyer i proteinave, kalciumit, kaliumit, hekurit, fosforit, magnezit, vitaminës B6 dhe vitaminës E.
“Gjithashtu ndihmon në ruajtjen e ekuilibrit të lëngjeve, gjë që redukton rrezikun e mbajtjes së lëngjeve”, tha ajo.
“Është gjithashtu i mirë për uljen e niveleve të kolesterolit dhe sheqerit në gjak dhe rregullimin e sistemit të tretjes. Për më tepër, ndihmon në funksionimin e duhur të sistemit nervor”, shtoi Oliver.
Nutricionistja, Beatriz Larrea ka shprehur mendimin e saj se qiqrat janë thelbësore për t dhënë energji trupit të njeriut dhe për të bërë trupin dhe mendjen të shëndetshme.
Përfshirja e qiqrave në dietën tuaj
Sigurisht, përfitimet e qiqrave për humbje peshe ndryshojnë shumë në varësi të mënyrës se si i gatuani dhe çfarë hani.
Dr. Beatrice Larrea rekomandon ngrënien e qiqrave me drithëra për të siguruar një konsum të plotë të proteinave dhe të tetë aminoacideve thelbësore.
Dr. Olivier rekomandon që qiqrat t’i njomni në ujë për dy orë para gatimit për të reduktuar shqetësimet e zorrëve.
Ai gjithashtu sugjeroi: “Nëse ju shqetëson, provoni të shtoni trumzë ose alga deti në ujë”.
Trajnerja e të ushqyerit, Natàlia Calvet, thotë se ushqimet e konservuara, që përmbajnë vetëm qiqra dhe ujë, vaj ose pak kripë dhe pa aditivë të panevojshëm mund të jenë një alternativë e mirë.
Në këtë kohë, është e rëndësishme të lani mirë qiqrat dhe të kulloni lagështirën para gatimit. Këtu janë disa ide për përfshirjen e qiqrave në dietën tuaj në mënyrë të shëndetshme./ S.M