Nëse vuani nga puçrrat, mund të keni disa pyetje në lidhje me ushqimin që hani.
Për të kuptuar lidhjen midis ushqimit dhe puçrrave, le të shqyrtojmë fillimisht se si zhvillohen aknet.
Puçrrat formohen kur:
Prodhimi i tepërt i sebumit – shumë sebum prodhohet nga gjëndra dhjamore
Hiperkeratinizimi – Qelizat e folikulit të flokëve bllokohen, kështu që dhjami nuk mund të shpëtojë
Cutibacterium acnes – kjo baktere që normalisht gjendet në lëkurë fillon të rritet
Inflamacion – kjo është kur sistemi imunitar fillon të reagojë ndaj gjëndrës së flokëve, e cila është e bllokuar, ka një grumbullim të sebumit dhe një grumbullim të baktereve.
Ushqimet që përmbajnë karbohidrate me një indeks të lartë glicemik dhe produktet e qumështit mund të rrisin insulinën, IGF-1 (faktori i rritjes i ngjashëm me insulinën 1) dhe androgjenet dhe të shkaktojnë puçrra fytyre.
Megjithatë, mund të shihen tendenca të përgjithshme, të cilat mund të ndihmojnë në krijimin e një plani dietik për aknet.
Lista e ushqimeve të mira për puçrrat:
1. Perime me gjethe jeshile
2. Frutat e verdha dhe të kuqe si karota, kajsia
3. Domate, boronica
4. Arra
5. Peshku dhe ushqimet e detit
6. Farat e kungullit
7. Fasule, bizele, thjerrëza
8. Oriz kaf
9. Frutat dhe perimet e papërpunuara
10. Bishtajoret
11. Kokrra integrale/E.Ç