Kohë virozash dhe pandemie, ushqimet e vjeshtës që na bëjnë mirë

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Kohë vjeshte, kohë pandemie, ulje temperaturash dhe lagështi. Që të gjitha këto janë kushte që vënë në provë të fortë organizmin dhe sensorët mbrojtës.

Por për të garantuar një shëndet të plotë në vjeshtë gjatë ndërrimit të stinëve është e domosdoshme që të konsumohen rregullisht disa ushqime.

Disa këshilla të vlefshme vijnë nga Karii Kooi, dietologe pranë Methodist Hospital në Houston të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, e cila ka gjetur në disa ushqime si burim të mirë për të garantuar shëndetin fizik dhe mendor.

Kungulli, është shumë i pasur me betakarotenë dhe vitaminë A që i bëjnë mirë shikimit dhe mund të përdoret gjerësisht në supë apo në variante të tjera. Edhe farat e kungullit janë të rëndësishme, pasi përmbajnë kripëra minerale si magnezi, hekuri, proteina dhe fibra të shëndetshme, duke garantuar një shëndet të mirë për kockat.

Një tjetër superushqim i vjeshtës është shega, e cila përmban elementë të rëndësishëm për shëndetin tonë, duke qenë mjaft e pasur me antioksidantë. Ndër të tjera shega është e pasur me kripëra minerale si potasi, hekuri, vitamina C, fosfori dhe vitamina të grupit B, madje edhe vitamina A si dhe fibra dhe sheqer.

Por në tavolinën tonë nuk duhet të mungojnë as kivi, pasi përmban mjaft fibra dhe vitaminë C, gjë që është shumë e nevojshme në stinën e ftohtë.

Jo vetëm kaq. Shihni dhe listën e mëposhtme

Rrushi

Ka vitaminë A, C, B6 dhe është i pasur me antioksidantë.

Kivi

Është i pasur me vitaminën C. Ndihmon në forcimin e sistemit imunitar dhe në largimin e ftohjes.

Molla

Mëse e njohur për vetitë e saj kuruese. Është e pasur me vitaminë B1, B2 dhe PP.

Lexo edhe :  Shtohet depresioni tek adoleshentët, ekspertët: Të rinjtë refuzojnë ndihmën e psikologut

Lakrat

Në këtë stinë ka një shpërthim të vërtetë të perimeve, të cilat janë të pasura me substanca që mbrojnë sytë (bëhet fjalë për perime si brokoli, spinaqi, lakrat, etj).

Kungulli

Është i pasur si me karroten dhe vitamina, veçanërisht A, por edhe me minerale si fosfori, hekuri, magnezi dhe potasiumi.

Bimët bishtajore (Soja, bizelet, fasulet)

Ndihmojnë në tretje dhe përmbajnë 35% proteina, 20% lipide dhe në ndryshim nga mishi, janë cilësuar të pa pasura me yndyra./Bl.Ba/Fjala.al

Të fundit

Gerta Gixhari tregon njohjen me partnerin: Sa e pashë thashë ç’është ky bukurosh!

Gazetarja Gerta Gixhari ka rrëfyer për herë të parë njohjen me partnerin dhe babain e fëmijëve Iljaz Labin. Ishte dashuri...

Trump paralajmëron Britaninë: Hapni Detin e Veriut, hiqni qafe mullinjtë e erës

Presidenti i ardhshëm i SHBA-së, Donald Trump, është shprehur kundër mullinjve me erë në Detin e Veriut dhe ka kritikuar Britaninë e Madhe. "Mbretëria e...

Hyn në fuqi “bonus-malus”, ndëshkim dhe shpërblim, si dhe sa do të paguajnë shoferët

Ka hyrë në fuqi bonus malus, ose thënë ndryshe  sistem i cili rregullon nivelin e primit të sigurimit të automjetit, bazuar në historikun e...

Manjola Nallbani rrëzohet në skenë gjatë koncertit për Vitin e Ri, pëson lëndime

Këngëtarja Manjolla Nallbani, është përballur me një situatë të papritur gjatë performancës së saj në natën festive të Vitit të Ri. Teksa ishte duke interpretua, ajo...

Një tjetër shqetësim për Parashqevi Simakun/ Elton Ilirjani tregon çfarë ka ndodhur

Biznesmeni Elton Ilirjani ka ngritur shqetësimin e ekzistencës së profileve false që pretendojnë të jenë në emër të këngëtares së njohur, Parashqevi Simaku. Në një...

Lajme të tjera

Web TV