A e dini se kafja mund të prodhohet edhe në kushtet laboratorike

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Një kompani e re amerikane ka ndryshuar mënyrën e konceptimit të kafesë tradicionale duke prodhuar imitacionin e kafesë me të njëjtën aromë – por që nuk kërkon kohën, shpenzimet dhe nuk ka ndikimin tek mjedisi si kafeja me kokra.

Në mars të vitit të kaluar, kompania Atomo Coffee grumbulloi 25,000 dollarë përmes një fushate online. Më pak se gjashtë muaj më pas, një firmë nga Hong Kongu investoi 2.6 milion dollarë tek kjo kompani e cila shpreson të ketë produktin e saj në treg në fillim e këtij viti.

Kompania Atomo Coffee me seli në Seattle është krijuar nga dy shokë; njëri prej tyre shkencëtar ushqimi, thotë se filloi të mos i pëlqente ndryshimi i shijes së kafesë.

“Kështu vendosa ta studioja këtë problem dhe të shihja nëse mund të krijoja kafe nga atomi, pra ta ndërtoja kafenë në mënyrë molekulare, që të ishte vazhdimisht e shkëlqyeshme”, thotë Jarret Stopforth.

Ideja për të analizuar se nga çfarë përbëhet kafeja, në mënyrë që të mund ta rikrijonin, lindi në garazhin e tij. Në fillim, shoku i tij Andy Kleitsch ishte skeptik.

“Kur Jarret më foli për idenë e tij për të krijuar kafe pa kokra, mendova: ‘A është e mundur një gjë e tillë? Pse duhet dhe si do ta realizosh?” Dhe kështu ne në fakt shkuam në garazhin e tij dhe filluam të formulojmë një filxhan kafeje, në mes të dimrit në Seattle”, thotë partneri Andy Kleitsch.

“Studiuam dhe hartuam të gjithë komponentët, duke i parë si në aspektin e aromës edhe atë të përbërjes së lëngut dhe më pas krijuam modelin e përjashtimit duke hequr të gjithë komponentët dhe më pas duke i kthyer ata derisa krijuam kafenë ideale”, shpjegon Jarret.

Lexo edhe :  Zuckerberg: ‘Meta’ do të zgjerojë lirinë e shprehjes në platformat e saj

Duke provuar lloje të ndryshme kafeje, Victoria Exton bën zgjedhjen e saj.

“Më pëlqen ajo me pikë portokalli. Më duket më e plotë. Është më e këndshme”.

“Lloji që zgjodhe është në fakt Atomo”, thotë drejtori ekzekutiv Andy Kleitsch.

“Është shumë mbresëlënëse që në fakt është prodhuar nga kafe pa kokra”, thotë Matt Rhinehart.

Por a është imitacioni i kafesë në fakt kafe?

“Ne e bëjmë kafenë ekzaktësisht siç prodhohet nga kokra e kafesë. Ne thjesht nuk përdorim kokrat e kafesë”, thotë Jarret Stopforth.

Një nga pikat e forta të kompanisë Atomo është se kafeja e prodhuar në laborator ka një ndikim shumë të vogël tek mjedisi.

Vitin e kaluar, kreu i autoritetit të tregtisë së kafesë amerikane tha se çmimet e ulëta të kafesë mund të bëjnë presion mbi fermerët të fillojnë shpyllëzimin e pyjeve tropikale për të mbijetuar, transmeton voa.

Kafeja rritet në zonat e ekosistemeve tropikale, të cilat luajnë një rol kryesor në thithjen e dioksidit të karbonit nga atmosfera.

Të fundit

Dëme kolosale/ Të burgosurit angazhohen në shuarjen e zjarreve në Los Angeles

Shumë prej zjarrfikësve që punojnë gjatë gjithë kohës për të luftuar zjarret e mëdha në Los Angeles janë të...

Virozat e stinës/ Mjekja: Situata në terren shqetësuese!

Mjekja pediatre Valbona Shahinaj, e ftuar në emisionin Kjo javë në News 24 tha se jemi në kohë viroze. Shahinaj theksoi se situata në...

Trump konsideron Groenlandën si “domosdoshmëri absolute”, Danimarka propozon bisedime

Danimarka i ka dërguar një mesazh privat ekipit të Presidentit të zgjedhur të SHBA-së, Donald Trump, duke shprehur gatishmërinë për të diskutuar mbi rritjen...

Përplasen dy tramvaj në Strasburg, dhjetëra të plagosur

Të paktën 30 persona janë lënduar pasi dy tramvaj u përplasën në një aksident të tmerrshëm në Francë. Një operacion i madh shpëtimi është duke...

Zgjedhjet në Gjermani, Olaf Scholz zyrtarisht kandidat i socialdemokratëve për kancelar

Kongresi i partisë SPD në Berlin ka emëruar Olaf Scholz si kandidatin e saj për kancelar në zgjedhjet e ardhshme federale në fund të...

Lajme të tjera

Web TV