Tani më shumë se çdo gjë tjetër, është e rëndësishme për sistemin imunitar të jetë në formën më të mirë gjatë pandemisë COVID-19.
Një nga mënyrat për të qenë të shëndetshëm është mbajtja e një ‘diete ushqyese’.
Universiteti Uc Davis Health – “Good Food is Good Medicine” na paraqet dietën Tiana Carey, e cila na mëson se cilat janë ushqimet që duhet të konsumojmë gjatë kësaj periudhe të vështirë.
Vitamina A
Kjo vitaminë ju ndihmon në rregullimin e sistemit të frymëmarrjes dhe përmirësimin e tretjes. Ushqimet më të pasura me vitaminë A janë : karota,patatja e ëmbël, brokoli,spinaqi dhe speci.
Vitamina C
Vitamina C ndihmon në stimulimin dhe formimin e antitrupave. Agrumet , luleshtrydhet, speci i kuq dhe kivi janë të gjitha të pasura me vitaminë C.
Vitamina E
Kjo lëndë ushqyese nxit neutralizimin e radikaleve te lira duke punuar si një antioksidant. Ushqimet me plot vitaminë E përfshijnë vajrat bimorë, fruta të thata, fara bimore dhe avokado.
Zinku
Në trupin tonë ne kemi shumë enzima që varen nga zinku dhe mungesa e zinkut çon në mosfumksionimin e sistemit imunitar. Ushqimet e pasura me zink janë: bishtajoret, farat bimorë, mishi ( sidomos ai i shpendëve) dhe frutat e detit.
Proteinat
Aminoacidet specifike që janë gjetur në proteinë janë thelbësore për funksionimin e qelizave, të cilat janë të domosdoshme kundër patogjeneve në trupin tonë. Mishi, shpendët, frutat e detit dhe frutat e thata janë të mbushura me proteinë.
Këto lëndë ushqyese e ndihmojnë sistemin tuaj imunitar të punojë në mënyrë më efektive. Duhet t’i konsumoni në mënyrë sa më të kontrolluar dhe jo ta teproni. Si gjithmonë për të parandaluar më shumë përhapjen e sëmundjes lani rregullisht duart./Bl.Ba/Fjala.al