A është një frut në fund të një vakti gjithmonë një ide e mirë?

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Të hash fruta në fund të një vakti nuk është një zakon i mirë. Ne e dëgjojmë atë shpesh, por pastaj, po aq shpesh, ne e dëgjojmë këtë informacion duke u kundërshtuar. Të tjerë na thonë se ngrënia e frutave në fund të një vakti mund të çojë në sëmundje të ndryshme, madje edhe të na shëndoshë.

Por si qëndron e vërteta?

Sot le të përpiqemi ta zbulojmë së bashku sepse, më në fund, komuniteti shkencor duket se ka arritur në një përfundim, këtë herë përfundimtar (me shpresë).

Fruta në fund të një vakti apo midis vakteve?

Për të shpërndarë mitin vjen ‘Istituto Superiore di Sanità’ i cili shprehet: “Hani fruta kur të doni, për sa kohë që hani: kjo është gjëja më e rëndësishme. Dhe nëse e hani atë në fund të një vakti dhe nuk përjetoni ndonjë shqetësim, nuk do t’ju shkaktojë ndonjë dëm; me siguri nuk do të të shëndoshë (nëse nuk e tepron me sasitë), nga ana tjetër, mund të kesh disa përfitime të tjera”.

I njëjti tekst ilustron përfitimet e ngrënies së frutave në fund të një vakti: “Përfundimi i vaktit me një frut mund të sjellë në fakt disa përfitime: në fakt, konsumimi i frutave në fund të një vakti bën që sheqernat që përmban të lëshohen në gjak më ngadalë sesa kur hani të njëjtin frut me stomakun bosh.

-Aciditeti i frutave dhe disa vitaminave në të (vitamina C) mund të lehtësojë thithjen e hekurit të përmbajtur në perime dhe ushqime me origjinë bimore falë përbërësve të tij antioksidantë, shoqëron ushqimin në tretje, duke e mbrojtur atë nga dëmtimet oksiduese shija e saj e thartë i jep trupit sinjalin për të përfunduar një vakt“.

Lexo edhe :  Shkencëtarët nisin epokën e re/ ADN-ja njerëzore po krijohet në laborator

Sigurisht, ndonjëherë disa sëmundje mund të ndodhin kur hani fruta pas drekës ose darkës dhe në këto raste, natyrisht, është më mirë të hiqni dorë:

Disa përbërës të frutave, të tilla si fibrat dhe oligosakaridet, në fakt mund të ngadalësojnë, megjithëse në një masë modeste, kalimin e ushqimit përmes traktit gastrointestinal, të shkaktojnë procese fermentimi dhe të krijojnë një akumulim të gazit në zorrë me ndjenjën e fryrë pasuese. Kjo situatë ndodh kryesisht tek ata që kanë një ndjeshmëri të veçantë të zorrëve (kolit ulcerativ, sindromi i zorrëve të irritueshme, meteorizëm). ”

Përveç këtyre situatave, nuk ka studime shkencore ose udhëzime që këshillojnë kundër ngrënies së frutave pas konsumimit të vakteve./MCN.tv

 

Të fundit

Leibniz, kur një gjeni i Evropës i ktheu sytë nga shqipja

Nga Leonard Veizi Në një mëngjes të qetë të vitit 1646, ndërsa Evropa ende shëronte plagët e luftërave fetare dhe...

A është Korça shembulli i një zhvillimi të menduar?

Nga Shpëtim Luku Shumë vite më parë, kur Niko Peleshi sapo ishte zgjedhur kryetar i Bashkisë së Korçës, pata rastin të isha me të në...

Sot një vit prej ndarjes nga jeta të kolosit të letrave shqipe, Ismail Kadare

Një vit më parë u nda nga jeta, në moshën 88-vjeçare, gjeniu i letrave shqipe, Ismail Kadare. Ai ishte shkrimtari shqiptar më i shquar brenda...

Olivia Rodrigo në Glastonbury, plot vrer dhe shkëlqim

Nga Alexis Petridis Përformanca e parë e Olivia Rodrigo në Glastonbury në vitin 2022 tashmë është bërë pjesë e legjendave të vogla të festivalit. Në...

Dita e dytë e Samitit në Shkup, diskutohet Plani i Rritjes dhe rruga drejt integrimit

Në Shkup të Maqedonisë së Veriut, po zhvillohet takimi i liderëve të Bashkimit Evropian-Ballkani Perëndimor, kushtuar Planit të Zhvillimit, ku merr pjesë edhe komisionerja...

Lajme të tjera

Web TV